devlet egitimi 

kapat
  1. ulus devlet modellerinde görülür. militarisstir.

amacı öncelikle yöresel kültürleri bertaraf etmeye, sindirmeye yöneliktir. daha sonra daha önceden kurgulanmış, belirlenmiş bir hayat sistemi topluma bu eğitim sistemi yolu ile empoze edilir. yani devlet eğitimi yapay bir ulus oluşturma sürecinin olmazsa olmaz bir unsurudur. hatta en elzem olanıdır.

zaten dikkat edilirse ülkemizde de eğitim bakanlığının önüne getirilmiş "milli" kavramı vardır. bu kavram her bakanlığın önüne getirilmez. misal "milli turizm bakanlığı" olmaz. bu kavram bile ulus devletin eğitimi ne kadar önemsediğini ortaya koyar.

fakat eğitim sistemini tekeline alan hiç bir ulus devlet için öncelikli olan eğitimin kalitesi, öğrencilerin ihtiyacı ve öğrencilerin yetkinliği değildir. zaten son zamanlarda, tamamıyla özel okulların ve dersanelerin güdümünde olan sistem olması bunu açıklar. önemli olan tek tip, itaatkar insanların yetiştirilmesi ve öngörülen sistemin devam ettirilmesidir. bu sebeplerden dolayı eğitim sistemine yapılan eleştirilerin, taleplerin ulus devlet için önemi yoktur. hatta bu talepler kimi zaman tehlike olarak addedilir. sindirilir.

burada bilinmesi gereken en önemli konu nasıl din olgusu kendisi için "cemaat" öngörürse, ulus devlet de bünyesinde bulunan halkı "cemaati" olarak görür. devlet eğitiminden geçen herkes ulus devletin cemaatidir. bu bağlamda ulus devlet kendi cemaatini kimseye kaptırmak istemeyeceği için din ile, bazı ideolojilerle sürekli çatışma içinde olacaktır.
    #3446280 (arabam var, 25.05.2008 18:20)
  2. (bkz: enderun)
    #3446283 (iktidarsiz jigolo, 25.05.2008 18:21)
  3. endrun bir devlet eğitimidir.

fakat enderunu günümüz ulus devlet modeli ile karşılaştıramayız. enderun sadece istanbulda saray bünyesinde bulunan bir kurumdu ve öncelikli amacı devletin siyasetine yön verecek devlet adamlarını yetiştirmekti. ulus devletin dayattığı eğitim sistemi ise belirli bir kesimi kapsamaz, bütün halka yönelik bir eylemdir.

zaten şu an ulus devlet eğitim modellerinin yaptığı gibi, enderun hiç bir zaman yöresel kültürleri yok etmeye çalışmamış, bu yolla belli bir ideolojiyi, belli bir hukuk sistemini topluma dayatmamıştır.

sapla samanı karıştırmamak lazım.
    #3446345 (arabam var, 25.05.2008 18:36)
  4. günümüzde başımıza gelen bütün hükümetlerin kendi isteklerine göre değiştirip durduğu ve her hükümetin kendi düşünce yapısına ve yaşıy biçime uygun birey yetiştirmek için kullandıkları bir olgudur.
    #3446494 (secretideas, 25.05.2008 19:13)
  5. muammer kaddafi yesil kitap'ta şunları gile getirir.

"bilim veya öğretim, gençlerin yan yana konmuş sıralar üzerinde basılı kitaplardan belirli saatler içerisinde öğrenmeye mecbur tutuldukları düzenli program ve sınıflandırılmış bilgiler değildir. bütün dünyada egemen olan bu öğretim, özgürlüğe aykırı bir yöntemdir. dünya devletlerinin iftihar duydukları ve gençlerine imkan buldukça uyguladıkları zorunlu eğitim, özgürlüğü kısıtlayan, insan yeteneklerini körleten ve bireyin eğilimlerini zorla yönlendiren bir yöntemdir. insanı serbest seçim yapmak ve düşünmekten alıkoyduğu için diktatörce bir davranıştır."
    #3597316 (arabam var, 29.06.2008 19:35)
  6. (bkz: ihsan doğramacı)
    #3603300 (arabam var, 01.07.2008 01:28)

© 2008 - uludağ sözlük

devlet egitimi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. devlet egitimi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu devlet egitimi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» dincilerin mini etek korkusu » ahlaksiz ahlakli tayfasi » ramazanda 5 yas sendromu » dilber hala » ulugay sozluk » muzo ile zkc arasindaki farklar » ulker cikolatali gofret » 5 ekim 2008 sozlugun bok gibi olmasi » 6 ekim 2008 besiktas hacettepe maci » kerameti kendinden menkul » kucuk prens » mustafa kemal ataturk u sevmeyen yazar » devletin dine baskisi » julius aghahowa » nou camp » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » 4 ekim 2008 fc barcelona atletico madrid maci » uuserlerin deviantart adresleri » mustafa kemal in askerleriyiz » annenin olmesi » tanriya ayar vermek » dollerim seni » futbol takimlarina lakap takmak » fargo » komando beresi » kurtler » kimberlite » carpik ahlak anlayisli sozluk yazarlari » aktif solcu kizlarin cirkin olmasi » fazil husnu daglarca » 4 ekim 2008 aktutun karakoluna pkk saldirisi