bugün

artık bir kült haline gelmiş ferhan şensoy kitabı. kitabın arka kapağında aynen şöyle demektedir üstad:

"denememeler, derken düşündüğümüz, dene büyüklüğündeki memeler değil elbette. denememeler'in özelliği, bundan sonra ölecek olanların hayatını kurtarmak gibi bir görev üstlenmemiş olması. ayrıca, daha önce cinayet işlemiş birinin bu kitabı okuması, onun yeni bir cinayet işlemesine engel olmaz. cinayet dediğiniz, ille kanlı, bıçaklı olmaz, aşk da bir cinayettir."
"wagner'in karısı

19. yüzyıl almanya'sına damgasını vuran bir beşli çetedir: Goethe, stein, bismark, nietzsche ve wagner! özelllikle nihilist feylesofla, üstat müzisyenin gençlik üstündeki etkisi acayiptir. Nietzsche ve Wagner, alman gençliğini uçurmuşlardır. Bu arada Nietzsche, wagner'in karısına bayılmaktadır ve fakat bunu wagner ve alman gençliği bilmemektedir.

Pangermanizm, yani alman ırkçılığı, ya da daha kauçuk kaplama bir deyimle, özüne dönme tufası, 1890 yıllarının en "hardrock" tiriplerindendir. Pangermanizm, belirli bir dünya görüşü yumurtlar, bu görüş gelişerek "Nasyonal sosyalizm" kibar adıyla kitaplara geçen, faşizmin ebesi olur. Richard Wagner o sıralar 77 yaşındadır, çüküyle olan kavgası dinmiş, hırsını pianolardan almaktadır. Firedrich Nietzsche ise henüz 46 yaşındadır ve kafası hala çüküne çalışmaktadır.

Ayrıca wagner'in karısı çok acayip güzeldir. Karısı güzel wagner'in etkisi yalnızca sanatçılığıyla sınırlı kalmaz. Yapıtlarına konu edindiği özgün bir alman mitologyası yaratır ve alman halkını bu masal dünyasına sürükler. Atalarımız walkyrie'ler, wotan'lardır muhabbeti, almanları akdeniz ve greko-romen kültür ve mitologyasından çıkarıp, kendi yarattığı ve icabında hristiyanlığa da karşı çıkan felsefi, uçuk bir danyaya sokar. Karısına yeşillenilmesi, artık wagner'in bile dikkatini çeken nietzsche'in felsefi ağırlığı, wagner'in hristiyanlığa kafa tutan görüşünden gelişir.

Sürülerin ve tutsakların dini olarak kabullendiği hristiyanlığa saldırır. onun mistik dünyasında, insanüstü bir insanın yaratılması düşüncesi filizlenir. Herşeyden daha güçlü bir insan düşünür. Bu düşünce "bir alman düyaya bedeldir" biçiminde somutlaşınca, yahudilerin az biraz subunlaştırılması olayına doğru rayına oturur almanya.

Bir kereden bir şey olmaz, diye düşünen Nietzsche, bayan wagner'e resmen ve çok acayip bir biçimde asılmakta, ilk fırsatta onu becerebilmek için bin dereden su nakliyesinde bulunmaktadır ki, Nietzsche'nin ne kadar kararlı bir adam olduğunu bilen wagner, karısını alarak başka bir kente göç eder. elbette en çok, Nietzsche bozulur bu taşınmaya:

-Kentimizi niçin terkediyorsunuz üstat wagner?
Wagner sırıtarak yanıtlar pos bıyıklı filozofu:
-Öyle buyurdu zerdüşt!"

böyle bir entrylik denemelerde kulağınızdan tutup, zorla başka açılara taşıyan adamdır ferhan şensoy, ve tadından okunmaz.
salt ferhan şensoy bahsettiği için merak uyandıran pek çok yeni isimle tanışabileceğiniz yapıttır ayrıcana.
okurken süper eğlendiren bir ferhan şensoy başyapıtı, herkese tavsiye edilir.
--spoiler--
Beyefendi haldun taner'dir, kendisi benim babamdır. annem babam işte bunu bilmezler...

--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar