corum katliami 

kapat
  1. 5 temmuz 1980'de corum'daki inşa halinde olan alaaddin camii'ne bir otomobilden patlayıcı madde atılmasıyla başlayan olaylarda ölenlerin sayısı 25'dir.
    (vernon sullivan, 21.06.2006 15:11)
  2. "komünistler camiye saldırdı!" nağralarıyla galeyana getirilen gerici kitlelerin neden olduğu vahşet. daha sonra patlamaya neden olanların komünistler değil, nağraları atanlar olduğu ortaya çıkmıştır.
    (suzergecer, 21.06.2006 15:37)
  3. (bkz: bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz) *
    (montajelemani, 21.06.2006 15:41)
  4. sağ sol bir yana bırakılınca, altında garip şeyler olduğu izlenimi veren ve 50 kişinin canına mal olan katliam..

(bkz: robert alexander peck), abd türkiye büyükelçiliğinde ikinci katip olarak çalışan bir cıa ajanıdır.. çorum da katliamdan aylar önce, bu ajan, ap ve mhp çorum il başkanları, vali, chp li belediye başkanı başta olmak üzere pekçok kişi ile görüşüp bazı köylere gider ve tüm bu görüşmelerde alevi ve sünnilerin durumu hakkında sorular sorar.. peck sorularıyla, alevi ve sünniler, solcular ve sağcılar arasındaki çelişkilerin düzeyini öğrenmeye çalışıyor, bunlara göre planlar hazırlıyordu.. dönemin chp li belediye başkanı turan kılıçcıoğlu, bu cia ajanı ile yaptığı görüşmeyi devlet sırrı diye hiç bir zaman açıklamak istemedi.. ardından maraş ta olduğu gibi çorum da da katliam oldu.. ne zaman bir katliamın soruşturması yapılsa hep devlet sırları çıkar karşımıza.. ama kamuoyuna açıklanmayan bu sırlar hep de cıa ajanları ile paylaşılır..

alevi ve sünni halk, çorum da içiçe yaşamaktadır.. bu yüzden de kontrgerilla çorum u da provokasyon yaratarak halkı birbirine kırdırabileceği yerlerden biri olarak seçer.. cia ajanı peck incelemelerini tamamladıktan bir süre sonra provokasyonlar başlar.. pilot bölge olarak, belediye başkanlığı mhp lilerin elinde olan, alaca ilçesi seçilir.. önce alaca adliyesi emanet deposu soyulur ve 21 adet silah çalınır.. bu silahlardan biri daha sonra sungurlu ilçesinde yazılama yaparken yakalanan mhp li birisinin üzerinden çıkar.. ama buna rağmen, soygundan sonra aleviler, sunnilere karşı silahlanıyor, şeklinde spekülasyonlar çıkarılmıştır.. alaca nın belediye başkanı, ramazan ayı başlangıcını bahane ederek bir bildiri yayınlar ve halkı cihada çağırır.. *
    (inisiyatif7, 09.02.2008 11:17)
  5. cumhuriyet gazetesi'nde şu şekilde yer alan katliamdır:

*önceki gün ve dün gece sokağa çıkma yasağına karşın faşistler, bombalı ve silahlı saldırılarını sürdürmüşlerdir. olaylarda 3 kişi öldürülmüş, 5 kişi yaralanmıştır.

*iskilip yolu üzerinde yıldız kiremit fabrikası yanında dün öğleden sonra kimliği belirlenemeyen iki ceset daha bulunmuştur. iki gün içinde öldürülenlerin sayısı 7ye çıkmıştır.

*esnafevleri semtinde de bir özel otomobil yakılmıştır. nurettinbey caddesi ile garajlar çevresinde saldırılarını sürdüren faşistler çok sayıda işyeri yakmışlardır.

*çorum halkı, faşistlerin yoğun olduğu ve üssü olan mahallelerde arama yapılmamasını eleştirmişlerdir.

*alacada önceki gün 1000 kadar faşist grubun saldırıya geçerek 50 işyerini tahrip etmesi ve 8 kişinin yaralanması ortamı gerginleştirmiştir.

*bir grup faşist, mecitözü ilçesine bağlı hisarkavak köyünü basarak bektaş ünal adında bir işçiyi öldürmüşlerdir. 3 kişi de yaralanmıştır. köy halkı mecitözüne giderek protestoda bulunmuşlardır.

cumhuriyet (06. 07. 1980)

*çorumda göç sürerken ölü sayısı halen artıyordu. evleri saldırıya uğrayan çorumlulardan bir bölümü ölüm korkusu ile kamyonlarla kentten ayrılmaya başlamışlardır. faşistlerin, kendilerini engellemek isteyen askerlere komünist asker moskovaya diye slogan atmalarını, menzil komutanı tümgeneral remzi güven olay maalesef doğrudur demiştir.

