carpan etkisi 

kapat
  1. bir ekonomide bağımsız tüketim harcamaları ile otonom yatirim harcamalari kendilerinin birkaç katı oranında gelir ve istihdam hacmi yaratmaktadırlar. buna çarpan veya çoğaltan etkisi denir.

Yatırım harcamaları tüketim harcamalarına nazaran daha çok dalgalanmalar gösterir ve carpan etkisi (multiplier effect) ile milli gelir ve istihdam üzerinde daha geniş etkiler yapar. Böylece yatırım yoluyla yaratılan gelir bu amaçla yapılan harcamalardan birkaç kat daha fazla olur. yani otonom yatırımlardaki bir birimlik artış milli gelir üzerinde kat kat daha fazla artışa neden olur.

(bkz: basit çarpan)
    (bkz: süper çarpan)
    (bkz: Hızlandıran Prensibi)
    #3602254 (serbest radikal, 30.06.2008 21:55)
  2. sadece olumlu yönde olmayan, olumsuz yönde de çalışan iktisadi prensiptir. örneğin dis ticaret carpani etkisiyle ithalatta gerçekleşecek bir artışın milli gelirde yaratacağı azalma incelenebilmektedir. bu etki genel olarak tüketimde, yatırımda ve kamu harcamalarında gerçekleşen artışların milli gelir üzerindeki sinerjisi olarak tanımlanabilir.

(bkz: dış ticaret çarpanı)
    #3602300 (derberker, 30.06.2008 22:04)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

carpan etkisi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. carpan etkisi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu carpan etkisi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about carpan etkisi. Copyright of the articles are belong to their authors.