bugün

akp - öcalan koalisyonuna karşı neden kurulmadığı merak edilendir.

kılıçdaroğlu ve bahçeli'nin söylemlerine bakıyorum:

ikisi ne göre akp nin gizli bir gündemi var.
öcalan ile bir olup vatanı bölmek istiyor.
ikisi de kürt açılımına karşı değil ama kürt açılımı olacak diye türklerin ezilmesine karşı.
akp ve bdp ikisini de hedef gösteriyor. her olumsuz sonucun sebebi ikisidir propogandası yapılıyor.
"akp atatürk'ü ve cumhuriyetin kazanımlarını yok ediyor" ikisinin ortak kanısı
"ama millet bu yapılanlara cevabını verecektir" ikisinin de ortak cevabı.

madem "vatanın bağrına düşman dayamış hançerini" durumu var. ortak düşman gördüklerine (akp-öcalan)
karşı neden bir işbirliğine gitmezler? birlikte hareket etmeleri akp-öcalan'a katlanmaktan daha mı zor?

belediye seçimlerini düşünelim. böyle giderse chp nin kalesi izmir akp nin eline geçecek. ankara'da ise melih gökçek gitmek istemedikçe seçim kazanacak gibi duruyor. son yerel seçimlerde chp ve mhp işbirliğine gitmiş olsaydı ve ortak bir aday belirleyebilseydi (bu aday müzmin mağlup murat karayalçın değil tabi ki!) ankara'da belediye seçimlerini kazanmışlardı.

yoksa her iki parti de muhalefetteki yerlerinden memnunlar mı? iktidar olma gibi bir hedefleri yok mu? ya da tek başlarına akp ile bilek güreşinden galip çıkacaklarına mı inanıyorlar?

karşılarında %50 lik bir güç varken stratejik ortaklığa gitmeleri durumunda %50'lik alternatif güç olabilirler.
böylece bugün iktidarın dikte ettirerek bulduğu çözümler yerine ortak akılla çözüm arayışlarına gidilebilir.

chp ile mhp iktidar olmak istiyorlarsa böyle bir stratejik ortaklığa mecburdur. ya birlikte iktidar olma mücadelesi verecekler ya da kendi başlarına tek parti iktidarına karşı gölge muhalefet yapmaya devam edecekler. Belki de barajı geçememe korkusu yaşayacaklar!
gerçekleşme olasılığı düşük ortaklıktır.
ama...

gaspirali'nin görüşlerine kısmen katılıyorum.
bu akp tarafından yapılan karşı propogandaya karşı da cevap olabilecektir.
akp nin mhp ye yakıştırması "faşist", halk gözünde uyandırılan intiba chp'nin "dinsiz" olduğu yönünde.

illere göre aday belirlense (basit olarak: kıyı şeridinde chp adayları, iç kesimlerde muhafazakar tabana da hitap edebilecek mhp adayları) akp-öcalan karşısında bir şansı olabilir.

ancak bu birlikteliğin akp-öcalan a karşı yapıldığının tabana anlatılması, tabanların ikna edilmesi ve ortak adaylara destek vermeleri lazım. burada üzerinde durulması gereken şey belirlenen adayların her iki taban tarafından da kabul görecek kişiler olması.

akp nin kendi üzerlerinde başarı ile uyguladığı propogandaya karşı bir propoganda geliştirebilmeleri ve halkı inandırabilmeleri lazım.

zor mu? evet zor.

ama

akp ve öcalan ile koalisyon kurduysa mhp ve chp neden kuramasın?
olursa "denize düşen yılana sarılır" atasözünü doğrularcasına bir hareket olacaktır.

mavihayallerinesareti nin entry si çok net tebrikler "siyasette çoğu zaman 2 + 2 = 4 etmez." bu kadar güzel fade edilemezdi.
çoğu zaman bu önerme doğru olmakla birlikte akp de doğru olmamıştır. 2+2>=4 etmiştir.

şöyle açıklayayım. rte nin yılların necmettin erbakan'ın dan daha iyi yaptığı şey neydi?
akp nin hedefi sadece muhafazakar taban mıydı?

akp nin geçirdiği dönüşüme bakalım

- ilk yükseliş dönemlerinde akp nin liberal ve ılımlı söylemleri dikkat çekmekteydi. bu yolla iş adamları, medya yanlarına çekildi.
- akp iktidara çöreklendikçe asker, bürokratlar, medya, üniversiteler, işadamları ile hesaplaşmaya girip kazandıkça güçlendi güçlendikçe sesi daha otoriter çıkmaya başladı. her seçimden sonra parti içi muhalefet ayıklandı. biat edenler daha iyi görevlere getirildi.
- bu dönemde anayasayı değiştirmek için gerekli oyu almak adına milliyetçi söylemleri yoğunlaştırdı.
- şimdiki aşama bdp'nin güçlenmesini önlemek ve iktidarı devam ettirmek adına (belki de emperyal hedefler uğruna) kürtçü söylemler.

son yapılan genel seçimlerde mhp nin baraj altında kalması durumunda akp'nin daha da güçleneceğini düşünen bir grup chp linin ömrü hayatlarında yapmadıkları şeyi yaptığı ve mhp ye oy verdiği basına yansımıştı. istanbul'da kemal kılıçdaroğlu'nun (kk) belediye başkanlığı'na yaklaşmasını sağlayan da bir kısım milliyetçi kesimin k.k.'yı desteklemesiydi.

