damat ferid pasa 

kapat

1. 1853 yılında istanbul'da doğdu. Paris, Berlin, Petersburg ve Londra elçiliklerinde çalıştı. Londra elçiliğine tayin edilmediği için Şûrayı Devlet üyeliğinden çekildi. 1908'den sonra Ayan Meclisi'ne, 1919 Mart'ında da Tevfik Paşa'nın yerine sadrazamlığa getirildi; aynı zamanda Hariciye vekiliydi. izmir'in işgal edilmesi, Paris Barış Konferansı'nda isteklerinin kabul edilmemesi üzerine iki kere istifa etti. Bu arada yurt dışına kaçan ittihatçıları idama mahkum ettirdi. 21 Temmuz 1919'da tekrar kabineyi kurduktan sonra, Kuva-yı Milliye'yi dağıtmak için Kuvay-i inzibatiye'yi kurdu. Buna karşılık Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen tepkiler karşısında istifaya zorlandı. 5 Ekim 1920'de 4. defa sadrazamlığa getirildi. Kabineyi yenilemek üzere 11 Nisan 1920'de istifa etti. 31 Temmuzda tekrar sadrazamlığa geldi ve bu dönemde Sevr Antlaşması'nı imzaladı. Fakat istanbul Hükümeti ile TBMM'nin uzlaşmasına engel olduğu için ingilizlerin baskısı ile 17 Ekim 1920'de görevinden ayrıldı. 1922 yılında yurtdışına kaçtı ve 1923 yılında Fransa'nın Nice kentinde öldü.

Kaynak : http://www.osmanli700.gen.tr
    #778629 (faati, 27.10.2006 00:56)
  2. ataturk hakkında verilen idam fermanı altında da imzası bulunan sadrazam.
    #1162369 (r duh, 16.01.2007 13:22)
  3. hababam sınıfındaki Ferit'in* lakabının esin kaynağı olan paşa.
    #1162454 (havali necla, 16.01.2007 13:48)
  4. en büyük ihanetçi olarak türk tarihinde yerini almış olan, ingiliz aşığı sadrazam.

kendisi ingiliz başkanına bir mektup yazmış ve mektupta şu ifadeye yer vermiştir:
    " ülkemizde ingiliz bayrağını görmek bizim için şereftir efendimiz."
    #2745809 (unique270, 25.12.2007 20:07)
  5. genelde itibar edilmeyen resmi tarihin kötülediği kadar vardır bu adam.
    dış unsurlara bağımlılık karakteridir.
    #2745833 (damat hobbit pasa, 25.12.2007 20:12)
  6. ingiliz yakalalığının zirvesinde olduğu bir dönemde kuvay-i millliye aleyhine son şeyhülislamdan fetva alıp anadoluya aktaran ama babayı alan hain.
    #3337716 (thaliia, 30.04.2008 01:00)
  7. şu an ismi akla gelmeyen bir dizinin karakteri. hatta kız babası onu hain ferit diye çağırıyordu.
    #3337741 (borcu, 30.04.2008 01:05)
  8. (bkz: hain)
    #3413949 (aclik kader olamaz, 18.05.2008 19:48)
  9. bildiğin bahtsız bedevidir; mesela suç ortağı sultan altıncı mehmed bugün bazı çevrelerce kendi iyiydi de çevresi kötüydü şeklinde musumiyet kaftanına büründürülürken hep bu adama bok atılır; halbuki kendisi osmanlı nın içinde baştan beri varolan ve devletin otoritesini kaybetmesiyle doğru orantılı olarak artan taraf olma durumunun bir parçasıdır yalnızca. taraf olmuş, ingilizlere güvenmiş sonunda da tası tarağı toplayıp kendisini himaye edenlere kaçmıştır. sultan altıncı mehmed e yapılan temize çıkarma operasyonunun kendisine yapılmayışının sebebiyse bazı demokrasiyi sindirememişlerin hala içlerinde bolca bulunan biat kültüründen başka şey değil.

