bugün

içinde yer alan bazı niceliklere ancak uygun bir değer verildiği zaman sağlanabilen eşitlik,muadele.
Dü$ünürken kendimden ba$kasına inanmam.
inanırsam ben senden ba$kasına inanmam.
inanınca dü$ünür, yönelir sana doğru;
Seninle ikimizden ba$kasına inanmam.

özdemir asaf..
denklemler konusunda ilk önemli adımların babilliler tarafından atıldığı bilimmekte. bu konudaki en eski yazılı belge MÖ 1700'den önce yaşadığı sanılan Mısırlı Ahmesin çalışmalarını içeren Rhind Papirüsü'dür. sonraki yüzyıllarda, önce Yunan ve Mısır, daha sonra da islam ve hint matematikçileri denklemlere ihtiyaç duymuş ve kimi özel ikinci dereceden denklemlerin çözümlerini araştırmışlardır. ancak bu çözümler genellikle geometrik yöntemlere dayandığı için soyut bir denklemler kuramı anlayışını yakalamakta pek başarılı olamamışlardır. çünkü geometride negatif uzunluk tanımlanamadığından denklemlerin negatif kökleri hesaba katılmamış, yok sayılmıştır. buna rağmen Harezmi'nin (825)geometrik yöntemlerle çözecek bir kural bulmasi önemlidir.
denklemleri dereceleri ve kat sayılarına göre sınıflandıran ilk matematikçi Ömer Hayyam (1100) olmuştur.
denklem sistemleri 16. ve 17. yüzyıllarda Avrupa'da çok dikkat çekmiş ve bilinmeyen çokluklar yerine x,y,z gibi harflerin kullanılmasına bu zamanda başlanmıştır. 16. yüzyıl sonunda bugün ikinci dereceden denklemleri çözmek için kullandığımız yöntemler bulundu.
matematikçiler üçüncü, dördüncü ve daha yüksek dereceden denklemlerin çözümleriyle de ilgilendiler. n'inci dereceden bir denklemin n tane kökü vardır biçimindeki cebirin temel teoremi olarak adlandırılan teorem Gauss (1777-1855) tarafından kanıtlandı. aynı yıllarda Fransız matematikçi Galois (1811-1832) çözümü olanaksız beşinci ve daha yüksek dereceden denklemlerin varlığını ortaya çıkardı.
beşinci ve daha yüksek dereceden denklemlerin çözümü için ingiliz matematikçisi ve fizikçisi Isaac Newton, 1675 yılında bugün de yaygın kullanılan ve kendi ismiyle anılan Newton yaklaştırma yöntemini geliştirdi.
h - a 3 ( y+a 2 ) t = (1) [ d . e 4 ] 4. n / k < l + e 4 ( m ~ d . i ) + r 2 = ?
- 1 -
kapadılar dünyaya perdeleri
ne karanlık ne soğuk ne rüzgar
örtündüler masmavi geceleri
seviştiler gün doğuncaya kadar
1+1=1 oldular.

- 2 -
eridi zaman içinde düşünceleri
ölümsüzlüğün çağırdığını duydular
silindi ak duvardan kara gölgeleri
çöktü yorgun gözlerine uykular
1-1=1 oldular.

ümit yaşar oğuzcan
dereceleri ve bilinmeyenleriyle bizi üzen ama işe yarar durumlar komedisi.
bir ve üstü denklem tipidir. bir bilinmeyenli iki bilinmeyenli üç bilinmeyenli. şimdi son model insanlardır. karmaşık sayılar..
iyi anlaşılınca sevilen , bir şey anlamayınca dımdızlak ortada bırakan matematiğin vazgeçilmezi.
gerçek hayatta ne gibi alanlarda kullanıldığı için;

https://www.mathsisfun.co...-equation-real-world.html
güncel Önemli Başlıklar