bugün

ahmet mete ışıkara yani deprem baba'nın sürekli bahsettiği eylemlerdir.ve diğer profesörlerin;

-kiriş altına saklanmayın, bilindiğinin aksine daha tehlikelidir.
-ağırlık merkezi düşük olan eşyaların yanında durun, çamaşır makinesi buzdolabı gibi zira duvar devrildiği zaman boşluk yaratma kapasitesi sağlayabiliyor.
-cenin pozisyonu alın, kafanızı saklayın.
-başucunuzda muhakkak küçük bir deprem çantası bulunduran (yapılmaz ya)
gereken aparat için; (bkz: deprem çantası)
3 ihlas 1 fatiha okumak. şayet biliniyorsa yasin suresi ile devam etmek...
kelime-i sehadet getirmek.
sözlükten belki birçoğumuzun etkileneceği istanbul depreminde, ölmemek için yapmamız gerekenlerdir.
deprem anında yapılmayan şeylerdir.
(bkz: topuklamak)
pencereden atlamak.
kardeşine "hemen paltonu giy, dışarı çık" talimatı vermek.
ilk önce depremden kurtulup kurtulamayacağınızı hesaplayın, kurtulamama ihtimalinde panik yapmayın, sakin olun. önceden hazırladığınız deprem cantasının içinde bulunan sigara paketinden bir sigara cıkarıp, yakın. (dogalgazı falan kesmişlerdir, merak etmeyin) ayrıca önceden sigaranın yanına zulaladığınız konyak vardı ya! işte onu artık acabilirsiniz. birkaç yıdım içtikten sonra telefonu alın ve uzun zamandır sövmek isteyip, belli sebeplerden dolayı sövemediğiniz birini arayın. (patron olma ihtimali yüksektir) telefonu telaşla açan [patron oldugunu varsayıyoruz] patrona "patron ben var ya senin mına koyim!!!" deyip telefonu kapatın. sigara ve konyağa devam edin.
depremde yapılması gerekenleri hatırlamaya çalışmak.
videoya çekip tv kanallarına dağıtmak.
salavat getirip üstünü başını çıkarıp abdest almaya koşmak * *
(bkz: entry girmek)
(bkz: an itibariyle sallanıyoruz)
depremi en az zararla atlatmak için yapılan gereken eylemlerdir.
dua etmek..
*
ilk hareket kesinlikle panik yapmamak olmalıdır... bilindiği gibi bazı insanların aşırı panik halleri camlardan çatılardan atlamalarına vesile oluyor... sonra bir bakıyorsun deprem 3 şiddetinde olmuş sadece 5 saniye sürmüş ama sen apartmanın önünde yerde kıvranıyorsun.

tabi 8-9 şiddetinde yaşanan depremlerden bahsetmiyorum... bu durumda panik yapsan da yapmasan da pek birşey fark etmez, o deprem affetmez...

(bkz: 3 şiddetindeki depremde camdan atlayıp ölen kişi)
Deprem sırasında evde iseniz;
· Daha önceden, içerisinde temel malzemelerin (su, sargı bezi, ağrı kesici, çantanın boyutuna göre içerisine sığabilecek boyutta bir battaniye, kibrit vb. yanıcı bir madde, yer belli edici bir düdük vb.) olduğu bir Deprem Çantası hazırlanmalıdır.
· Aile bireyleri arasında deprem öncesi, anında ve sonrasında nasıl davranacağımızı belirleyip Ev Deprem Planı yapılmalı ve deprem sonrasında aile bireylerinin buluşacağı bir yer belirlenmelidir.
· Ev içerisinde kitaplık, gardrop, TV, avize, vitrin, LPG tüpü vb. kolay devrilebilir ve ağır eşyalar sabitlenmeli, ev içerisinde bir yangın söndürme aleti bulundurulmalı ve kolay erişilebilecek bir yere konmalıdır.
· Deprem esnasında binalarda en tehlikeli yerler; balkon, asansör ve merdivenlerdir. Bu yüzden sarsıntı sırasında kullanılmamalıdır.
· Üzerimize düşebilecek cisimlerden korunmak için sağlam bir masa altı veya güvenli yerler belirlenmelidir.
· Deprem esnasında evde yere uzanma, başımızı koruma ve güvenilir yerlere sığınmayı öğrenmek gereklidir. Yatak odasında isek yatağın yanına, mutfakta isek mutfak tezgahının yanına, oturma odasında veya salonda isek sağlam bir koltuğun yanına, banyo ve tuvaletlerde isek kapıyı açıp ardından küvet ve klozetlerin yanına ellerimizle başımızı koruyacak şekilde bacaklarımızı göğsümüze doğru çekerek uzanmalıyız.
· Deprem sırasında ocakta ateş varsa en kısa sürede söndürülmelidir. Elektrik, gaz, su şebekelerini kapatmak için vanaların yerleri önceden öğrenilmelidir.
· Kapılar deprem sırasında sıkışabileceğinden yapılabilirse çıkış kapısı açık tutulmalıdır.
· Büyük bir depremden sonra artçı sarsıntıların olacağı unutulmamalıdır; mümkün olan en kısa sürede gerekli emniyet tedbirleri alınıp ev sakin bir şekilde terk edilmeli, durumu belirten bir not bırakılarak önceden belirlenen buluşma noktasına gidilmelidir.

