bugün

(29 Ekim 1903, Berlin-29 Mart 1982, Hamburg), Türkiye'de zoolojinin gelişmesine katkıda bulunan ve (manyas) Kuş Cenneti Millî Parkı'nın kurulmasına öncülük eden Alman bilim insanı. Türkiye' de Deniz Bilimleri ve Araştırmaları konusunda öncülük etti. istanbul Üniversitesi, Hidrobiyoloji Enstitüsü bünyesinde sadece Türkiye' de değil dünyada ilk olan araştırmaları gerçekleştirdi.

almanya'da bir doğa bilimleri müzesinin yöneticisiyken, nazi almanyası 'nın baskıları nedeniyle almanya'dan ayrılarak 1936'da türkiye'ye geldi. 1937'de istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Kürsüsü başkanlığına getirildi. Tıp fakültesi öğrencilerine de zooloji dersleri verdi. 1938'de Manyas Gölü yakınındaki Eskisığırcı köyü çevresindeki ekolojik olguya dikkat çekerek, Kuş Cenneti Milli Parkı'nın kurulmasına ve dünyaya tanıtılmasına öncülük etti. 1951'de istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan Zooloji ve Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü'nün müdürlüğüne getirildi. enstitünün yapılanmasını sağlamış ve bu kapsamda 3 adet motorlu araştırma gemisi de alınmıştır.

1955'te ülkesine döndü ve 1969'da emekli olana kadar ülkesinde çalıştı. anmcak 1970'de erzurum üniversitesi'ne gelerek öğretim üyeliği yaptı, daha sonra da istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Zooloji Kürsüsü'nde danışmanlık görevine getirildi. 1982'de Hamburg'da ölen Kosswig vasiyeti üzerine istanbul'daki Aşiyan Mezarlığı'na gömüldü.

Türkiye'deki göllerin balıklandırılması konusunda öncülük yaptı. Tüm göl ve akarsularda balık türlerinin saptanması çalışmaları ile tanındı. istanbul Üniversitesi tarafından kendisine "Şeref doktoru" unvanı (onursal doktora) verildi. Kosswig, Türkiye'de kaldığı 17 yıl boyunca eleman yetiştirme ve Zooloji bilimin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. * *
II. Dünya Savaşı adı üzerinde tüm dünya milletlerine etki eden bir olaydı. Savaşın merkezindeki Almanya ve önceki dünya savaşından sonra bağımsızlığını ilan etmiş genç Türkiye bu etkilerden üzerilerine düşeni fazlasıyla aldılar.

Dünyanın en iyi üniversitelerine sahip Almanya, Hitler diktatoryasında çağının aydınlık döneminden tarihinin en karanlık günlerine girerken, Atatürk önderliğindeki Türkiye çağdaş eğitim hamleleriyle modern dünyanın gerekliliklerine uygun projeler üretiyordu. Bu projeler ışığında ülkemize gelen bilim insanlarından olan Curt Kosswig, Nazi cehenneminden kaçarak ülkemize gelmiş ve Türkiye’ye geri ödenemez hizmetler yapmış.
Manyas kuş cennetini kurmuş bilim insanı. Kendisi Nazi Almanya'sından kaçtı Türkiye'ye geldi. Türkiye o dönemlerde işe yarar insanları nazilerden kurtarıyordu şimdi ise bilimum terörist afgan, kürt, suriyeli ne varsa ülkeye dolduruluyor... yazık.... Tek bir Alman sığınmacı milyonlarca kürtten, suriden daha çok katkı sağlamış bu ülkeye.