dava 

1. bir konunun çözülmesi için yargı organlarına başvurmak.
    #43238 (aabi, 28.01.2006 23:07)
  2. kişinin uğruna savaşmayı göze aldığı, benimsenen yol.
    #259201 (asiti kaçmış kola, 18.05.2006 22:33)
  3. bir sinema flimidir.
    #2171537 (sivridilli, 21.08.2007 15:24)
  4. genelde boş olan.

(bkz: kafka)
    #2710969 (sara nobetcisi, 18.12.2007 11:52)
  5. (bkz: tava)
    #4668474 (komsu kizi duriye, 08.02.2009 21:33)
  6. inanılan,gerçekleştirilmeye çalışılan fikir birliği.

(bkz: bağımsızlık davası)
    (bkz: çeçen davası)
    (bkz: cihad davası)
    #5547722 (Engino, 08.07.2009 00:58)
  7. 21 yaşındaki bir gencin başına geçirilen yağlı ilmeğe verilen isimdir. şimdilerde pek tanıyan yok kendisini.
    #5547741 (Acz ve fakr, 08.07.2009 01:00)
  8. ntv yayınları tarafından çizgi roman formatında yayımlanmış kafka başyapıtlarından.
    #5848781 (serendipiti, 19.08.2009 22:51)
  9. s.kilmiş g.tü konu edinmeyendir.
    #5848797 (grand ekinoks, 19.08.2009 22:54)
  10. (bkz: franz kafka)
    (bkz: der prozess)
    (bkz: Le Proces)
    #5966185 (seretan, 04.09.2009 04:02 ~ 04:03)
  11. küçük bir çocuğun uçurtmayı gördüğü andaki heyecanla almıştım kitabı . okumak isteyenler sürükleyici bir çizgi roman beklemesin . fakat çağına göre yazılması gereken ve el üstünde tutulan bir roman olması da aşikardır . ntv yayınları bir dostoyevski çizgi romanıyla devam ederse istediği kitleye ulaşabilir .
    #6032076 (bambam martix, 11.09.2009 21:11 ~ 21:12)
  12. ntv yayınlarının "sıkıysa şimdi okumayın" mottosuyla çizgi romanlaştırdığı dünya klasiklerini okumak istemiştim, geçen hafta istiklal'e inince fırsat bu fırsat bi' yerden başlayayım dedim ve kafka'nın dava'sını aldım...

kendisi de bir memur olan kafka'nın çizdiği dünya, gerçek dünyasına eşdeğer. öyle ki, biraz fantastiğe de kaçarak yer yer abartılarla resmetmiş danışıklı dövüşün oynandığı dünyayı...

bay k, kendi halinde bir memurken bir sabah odası basılır... çalıştığı yerden tanıdığı iki adam, suçlu bulunduğuna dair bir şeyler söylerler, ancak net değildir hiçbir şey... bay k'nın kafası karışır... ve suçlaması olmayan davanın duruşmasına çağrılır...

dünya gözüne bir başka geliyordur artık. öyle ya, kendi halinde bir vatandaşken nereden çıkmıştır bu "dava"? mahkeme de bildiği mahkemelerden değildir üstelik, duruşmaya çıkınca anlar. ve itirazlarına başlar... avukat tutmayacağını bildirir ancak savunmasını yapabilmek için neyle suçlandığını da bilmesi gerekmektedir?

amcası ise, tam tersini düşünür... bu tarz "dava"ların adamı bir avukat arkadaşını tutar... ancak bay k'nın gördüğü gerçekler, avukatın müvekkillerini uşak gibi kullanması ve çözmüş olduğu bir tek "dava"nın olmaması, tekrar başa döndürür suçu söylenmeyen suçlumuzu...

ancak bu, bay k'nın boş durduğu anlamına gelmemektedir... sorgu yargıcını kandırabilmek için çevresindeki bir takım hizmetçi kızları veya başka kızları ayartmaktadır... suçu olmayan bir davayı çözebilmek için aşk suçları işler... sonrasında yolu bir kiliseye düşen bay k, adalet ve esaret, kanun ve uygulanması yönünde hayat dersi niteliği taşıyan şeyler dinler sırf kendisi için tahsis edilmiş papazdan...