ha ben ne düşünüyorum derseniz topunun köküne kibrit suyu; lakin bunu kara, aynısının farklı babadan olanına ak diyenlereydi sadece sitemim.
    #4014447 (Disco Inferno, 27.09.2008 01:05)
  10. gelmiş geçmiş en büyük vatan hainidir. buna rağmen 'ingiliz bayrağı altında yaşamak istiyorum' ifadesini açıkça ve delikanlıca belirtmesi takdir edilmelidir.
    #4118602 (metin oktay, 21.10.2008 14:24)
  11. şimdiki vatan hainlerininden farkı bu adam hainliğini açıkça yapacak kadar aptalmış efem..
    #4239079 (Mystiquewarrior, 16.11.2008 22:21)
  12. damat ferid paşa dindar bir adamdı. fakat namaz kılmaz, oruç tutmaz, hacca gitmez, ve bazı muharremati istihlâl ederdi; şarap içmek, domuz eti yemek gibi. bu hususta kendisiyle mübâhase ettik; kendisine:

- böyle islâmiyet olmaz, buna teizm derler ! dedim. tabii bir şey diyemedi.

rıza tevfik' in hatıratından...

(bkz: biraz da ben konuşayım)
    #4792334 (adini vermeyen profesor, 02.03.2009 16:57)
  13. günümüz mandacılarının piridir.
    #4792397 (tralliani, 02.03.2009 17:06)
  14. (bkz: ali kemal)
    (bkz: sait molla)
    #4792432 (Vanilla Sky, 02.03.2009 17:13)
  15. * damat ferit paşa, olanca duruşu ve sergilediği tutumlarla bir kukladır. sultan vahiddeddin' e olan sıkı bağlılığı, ve sultanın damat ferit paşa' ya olan tam güveni neticesinde, damat ferit paşa, osmanlı' nın son demlerinde büyük yanlışlara imza atmış ve maalesef etrafını çevreleyen dalkavuklar yüzünden üzerine '' hain '' sıfatı yapıştırılmıştır. kendisi, avrupa siyaseti' ni ve osmanlı siyaseti' ni bilemeyecek kadar aciz, ve bir o kadar korkak olmasına rağmen, fransa' ya rıza tevfik, tevfik paşa ve birkaç hükümet temsilcisinden müteşekkil bir grupla gitmiş ve yalnızca kendisinin kaleme aldığı, başka hiç kimsenin fikrine müsamaha göstermediği savunmalarıyla, osmanlı' yı bütünüyle hasta adam pozisyonuna düşürmüştür.

* rıza tevfik kendisine ; '' onlar meclisi' nin karşısına çıkmadan önce hazırladığınız makaleyi bizlere de göstermeniz gerekmez mi ? '' diyene kadar sessiz kalmış ve rıza tevfik, tevfik paşa gibi mühim şahsiyetlerin tüm itirazlarına rağmen, zaten kaybedilmiş olan mısır ve girit' i de makalesine dühul ederek, osmanlı' yı garb devletlerinin karşısında sefil bir duruma düşürmüştür....

* devlet içindeki önemli makamları, vazifesini hakkıyla ifa edecek kişilere değil, kendisine dalkavukluk yapan ve saygıda kusur etmeyen zatlara hediye ederek '' iş için adam değil, adam için iş '' işgüzarlığına resmen kendi eliyle müsade etmiştir. ve neticede, onun dönemindeki osmanlı, siyasi bütün kuvvetini yitirmiş, dünya üzerindeki, zaten azalmış olan güç politikası, sıfıra yakın bir mevkiye indirilmiştir.

* başbakanlık yaptığı sıralarda ayaklanan mustafa kemal ve arkadaşlarının kurduğu kuvay-ı milliye' yi tarih sahnesinden silmek için ingilizlerden aldığı emirleri tatbik etme yoluna gitmiş, ve kuvay- ı milliye' yi yok etmek için mustafa kemal' in kurduğu örgüte aksi yönde bir örgüt kurmuştur. ve rıza tevfik' in '' bunu yapmanız icab etmez. ben böyle bir keyfiyette kalsam kesinlikle istifa ederdim '' sözüne, '' bir taraftan da ingilizler sıkıştırıyor ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim '' diyerek karşılık vermiş ve hakikatte ne sersem bir devlet adamı olduğunu hakkıyla ispat etmiştir !
    #4799343 (adini vermeyen profesor, 03.03.2009 21:06 ~ 21:09)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

damat ferid pasa başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. damat ferid pasa ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu damat ferid pasa nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about damat ferid pasa. Copyrights of the articles are belong to their authors.