dahi anlamindaki de 

kapat
  1. cümle içinde dahi anlamı veren 'de' ve bazen büyük ünlü uyumuyla değişen 'Da' dır. dahi anlamına gelen 'de' ayrı yazılır. örneğin;

sen de öyle konuştun. - sen dahi öyle konuştun.

gördünüz mü ne güzel anlattım, süper oldu. bunun yanında gerizekalı anlamına gelen 'de' vardır ki bırakın ayrı yazılmayı, hiç yazılmasa da(bu 'de' anladığınız üzere dahi) olur. öle lavuk, öle gereksiz bir 'de'dir bu. bu hayvan 'de' büyük ünlü uyumu falanda dinlemez:

- beynim perem orade.

cümlenin doğru yazılımı 'benim param orada' şeklindedir. fakat yukarıda yazmış olduğumuz şekilde cümle kuran bir insan gerizekalıdır. kırk tane dahi 'de' gelse dahi(de) artık bu gerizekalılığı kurtaramaz.

turkce dersimiz bu günlük bu kadar. şimdi 10 dakika tenefüs. tenefüs sonrasındaki dersimiz matematik. ama ara vermeden önce matematik dersinde işleyeceğimiz konuyu bir özet geçelim.

konumuz kümelerde birleşme özelliği. birleşen kümeler vardır. ama bu kümeler bazen halkın çağrılarına kulak vermez ve birleşmez. bunun üzerine halkı oluşturan diğer kümeler meydanlarda toplanır ve birleşin birleşin diye bağırır.

neyse, geri kalanını tenefüsten sonra anlatırım. şimdi biriniz bana 2 simit 1 ayran alıp gelsin. gözlüklü olan sen al. ama benim bozuk param yok. sen al, ben sana daha sonra veririm.

ukteci = hosaf
    notu = ayrııı. çokk ayrı bir konu.
    #2507499 (deatly, 23.10.2007 09:17 ~ 09:18)
  2. hep kelimelerimizden ayırdığımız ek'tir.
    #2507504 (arpaci kumrusu, 23.10.2007 09:18)
  3. ayrı yazılması gereken de.
    #2507512 (Umutluyum Hala, 23.10.2007 09:21)
  4. bu dahi anlamindaki de'nin hazin ve intikam dolu hikayesidir.

günlerden bir gün dahi anlamındaki 'de' her zaman olduğu gibi cümle içinde görevini icra etmektedir. de işine o kadar bağlıdır ki cümle içindeyken asla sağına soluna bakmaz, sadece işiyle ilgilenir. fakat nasıl olduysa o gün de, kafasını sağına doğru çevirir ve kendinden önceki kelimeyi fark eder. o kadar güzel bir kelimder ki bu, de nin aklını başından alır. 'işte hayatımın kelimesi' der de kendi kendine. önce kur yapmaya başlar kelimeye, sonra yanına yaklaşmaya çalışır. bunu farkeden kelime tepki gösterir ve 'uzak dur benden, anlamımı bozacaksın' der. bunu duyan de çok üzülür, kahrolur. derbeder eder kendini, alkolik olup çıkar.

her gece ayrı bir bardadır de. alkol su gibi akmalıdır de için artık. çünkü bu acılar başka türlü dinmemektedir. de gittiği barlardan birinde ayrı yazılan ki ile tanışır. ki de ile aynı dertten muzdariptir. ikiside ezilmiş, ikiside hor görülmüştür. birbirinden kuvvet bulur de ve ki. içlerinde tek ve en güçlü duygu kalmıştır artık.:

intikam

gaddarca bir plan yapar ve bunu uygulamaya koyar ikili. beraber bir cümlenin içine girerler. önce herşey olması gerektiği gibidir. kelimelerden ayrı dururlar bir süre. sonra de kendinden önceki kelimeye saldırır ve onunla birleşip tecavüz etmeye başlar. ki de aynı şekilde saldırıya geçer. cümle cümlelikten çıkmıştır. bu durumu gören ozne müdehale etmeye çalışsada ki ve de onu da kirletip atarlar. yuklem kendini başka bir cümlenin içine atarak kurtulur. rezilliktir yaşanan, ahlaksızlıktır.