Deprem esnasında okulda iseniz;
· Okullarda Deprem Anında Okulu Terk Etme Planı yapılmalı ve herkesin görebileceği yerlere asılmalıdır.
· Deprem Dersleri programa alınmalı ve deprem öncesi, anı, sonrası eğitimi verilmeli; belirli periyotlarda tatbikatlar yapılmalıdır.
· Deprem anında hemen sıranın altına girilip (büyük bir deprem esnasında sıralar devrilip hareket edeceğinden sıra yanında çömelerek korunmak mümkün değildir) sıraya sıkıca tutunulmalı, onunla birlikte hareket etmeye hazır olunmalıdır. Sallantı duruncaya kadar pozisyon korunmalıdır.
· Öğretmenler mümkün olursa kapıyı açık tutmalı, kendilerini de kapı eşiğinde korumaya aldıktan sonra hem koridoru, merdivenleri hem de sınıfın içini kontrol etmelidir.
· Deprem sırasında okulun merdivenlerinden ve varsa asansörlerden uzak durulmalıdır.
· Laboratuarda vanaların kapatılıp, yanan ocak varsa söndürülüp, masanın altına veya yanına uzanılması gereklidir.
· Deprem sırasında koridorda isek önceden belirlenmiş Korunma Kolonunun yanına gidip dibine çömelinmelidir.
· Deprem bittikten sonra öğretmenlerin gözetiminde panik yapmaksızın okulu terketmek gereklidir.

Deprem esnasında ofiste iseniz;
· Büroda deprem anında uygulanacak Deprem Planı yapılarak hayat üçgeni oluşturulabilecek eşyaların yanına veya altına uzanılmalıdır.
· Ofis içerisinde devrilebilecek eşyalar sabitlenmelidir. Firma elemanları deprem konusunda eğitilmeli, periyodik deprem tatbikatları yapılmalıdır.

Deprem esnasında hastanede iseniz;
· Deprem esnasında hastane içerisinde hareket edebilen hastalar yataklarının yanına uzanmalıdır. Hareket edemeyen hastalar ise özel depreme dayanıklı yataklarda hastane görevlilerinin kendilerini dışarıya taşımalarını panik yapmadan beklemelidirler.
· Hastane Deprem Planı yapılmalı ve herkesin görebileceği bir yere asılmalıdır. Çalışan personel deprem konusunda eğitilmeli ve periyodik tatbikatlar yapılmalıdır.
· Hastane içerisinde korunma ve acil çıkış yerleri önceden belirlenmelidir.
· Büyük bir depremde üst katlar alt katlardan daha emniyetli olduğundan, ameliyathane gibi önemli merkezler üst katlarda oluşturulmalıdır.
· Ambulans, itfaiye araçları depreme dayanıklı yapılar içinde veya dışarıda muhafaza edilmelidir.
· Deprem sonrasında seyyar hastaneler ve acil müdahale merkezlerinin yerleri daha önceden saptanmalıdır.