şu noktada da mavihayallerinesareti ile aynı fikirdeyim. mhp ve chp halkı tanımıyor. aynı zamanda kendilerini de halka tanıtamıyorlar.
(bkz: muhalefete öneriler/#18896970)
(bkz: muhalefete öneriler/#19011827)
buna karşın akp nin iyi yaptığı şeylerden biri medyayı iyi kullanması. bu yolla kamuoyu oluşturabilmesi, gündemi değiştirebilmesi.

doxanike'nin dikkat çektiği husus mhp için olduğu kadar chp için de geçerli. mhp de chp de sürekli akp nin dümensuyuna gidiyorlar. akp nin yaptığı her gündem değiştirme çalışmasına (her salatalığım var diyene tuzluğum var deyip koşturmak misali) katılıyorlar. en son imralı tutanaklarının sızdırılması olayında uyandı bu ikili. rte yine usta bir manevrayla sorunun yönünü "pazarlık yapılmasından" "kim sızdırdı"ya çevirdi. bu sefer d.b. ve k.k. uyandı "bırak kim sızdırdıyı pazarlığı anlat" dediler ama ellerindeki kozu düzgün kullanamadılar. sesleri yeterince güçlü çıkamadı. rte nin "şerefsizdir" açıklamaları ile ilgili kozu bile kullanamadılar. k.k. "bir başbakan iki erdoğan" videosunu parti grup toplantısında gösterirken medya kuruluşları yayını kesti. halbuki videoda farklı bir içerik yoktu hepsi rte nin konuşmalarıydı. buna rağmen rte kendi konuşmalarını yasaklattığı için basın bunu haber yaparak risk almak istemedi k.k. da bunun üzerine gidemedi. aynı şekilde rte'nin "pkk ile görüşen şerefsizdir" açıklamasının muhatabı mhp idi. bugün gelinen noktada mhp ses getirecek bir muahlefet yapamadı.

özetle böyle bir stratejik ortaklığın başarıya ulaşabilmesi için gereken en önemli hususlar bu ortaklıkla hedeflenenlerin halka anlatılabilmesi ve belirlenecek adayların özenle seçilmesidir (hansi ise her iki tabanın da "ılımlı" karşılayabileceği adayları sıralamaya başladı bile.). yani hem devlet bahçeli (d.b.) hem de kemal kılıçdaroğlu (k.k.) şimdiye kadar yapamadıkları şeyi yapmalılar medyayı iyi kullanabilmeliler. gerçi bazılarınız bunu yapabilselerdi şimdi bu durumda olmazlardı diyecekler. ne deyim onlar da haklı.
bu aralar daha sık gündeme getirilendir.
akp karşıtlarının ortak temennisi galiba.
güngör mengi de bugünkü yazısında belirtmiş.
http://haber.gazetevatan....birligi/554963/4/yazarlar

kılıçdaroğlu ve bahçeli buna yanaşır mı? şimdilik düşük olasılık ama zaman ne getirir belli olmaz!

iki partinin de yerine olsam tüm gücümle yrel seçimlere asılırım. istanbul - ankara'yı akp nin elinden almak genel seçimlerde rüzgarı akp aleyhine estirebilir.

ama olacağı söyleyeyim. seçim sürecinde rte gaf yaptıkça kılıçdaroğlu ve bahçeli daha fazlasını yapacak. amaç elbirliği ile akp iktidarda tutmak heralde.

(bkz: chp ve mhp nin iktidar olmak istememesi/#19949512)
sabahattin önkibar'dan sonra arslan tekin de dile getirmiş.
zannediyorum emin çölaşan da bahsetmişti.

iki partiye oy vereceklerin;

ankara ve adana'da mhp
buna karşın istanbul ve izmir'de chp

şeklinde birleşmesi temenni ediliyor.

gerçi iki partinin siyasi liderinde öyle bir çaba, birliktelik duygusu, egolardan sıyrılıp birleşerek akp-pkk koalsiyonuna direnç gösterme isteği yok ama halkın isteği bu yönde.
(bkz: chp ile mhp nin stratejik ortaklığı/#19289846)
bir sene öncesinden beri dile getirdiğim düşünce!

son yerel seçimlerde 2 partinin tabanı artık parti yönetimlerini zorlamaya başladı!
iki partinin de sağ-sol olaylarını yaşamış kesimi temkinliydi. inatları inat tuttukları partiye verdiler ve akp'nin ekmeğine yağ sürdüler!
ancak gezi olaylarından bu yana yaşanan süreçte chp-mhp'li genç seçmen birbirlerine karşı daha esnekler. daha fazla diyaloğa-işbirliğine açıklar.
işte gençlerle sosyal medyada yayılan bu akım önce her iki parti medyasını sonra parti yönetimlerini etkilemeye başladı!

ortak cumhurbaşkanı adaylı ile başlayan sürecin chp-mhp koalisyonuna dönüşmesi için yapılması gereken bu!

(bkz: chp ve mhp nin ortak cumhurbaşkanı adayı) - http://www.uludagsozluk.c...urbaşkanı-adayı/@the-barz
(bkz: chp mhp koalisyonu) - http://www.uludagsozluk.c...-mhp-koalisyonu/@the-barz
(bkz: muhalefete öneriler) - http://www.uludagsozluk.c...lefete-öneriler/@the-barz
güncel Önemli Başlıklar