*iskilip yolu üzerinde yazı mahallesinin çıkışında biri kadın 7 kişinin elleri bağlı olarak tabancayla vurulmuş cesetleri bulunmuştur. çorum ssk hastanesinde 7 kişi de dahil olmak üzere toplam 17 ceset bulunmaktadır.

yaşayanların da şu şekilde anlattığı faşizan katliamdır:

elmas çakmak: ''oğlum hikmet ve kocamı götürdüler. bir haber alamadım. chplilere ait tüm evleri yaktılar. ben eymerli ahmetin evine sığındım. o beni sakladı. sabah olunca da bana, sizi koruyamam kaçın dedi. kaçıp milönüne geldim. oralarda asker ve polis yoktu. evlerimizi yakanların çoğu çatak ve türkler köylüleri idi.''

hatice kaltakçi: ''kalabalık bir grup evimin önüne geldi. kocamı alıp götürdüler, önce bir bakkala, sonra bir kahveye soktular. buradan çıkardılar, başına bir torba geçirdiler. önlerine kattılar, sopalarla vurdukça düşüyordu. ben korktum, bayıldım. böyle devam etmişlerdi. şehir dışına kadar gitmişler, hapishanenin arkasına çıkınca orada ölmüş, otların içine atmışlar. kocamı beş gün aradım. hastane morguna getirmişler, tanıyamadım. tanınacak hal koymamışlardı ki. katilleri iyi tanıyorum. erol diker, ümit çimen, cengiz kaya, ünal çimen, topal elvan, halit kürer, recep barut, salih cindilli idiler...''

yusuf kayalı: ''beni yakaladılar, iyice dövdüler, sonra harmancıklı elvanın evine götürüp, elimi ve ayağımı bağlayarak astılar. yanımda aynı biçimde üç kişi daha asılıydı. birisi kemal ulumandı, diğerlerini tanıyamadım. bunlardan biri dişi ile ipi çözdü. bizi de kurtardı. ufak bir duvardan atladım. zor yürüyordum. çok kan kaybetmiştim. duvar dibinde yatarken çocuklarım beni arıyormuş. seslerini duydum, buradayım dedim. yanıma geldiler. güç bela harmancıklı elvanın evine düştüm. burada beni gördüler, tekrar dövdüler, tekrar bağladılar. çok yalvardım. ben kimseye zararı olmayan birisiyim, dedim. dinlemediler.birkaç komşu yatıştırdı. beni hastaneye getirdiler. beni dövenlerin arasında olan yavulu osmanın elinde tüfek vardı. uzun sarı birisinin elinde tabanca, kısa esmer birisinde nacak, diğer birkaç kişide demir çubuk vardı.''

not: katliamın sorumlularından biri de abdullah catli olarak geçer.
    (meredith, 05.04.2008 19:36 ~ 19:41)
  6. dev yol fasizmle direnis komiteleri sayesinde neyseki fazla büyümemiş katliamdır. yoksa bir maraş'a dönebilirdi ortalık.

ne demiştik:

(bkz: örgütlü bir halkı hiç bir kuvvet yenemez)
    (meredith, 05.04.2008 19:46)
  7. süleyman hep başbakan
    başbakan hep süleyman

süleyman demirel'in başbakanlığı döneminde yaşanmış bir katliamdır. süleyman demirel gibi yoz insanların tahrikleri sonucu yapıldığına inandığım bir katliamdır.
    (RockBursa, 05.04.2008 19:47)
  8. mhpnin önde gelen ve sevilen isimlerinden gun sazak' ın aleviler tarafından yapılan bir suikaste kurban gitmesiyle başlayan örgütlü alevi katletme harekatıdır..

ne yazık ki başarıya ulaşan bir manüplasyon hareketi sonucu yaşanmıştır. o zamanki idarecilerin bu kutuplaşma ortamını önleyememesinin, alevilerin ağır tahriklerinin ve emniyet mensuplarının milliyetçi ve muhafazakar kesime engel olmamasın bu katliamın yaşanmasındaki payı büyüktür.
    (sirin baba, 05.04.2008 20:01)
  9. bir ülkücünün ''alevi koministler * camiyi yakıyor, din elden gidiyor allah allah allah allah.'' nidalarıyla kalabalığı kışkırttığı katliamdır. ülkücüler tarafından hala ''ama aleviler de kışkırttı, ne yapsalardı, sinirlerine hakim olamamışlar.'' şeklinde savunulan katliam.

(bkz: yazık)
    (meredith, 12.04.2008 12:36 ~ 12:38)

© 2008 - uludağ sözlük

feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. yukarıda yazanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir.

» give me the president » cince » 7th son of a 7th son » ne dedim lan simdi ben » kurt boregi » savant » bal ve peynir » ofsaytin tanimini yapabilen kiz » turk » oss ye gireceklere tavsiyeler » siyah noktayi sikinca port diye firlamasi » 11 mayis 2008 altay kocaelispor maci » besiktas evlendirme dairesi » sebnem ferah in elini opmek » anlasilmaz siirler » 1 mayis 2008 » gonzales » bestami yazgan » ruzica si bila » teachers » rs ne la » sampiyonluk sevinclerinin cok kisa surmesi » pcnet » bodyforumtr com » sivasspor un dordunculuk itirazi » genc fenerbahceliler » sucuk » gercek bir askin ardindan kalanlar » muslim celik a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa