bugün

halikarnas balıkçısı rumuzlu ünlü türk yazarı..
Halikaras Balıkçısı lakaplı yazarımız Kabaağaçlı, 1890'da doğdu. ilköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi'nde, ortaöğrenimini Robert Koleji'nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi'nde 4 yıl yakın çağlar tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi.

istanbul'a dönünce Resimli Ay, inci gibi dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi (1910-1925). Cumhuriyet'ten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden 3 yıl kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. Cezasının son yarısını istanbul'da geçirdikten sonra yeniden döndüğü Bodrum'da kaldı. 1947'de izmir'e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973'de bu kentte öldü. Çok sevdiği Bodrum'a gömüldü.
Cumhuriyetimizin en iyi ve en sevilen yazarlarından biridir.
''Hapishanede idama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler'' öyküsünden ötürü istiklal mahkemesinde yargılanmış yazar.
"yokuş başına geldiğinde bodrum'u göreceksin
sanma ki, sen geldiğin gibi gideceksin
senden öncekiler de böylediler
akıllarını hep bodrum'da bırakıp gittiler"

dörtülüğünün şairi. kim bilir yattığı yerde ne kadar pişmandır, öyle bir güzelliği tanıtarak bakirliğinin bozulmasına neden olduğu için. hoş, adam ne bilsin rant peşinde koşan köpeklerin, bodrum'u bedroom'a çevireceklerini. ve o söz ettiği yokuş başına, gelindiğinde bodrum'dan kastedilen bodrum kalesinin artık görülmediğini hissettikçe kemikleri sızlıyordur sanırım.
sürgün olarak gittiği bodrum da mavi sürgün adlı eserini yazmıştır. (bkz: halikarnas balıkçısı)
Asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden 3 yıl kalebentliğe mahkum edildi ve Bodrum’a sürüldü. Ölümünden sonra da kendi eseri olan Bodrum’a defnedildi. (1890, Girit – 1973, izmir)
Nam-ı diğer "halikarnas balıkçısı"

Bodrum'la özdeşleşmiş, Bodrum aşığı şahane adam ve şair.
halikarnas balıkçısı olarak bilinen cevat şakir kabaağaçlı, romanlarında hep balıkçılık-denizcilik temalarını işler. olayları doğal anlatır, kahramanları coşkuyla anlatır.