bugün

Üye ülkelerin liderleri

görsel
--spoiler--
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi,
Brezilya , Rusya , Hindistan , Çin ve
Güney Afrika 'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin ingilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa). BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisindedirler ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacaktır.
--spoiler--
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/BRICS
türkiyenin katılımıyla bricst olacak.
türkiye'nin bir an önce dahil oması gereken birleşim.
iranın başvuru yaptığı oluşum.
https://bit.ly/3nlGAqv
görsel
Yeniden şekillenmeye başlayan dünyanın yeni ve en önemli aktörlerinden. Bu kadar az başlığı gerçekten hak etmiyor ama bu da sözlüğün gündeminin nasıl kaydığının göstergesi. Yazık.

Brics, 2006 yılında gelişmekte olan ülkelerinin uluslararası alanlarda daha çok söz sahibi olması için Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan gruptur. 2011 yılında bu gruba Güney Afrika'nın da katılımıyla grubun adı Brics oldu.

01.01.2024 yılında gruba Mısır, Etiyopya, iran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de gruba katıldı. Grubun bu yeni hali için bir isim kullanılmadıysa da "Brics +" olacağı düşünülüyor.

Gruba üye ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyar, bu rakam dünya nüfusunun % 45'i.

Brics ülkelerinin ekonomilerinin toplam büyüklüğü ise 28 Trilyon Dolar. Bu da, dünya ekonomisinin % 28'ine denk geliyor. Aynı zamanda bu ülkeler ham petrolün de % 44'ünü üretiyor.

Suudi Arabistan dün (21.02.2024) yaptığı bir açıklamada Rusya'yı stratejik ortak olarak gördüğünü ve politikalarının bu yönde ilerleyeceğini bildirdi. Suudi Arabistan'ın batı kampından ayrılışı çok hızlı oldu. Suudi Arabistan'ın paralarını artık ABB bankalarına yatırmaması da ABD'yi kaygılandırıyor.

Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye yakın zamanda Mısır ile yeniden ilişkileri normalleştirmeyi başardı. Mısır, Kahire'den 350 km uzaklıktaki bir adasını 22 Milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne verdi. Bunun dışında ise iskenderiye Limanı'nın de Türkiye'ye satılacağı söylentisi var.

israil - Filistin savaşı sırasında Gazze yerle bir oldu. Geçtiğimiz günlerde Brezilya Lideri Lula israil'i yahudilere soykırım yapan Nazilere ve Hitler'e benzetti. israil, Hamas militanlarına yönelik yaptığı roket saldırısında Lübnan ve Suriye'de bazı binaları vurmuş ve sivil ölümlerine neden olmuştu. Ama dün Suriye'ye yaptığı roket saldırısında kullandığı roketler Rus S-300'leri tarafından anında vuruldu. Bu Rusya'nın koruması altındaki Suriye'ye yaptığı saldırılar içim israil'e bir "Dur" çekmesiydi.

Dünya inanılmaz bir hızla değişiyor ve Brics bu yeni dünya düzeninde çok etkin bir söz sahibi olmak üzere. Türkiye'nin hamleleri de batı yanlısı gibi görünse de batı ve özellikle ABD f-16 krizinde olduğu gii kaprisler yapacak olursa önünde bir seçenek daha olacak. Ama hem NAto'ya üyeyken hem de bu gruba dahil olması mümkün değil. Dolayısıyla Nato üyesi olduğu için gruptan Türkiye'nin gruba katılmasına yönelik bir davet gitmiş değil.