boynu bukuk olduler 

kapat
  1. yilmaz guney'in 1956'daki bir yazısında "komünizm propagandası" yapmış olması gerekçesiyle hapse atılmasının ardından, nevşehir cezaevi'nde kaldığı zamanlarda yazdığı 16 aylık bir çalışmanın ürünü olan kitabı. 1972 orhan kemal roman ödülü'nü almış bu kitapta ağa/tutma ilişkisi, köylülerin yaşantısı, sıkıntısı samimi bir dille anlatılmış, bir de halil'le emine'nin aşkı işlenmiştir. hikaye adana'da geçtiğinden midir bilinmez okurken yasar kemal'in ince memed'ini anımsatır.
    #780629 (om mani padme hum, 27.10.2006 18:11 ~ 18:13)
  2. yazar uc bilinmeyenli esitsizlik sistemleri adlı hikayesi yüzünden cezaevine girmek durumunda kalmıştır. bu kitap nevşehir cezaevinde tamamlanmıştır. kitabın yazılma serüvenini yılmaz güney şöyle anlatıyor;

"Boynu Bükük Öldüler Nevşehir Cezaevinde, siyasiler koğuşunun en dip köşesinde, rutubetli bir duvara komşu bir ranzada, geceli gündüzlü on altı aylık bir çalışmanın ürünüdür. Ranzamdan hiç indirmediğim küçük bir masam vardı. Yatma zamanı gelince, ayakucuma çeker, ayaklarımı altına sokar uyurdum. Çoğunlukla, anlattığım insanları görürdüm düşlerimde, onlarla yaşardım. Altmış üç haziranında sürgünden döndüğümde, bir gazetede yayınlanması olanaklarını aradım, bulamadım. Altmış altıda, bir arkadaş basmak istedi. O günlerde ünü giderek artan bir sinema oyuncusuydum. Adım 'cirkin kral'dı."

1971 orhan kemal roman ödülünü kazanmıştır. edebiyat çevreleri bu romanı güney'in yazdığı en iyi edebi eser olarak tanımlar.

"1971'de yayımlanıp 1972 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanan "Boynu Bükük Öldüler", Yılmaz Güney romanları arasında kuşkusuz en başarılısıdır. Toplumsal sorunları, özellikle kırsal kesim insanlarının dramlarını anlatma eğiliminin roman yazımına egemen olduğu, yasar kemal, kemal tahir, orhan kemal gibi yazarların ustalık ürünlerini verdikleri, sosyalist düşüncelerin edebi alana yayıldığı bu yıllarda yazılan "Boynu Bükük Öldüler", Halil ve Emine üzerinden 1950'li yılların Çukurova'sındaki hayatı anlatır. Kendisinin de ifade ettiği gibi, teorik bilgisi zayıftır, ideolojisi netleşmemiştir, ama hikayesindeki insanları tanımış ve çok iyi gözlemiştir. Bu gözlemlerini gerçekçi ve içten bir yaklaşımla taşıyacaktır hikayesine. "Boynu Bükük Öldüler"de -Fethi Naci'ye katılıyorum- "köylülere bir Yaşar Kemal bakışı var. Yılmaz Güney de, çok iyi tanıdığı köy gerçekliğini ve köylüleri olduğu gibi anlatıyor, ama elbette bir roman yapısı içinde, elbette yakından tanıdığı, yaşadığı insan ve toplum gerçeklerini seçerek, düzenleyerek. ilk romanlar çoğu zaman, yaşanmışlıkla doludur. Yılmaz Güney, gereksiz ayrıntıları ayıklamayı bildiği için, yaşanmışlığa dayanan romanı başarı çizgisini tutturmuş."

tırnak içindeki yerler http://www.pandora.com.tr/sahaf/eski.asp?pid=124 adresinden alınmıştı
    #2457251 (adini unutan adam, 11.10.2007 16:11)

© 2008 - uludağ sözlük

boynu bukuk olduler başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. boynu bukuk olduler ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu boynu bukuk olduler nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» kucukcekmece okyanusu cankurtaran yilmaz » igrenc espriler » the shawshank redemption » free kick » perihan magden » rumeysa » azdirgac » ben sana layik degilim diyen sevgili » meksika siniri » norvecce a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci