bugün

matbaacılıkta ve baskı teknolojilerinde kullanılan, dört ana rengi temsil eden matbaacılık terminolojisi.
c: cyan, m: magenta, y: yellow, k: key (anahtar baskı) (siyah)
baskı tekniklerinde her resim, yazı ve obje bu dört rengin birleşiminden ve oranlı karışımlarından oluşmaktadır.
rgb'ye göre daha karışık renk sistemi.
bu kadar bilginin üzerine ufak bir tanım ve püf noktası.

eğer photoshop ile çalışıyorsanız : çalışmanız basılacaksa cmyk çalışmaya özen gösterin. eğer çalışmanız (grafiğiniz) sanal ortamda kullanılacaksa rgb sistemini kullanmanız yeterli olacaktır.

kısaca rgb : her monitörün kullandığı sistemdir. red, green, blue yani kırmızı, yeşil ve mavi. basitçe rgb'yi anlamak için monitörünüze bir büyüteçle bakın. bu üç rengin dizili olduğunu göreceksiniz. ekranınıza gelen her görüntü bu üç ana renkten ortaya çıkar.

kısaca cmyk ise baskı sektöründe kullanılan bir sistem. cyan, magenta, yellow, black yani siyan, majenta, sarı ve siyah renkleri vardır. siyan, majenta ve sarı renklerini karışımı ile diğer renkler elde edilir. siyah renk elde etmenin maliyeti sebebiyle daha sonra siyah eklenmiştir.
tüm renkleri elde edebildiğimiz, baskıda kullanılan 4 ana renk.

c: cyan*
m: magenta*
y: yellow
k: black
4 ana renklerdir efendim. Ekstra renkler yani pantone renklerde cmyk nın oranlarından elde edilir. sadece baskı teknolojisinde, dijital, uv ve serigrafi hariç, ofset yaldız * * * bir kısım oranlarda kullanılır geri kalan gümüş karıştırılır.*

Kısaca basılı bir işte fotoğraf varsa cmyk kullanılmıştır.
(bkz: ofset beyazı sever)
görsel

görsel
(bkz: c) + cyan (mavi) (bkz: m) + magenta (pembe) kırmızı değildir. (bkz: y) + yellow (sarı) (bkz: k) + black (siyah) kalıplardan oluşan baskı tekniği. (bkz: trigromi) olarak geçer. çoğu zaman yetersiz bir renk aralığına sahiptir. sapmalar meydana gelir.

örneğin bugün baskıya giren cmyk bir çalışma 1 yıl sonra tekrar aynı kalıplar üzerinden baskıya alınırsa renklerde sapmalar oluşabilir. bu fark gözle görülebilir derecede olursa teknik olarak baskı hatalıdır.

etrafımızda gördüğümüz bir çok basılı materyal genelde cmyk olarak basılır. fakat bir çok marka (bkz: logo)larını spot olarak baskıya verir. örneğin arçelik'i düşünelim. bu marka bir katalog bastıracaksa 4+1 spot olarak işlem yapar. bu ne demektir, 4 renk trigromi baskıyla halihazırda istenen bütün renkler elde edilir. örneğin bir çamaşır makinesi görseli bu 4 temel renkten elde edilir. bu makinenin asıl renkleri bire bir yakalanmayabilir. bunda fotoğraf aşamasında kullanılan ışık, pozlama, renk ayrımı, baskı vs. her şey etkili olabilir. %5-10 opsiyonu vardır. fakat logolarda böyle bir kayıp oluşması çoğu zaman marka açısından olumsuz sonuçlar doğurur. ol sebepten kanımızı bir vampir gibi emen (arçelik'i tenzih ederim zira canımızdır) bu markalar için uluslararası bir renk kataloğu olan pantoneden renk seçimi yapılır. buna kısacası renklerin evrensel dili diyebiliriz. işte adamlar bunlara çeşitli kodlar verip her yerde standart hale getirmişler. o yüzden arçelik gidip italya'da kurum kimlik çalımasını yapsa sorun değil. her şey milimetrik olarak hesaplanır. renk kodları falan filan.