dilbilgisi olaya çok sert ve kararlı bir şekilde müdehale eder. müdehale sonrası ki ve de çok ağır cezalara çarptırılır. fakat kimsenin bilmediği bir şey vardır. tecavüze uğrayan özne hamiledir...'de' doğacak çocuklarının ismini çoktan belirlemiştir bile:

gizli ozne

karanlıklar lordu, sapkınlıklar kralı, ahlaksızlıklar padişahı gizli özne..(buraları bağırarak anlatmak lazım. hani filmlerde anlatıcı adam sakin sakin anlatırken birden bire bağırmaya başlayıp tırstırıyo ya. aynen öle. hayal edin.)
    #2507683 (deatly, 23.10.2007 10:59)
  5. - şu de var ya, dahiymiş.
    + hadi canım.
    - valla vak. dersane sınavlarında hep birinci oluyomuş pezo. kesin atom mühendisi olucak ibne.
    + iyi iyi. bi 52 destesi getir de pişti oynayalım.
    - ben mi?
    + yok. de ye söledim.
    #2507824 (deatly, 23.10.2007 12:00 ~ 12:07)
  6. çok zeki, dahi manasına gelen "de""

misal;

- bizim ahmet de...
    - eee? nolmuş ahmete?
    - de işte
    - de ne?
    - de a.q de
    #2507845 (guapo, 23.10.2007 12:05)
  7. ŞÖYLE BiR KULLANIM ALANI VARDIR:

"BU ÇOCUK BiR DAHi!" YERiNE "BU ÇOCUK BiR DE".
    #3323412 (kronik kuzu, 26.04.2008 22:26 ~ 28.04.2008 18:46)
  8. (bkz: geri zekali anlamindaki de)
    #3602454 (serbest radikal, 30.06.2008 22:33)
  9. doğru kullanılmadığında, içeriği ne olursa olsun, entryi gayet özensiz, ciddiyetsiz ve okunmaya değmeyecek bir yazarın elinden çıkmış gibi gösterir...

tıpkı "-ki" ekinin, ve soru eki olan "-mi" nin doğru kullanılamaması gibi...
    #3673264 (yalova kaymakami, 16.07.2008 18:16)
  10. türkiye'deki anadili "türkçe" olan insanların kafadan %95'inin ısrarla bitişik yazarak beni ifrit ettiği ektir. ya ulan bu kadar mı zor şu bağlacı ayrı yazmak, benzer olarak -ki bağlacını da pek çok kişi bitişik yazar ve uyuz eder. soru eklerini bitişik yazanlara ise diyecek hiçbir şey yok zaten. eminim ben de süper kullanmıyorum türkçe'yi ama en azından şu eklerin nasıl yazılacağını bi öğrenin be kardeşim...
    #4063960 (Pulemjot Kalashnikova, 09.10.2008 00:08)
  11. yapayalnız de.
    her zaman ayrı yazılır...
    #4064019 (freedean, 09.10.2008 00:32)
  12. uzun süre dikkat ettiğim ve ettirdiğim bir kural olmasına rağmen artık önemsemediğim de çeşidi.*
    #4064128 (kaaria, 09.10.2008 01:01)
  13. bilqisayhartayasarqeneayriyasilmayincasamandanqasandiranquralmi$.
    #4064178 (sonkuzu, 09.10.2008 01:13)
  14. (bkz: universite olsunda)
    #4064247 (kamil, 09.10.2008 01:29)
  15. bir türlü önceki kelimeden ayrılamayan tatlı, sevimli şey.
    #4064252 (cNyT, 09.10.2008 01:30)
  16. çok önemseyen, dikkat eden, özen gösterenlerin yanlarında uyuz ilacı da taşımaları gereken de.. insanlara hiç rahat vermiyor.. senin yüzünden savaşlar çıkacak lan!..
    #4064268 (fatal, 09.10.2008 01:33)
  17. sen dahi bunu yapamazsın.
    sen de bunu yapamazsın.

dahi anlamındaki de yukarıdaki 'de' dir.
    #4064290 (BodrumTorbası, 09.10.2008 01:38)
  18. leonardo da vinci sürdü..
    #4064300 (wavenville, 09.10.2008 01:40 ~ 01:41)

© 2008 - uludağ sözlük

dahi anlamindaki de başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. dahi anlamindaki de ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu dahi anlamindaki de nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» super mario bolum sonu bayragi » hak ve esitlik partisi » televole moderasyon » konustur iddiani katla parani » you really got a hold on me » 19 ocak 2008 mhp lokaline cirkin saldiri » can yucel cevirisi » kitap yazdigi icin hapse atilan insan » sevgilinin aramamasi » ve tanri kadini yaratti » mustafa topaloglu nun sozluk yazari olmasi » kaygisizlar » nemfomani » cehennemde gerekli malzemeler » yerel radyo reklamlari » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » dengir mir mehmet firat » hefeweizen » tersten yazmak » kuzey irak » butun ogullar anneyi bir siire terkeder » cekme helva » zulfu livaneli » taylan sigirci » genelkurmay baskanligi » avm leri sadece tuvalet icin kullanmak » baslik silindigi icin silinen entry » rs4 rtr 3 evo » kararti » nina s tragedies » pihlamurlar yazip 3980 e gonderen suursuz sevgili