son ise tam bir süpriz. açıkcası kafka, sonu sırf kitabın üzerinde düşünebilelim diye çok vurucu yapmış... karmaşık bir kitap, zira günlük hayatta pek sorgulamadığımız ve zaman zaman soyut kabul ettiğimiz kavramlar üzerinde dönüp duruyor... ve cidden sağlam salvolar atıyor, sağlam kroşeler... nakavt edemese bile, bay k'nın nezdinde kafka, puanla bu oyunu kazanıyor...

not:

iki usta: montellier – mairowitz

'dava'nın çizgi romana uyarlama süreciyle ilgili iki önemli ustadan bahsetmek gerekiyor. ilki fransız sanatçı chantal montellier, diğeri ise bir kafka uzmanı david zane mairowitz.

chantal montellier fransa'nın önde gelen "bande dessinée" sanatçılarından. bir ressam ve öğretmenken karikatürist ve çizer olmak için "güzel sanatlar" kariyerini bırakan chantal montellier’nin eserleri le monde, l'humanité, france nouvelle ve l'unité de dahil olmak üzere birçok gazetede yer buldu. chantal montellier fransa’da yaşıyor ve çalışıyor.

yazar david zane mairowitz ise aynı zamanda oyun yazarı, radyo yönetmeni ve çevirmen. 40 yıldır profesyonel olarak bağımsız yazarlık yapan mairowitz'in, 'introducing kafka' (roger crumb ile birlikte), 'introducing camus' ve 'wilhelm reich for beginners' da dahil olmak üzere birçok kitabı bulunuyor. tiyatro oyunları arasında kafka’nın 'dava'sının eleştirmenlerden övgü almış bir uyarlaması da var. yazıları harper's, vogue, plays and players, village voice, the progressive ve sunday times’da yayımlandı. son 25 yıl boyunca 20’den fazla ülkede ve bbc için radyo oyunları ve belgeseller yaptı ve çok sayıda uluslararası radyo ödülü aldı. david zane mariowitz fransa’da yaşıyor ve çalışıyor.

(çizer bilgileri ntvmsnbc'den alınmıştır)
    #6158915 (alpi, 29.09.2009 00:56)
  13. 'bu lanet dünyada, ben de böyle kıstırılmış hissediyorum' dedirten muhteşem bir kafka eseri. oğuz atay'ın tutunamayanlar romanının esin kaynağı*. edebiyat severler max brod'a şükranlarını sunar.
    #8106286 (amputemillitakimi, 18.05.2010 15:01)
  14. franz kafka 'nın kitabıdır...
    Ergenekon davası nı farklı şekilde anlamak isteyenler için okunulası bir kitaptır...
    Ahmet hakan bir ara önermiştir.

okuduktan sonra kitap hakkındaki yorumlarımı yazacağım..
    #9142969 (mo ni fe, 24.08.2010 12:51)
  15. sıradan bir kurguya sahip olduğunu düşünerek okumaya başladığınız, vay amına koyim ne oluyor lan diye devam ettiğiniz, kafanıza balyoz gibi inen bir sürü kallavi cümleden sonra hassiktir dediğiniz bir eserdir. kafka'nın özel biri olduğu benim keşfim değil ancak kafka'yı okuduktan sonra hissetiklerimin hepsi benim.
    #13051302 (asitbazdengesi, 06.09.2011 00:31)
  16. sokak jargonunda: "sevgili".
    #14236466 (angry man, 12.01.2012 02:11)
  17. Franz Kafka eseridir. Aslında ortada gerçek bir dava da yoktur. Kafka' nın burada anlatmak istediği Bay K. zaten yaşam ya da dünya tarafından tutuklanmış; fakat bunun bilincine hiçbir zaman varamamış olmasıdır.
    #14455556 (mithra, 01.02.2012 23:05)
  18. dünyanın en kısa en uzun romanı.
    #15241234 (young dude, 20.04.2012 01:40)

Copyright © 2012 - uludağ sözlük

dava başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. dava ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi doğru olmamakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu dava nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about dava. copyrights of the articles are belong to their authors.