ne diyorduk arçelik http://nedirbutom.com/....../03/arcelik_logo.svg_.png logosunda gördüğünüz gibi iki renk var. bayrak kırmızı (ülkemizde bu şekilde telaffuz edilir) ve siyah. örneğin bu logodaki bayrak kırmızı cmyk değerlerinde 100% (bkz: yellow) + %100 (bkz: magenta)'dan oluşur. "amma lakin ki öyle değildir" arçelik kırmızısı spot bir renktir. (bkz: pantone) değeri vardır. baskı aşamasında 4+1 yani 4 renk trigromi dışında bir de bu logo için ayrı bir kalıp çekiliri ve logo ayrıca basılır. peki neden? nedeni şu; renkte kayıplar oluşmaz, markanın kurum kimliğine sadık kalınmış olur. 1. katalogta da logo rengi aynıdır 2013 katalogta da. bu şimdi bize sıradan basit gibi gelebilir ama bu işlerle uğraşanlar için namus meselesi gibidir.

ayrıca belirtmiş olayım ofset baskıda elde edilebilecek en güzel siyah değeri,
c 45 + m 20 + y 10 + k 100'dür.

boş vaktim çok herhalde ne diye kastıysam bu kadar.
matbacılıkta kullanılan 4lu renk durumu..
Açılımı "cami yık"tır .. Vay ateist yazar vaaay!

Edit: hoşgelmiş yazardır. (demeyi unuttuk ya la)
10. nesil grafiker yazardır. hoş gelmiştir.
yeni nesil yazardir.. dijital baski - acik hava reklamciligi isi olan biri olarak nickini gorur gormez begendigim kisi.. takip de ederim oyle begendim..
tatlı dilli, eğlenceli karaktere sahip, sohbeti dadından yinmeyen yazar.
10.nesil yazardır kendisi.hoş gelmiştir.
mavi jojoba tanesi hakkında bilgi sahibi sempatik yazar.
(bkz: oytunkaran/#20979727)

güzel düşünceleri içi saygılarımı sunduğum sohbeti güzel sempatik yazar. evet.
dünya iyisi bir insan. kalbi altınla kaplanması gereken bir pamuk. olgunluk alanında bütün akademik dereceleri tamamlamıştır. her insanın hayatında böyle biri bulunmalı dediğim yazar.
(#21390346) boyle icsellestirip boyle icten yazan, tebrik edilesi, hep okunasi, mukemmelden az fazlaca iyi yazmis yazar.**
Cami avlusunda bulunmus
Minicik bir yazar
Yazmis sozlukte
Kor olasi yazar

Hosgelmis.
uzun uzun, güzel kelimelerle anlatılabilecek kadar derin bir kişiliği olmasına rağmen, tek bir kelimeyle anlatılabilecek yazar; hatırnaz.

hatırnaz; (bkz: hatırşinas)**
çoğu entrysiyle beni gülümseten, düşündüren, duyarlı ve kaliteli yazar.
son birkaç gündür gecenin şiiri başlığında göremediğim yazar. genelde ilk o yazar ben de ilk okurum zaten * haber verseydi bayrağı devr alırdık yanee *

(bkz: üşüyoruz reyiz)
(bkz: gecenin şiiri)

gökyüzü karışıksa kuşların işi
ya içim içime sığmıyorsa
ne denir kötüdür insanların gidişi

(bkz: edip cansever) *
(bkz: gecenin şiiri/#22177884)

bu gün doğum günüsü olan, doğum gününü kutladığım efendi yazar.
şiirin büyülü dünyasını sözlüğe yansıtan zarif kibar saygın bir yazar severek takip ediyoruz kendisi .
saygının ve zerafetin timsali bir insan öylesine kaliteli öylessine zarif insana insan olmanın değerini hissettiren saygın bir insan çoğalarak artması diliyoruz .