Deprem esnasında dışarıda iseniz;
· Yolda yürürken başımıza düşebilecek cisimlerden korunmak için çevrede yıkılabilecek her şeyden uzaklaşılmalıdır. Yerde oluşabilecek yarıklardan korunmak için çömelinmelidir.
· Elektrik direklerinden ve tellerden uzaklaşılmalıdır.
· Bahçe duvarları, reklam panoları, balkon altları ve kiremitlerden uzak durulmalıdır.
· En yakın açık alanlara sığınılmalıdır.
· Sinema, tiyatro, konferans, stadyum ve spor salonlarında sağlam oturak ve bariyerlerin yanına çömelinip başlar korunmalıdır.
· Alışveriş merkezlerinde merdiven ve asansörler kullanılmamalıdır.
· Ulaşım araçlarında sağlam yerlere sıkıca tutunulmalı, araçlar sarsıntı bitene kadar terk edilmemelidir.
· Telefonlar aşırı yüklenme veya hatların sarsıntı sırasında zarar görmesinden dolayı kullanmayıp, radyo ve tv haberleri takip edilmelidir.
· Deprem sırasında araç kullanılıyorsa açık bir alanda araç durdurulmalı ve içinde kalınmalıdır. Güvenli bir yerde değinilse araç terk edilmeli ve yanına uzanılmalı veya uzaklaşılmalıdır.

Yukarıda sıraladığımız önlem yöntemleri TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası ve iSBi (istanbul Atatürk Hava Limanı Serbest Bölge Kurucusu ve işleticisi)'nin ortak yayını olan ve Nusret SANCAKLI (Jeofizik Mühendisi) tarafından hazırlanan Deprem Kılavuzu kitapçığından alınmıştır.
ateist isen kelime-i şahadet getirmek. değilsen zaten 3 ihlas okumuşsundur bile.
sallantı anında kendinizi güvende hissedecek yerde duran.bu sizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır.depremden hemen sonra ise; saat kaç olursa olsun en yakınınızda kim varsa onu görün, depremi hissedip hissetmediğini sorun ve asla kapalı mekandan çıkmaya çalışmayın.güvenli bir yer ve yanınızda birilerinin olması size yetecektir.
helalleşmek.
hiç unutmam deprem esnasında bizim bir arkadaş kirişi tutuyordu.
napıyorsun dediğimizde, "kiriş çökerse bina çöker olm o yüzden kirişi tutuyorum." cevabını verdi.
yine başka bir depremde ise bizim fizikçi ödev kontrolü yaparken sıra bize gelmişken tam o esnada deprem olması ve aniden domalıp başını sıranın altına saklayıp götünü açıkta bırakması idi. *
(bkz: halay çekmek)

ne yapacaksın? tabii ki ya kaçacaksın, ya da bir masanın altına veyahut güvenli eşyaların altına/sağına-soluna saklanacaksın. zarar görmemek amaçlı.
sözlüğe veda hutbesi yardırmak.
öncelikle paniğe kapılmayın. sakin ve soğukkanlı şekilde maykıl skoyfıld gibi gözlerinizi kısın etrafa dikkatlice bakın mutlaka yapacak bir planınız olacaktır. aniden olabilecek senaryolar aklınızın içinden geçecektir; üst katta ağırlık merkezi saat 12 yönünde toplandığı için tavan önce orda çökmeye başlayacaktır. bu çamaşır makinasının civataları 12,3 mnc... hımm tavanı taşıyabilecek kapasitede değil. buldum tavanda sığabileceğim kadar bir delik açıp o deliğin altında durmalıyım. tavanın kalınlığı 35 cm üst kattaki çamaşır makinasıda onun üstündeki tavanın başıma isabet etmesini engelleyebilecek kadar aralık bırakır. böylece kurtulurum.
zekice araştırmalarım sonucu bir kanıya vardım. galiba her evde bir deprem deliği bulundurmakta fayda var. evet deprem deliği. böylece deprem anında delik olan tavanın altına girerek tavan çökerken biz delikten geçecegiz. bir üst tavan bu sefer kafaya dank eder demeyelim. bir üst tavanı, bir üst tavanı daha deleriz. peki üst kattaki ne yapacak derseniz birden fazla deprem delikleri oluşturarak o da odanın farklı bir bölümünde deprem deliğine girebilir. yani bir apartmanda sırf bir odayı deprem deliği için kullanmak şart.
(bkz: deprem deliliği)
(bkz: türk zekası)