bugün

birinci balkan savaşı'nın tarihsel bağlamda aslında çok da fark edilmeyen çok mühim bir özelliği vardır.bu önem şudur;balkan ulusları aralarında bugün bile sınır sorunları olan,istikrarın olmadığı bi bölgedir.geçmişte bu ulusların kendi önderleri bile önlerine kazıklı,psikopat,manyak gibi sıfatlar almadan egemen olamamışlardır.zaten tarihte pek az devlet balkan topraklarının tamamına sahip olabilmiştir çünkü burası gerçekten sorunlu bir bölgedir.hatta ünlü bir ingiliz coğrafyacı,orta avrupa ve balkanların dünya egemenliğini düşünen ülkeler için olmazsa olmaz bir öneme sahip olduğunun altını çizmiştir.
peki nasıl oldu da tarih boyunca kendi aralarında bir birlik kuramayan bu balkan ulusları kısa bir sürede birleşip osmanlı'ya karşı aynı cephede savaştılar ?
açıklayalım ;
avrupa devletlerinin sürekli kışkırtması ciddi bir neden olarak gözükse de aslında bu sanıldığı kadar önemli bir neden değildir.asıl önemli olan etken osmanlı'nın tanzimattan beri burada uygulamaya koyduğu ve en yoğun faaliyetlerinin burda gerçekleştirildiği osmanlıcılık hareketidir. osmanlı toprakları üzerinde yaşayan herkesin artık osmanlı vatandaşı olarak gösterme hareketi balkan ulusu insanlarının birbirlerinin ortak özelliklerini görmelerini sağlamış ve kurulacak birliğin temelini oluşturmuştur.
fakat hemen balkan savaşları'nın ardında avrupalı güçlerin bulgarlara,yunanlara,sırplara ve romenlere önerdiği 'farklı' stratejiler toprak paylaşımı sırasında bu ulusların temsilcilerinin aklını çelmiş ve yine bölgede farklı kutuplaşma gerçekleşmiştir.
bu yüzdendir ki ikinci balkan savaşında bulgarlar rus güvencesine inanarak savaşa girmişler ve kaybetmişlerdir.
bulgar ve sırp orduları tarafından kuşatılan edirne'nin az sayıdaki askerle ve istanbul ile tüm bağlantısı kesilmiş bir halde 6 ay süren destansı bir savunmadan sonra düşmesi olayını da içinde barındıran muharebelerdir.

(bkz: mehmed şükrü paşa)
Enver Paşa'nın kendi iktidarını sağlamlaştırmaya bahane bulduğu savaştır. Ordu komutası kendinde olmasına rağmen yenilginin suçunu hükümete atmış ve savaşın hemen ardından yönetimi kendi elinde toplamasını sağlayan Bab i ali Baskını'nı gerçekleştirmiştir. Yoksa yeni bağımsızlığını kazanan devletlerin ne kadar dış destek alırlarsa alsınlar taaruz yeteneği kazanmalarına imkan yoktur.
enver paşa nın trablusgarp tan gelerek ancak son anlarına yetişebildiği savaştır, savaşın başında ahmet muhtar paşa nın bulunduğu büyük kabine bulunuyordu ve harbiye nazırı da nazım paşa idi, mutlak yenilgiyle birlikte tevfik paşa kabinesi kuruldu ve bab-ı ali baskını ve bunu takiben bulgarlara başarısız bir baskın oldu.

doğu cephesinde savaşın başlamasıyla önce kırıkkilise taraflarında osmanlı ordusu sol kanadı zayıflayınca çekilmeye başladı, daha sonra lüleburgaz tarafında tutunulmaya çalışıldıysa da çatalca ya kadar gerilendi, batıda ise ordu işkodra ve manastır haricinde direniş göstermemiştir, doğu da ise edirne müdafası en az diğer ikisi kadar kahramancadır.
(bkz: türk soykırımı (#12067315))
Savaş balkan devletleri(yunanistan,bulgaristan,sirbistan,karadağ,arnavutluk vs) devletler arasında gerçekleşmiştir.Osmanlı hakimiyetinde bulunan balkan devletlerii kendi içlerinde olduğundan fazla çatışmaktaydılar.Okul çatışması klise çatışması benim senin davası aralarında hep yaşanmaktaydı.Rusyanın panislavizm politikası ile balkan devletlerini osmanlı'ya karşı kışkırtması balkan devletlerinin rusya tarafından silahlanması bu savaşı hazırlayan en önemli sebep olmuştur.osmanlı' bu savaşta yenilmiştir.
osmanlı ordusundan vasıfsız, kabiliyetsiz ve milli şuuru gelişmemiş birçok subayın şutlanmasına sebebiyet vermiş savaş.
kısaca anlatılıcak olursa savov, konstantin, putric ve petronic toplanmış yürüyün beyler osmanı dövelim. o sıralarda zaten bir ayağı çukurda olan osman bu 4 züppe çocuğuna dayanamamış, hırpalanmış, dayak yemiş. osman öyle bir sopa yemişki kendine bir daha siksen gelememiş elinde avucundaki en değerli aile yadigarlarınıda döven çocuklar almış birde şekerlerini. osman anca büyük abiler araya girince dayak yemekten kurtulmuş. ne yazıkki o abilerde bu 4 züppenin tarafını tutuyorlarmış. onlarda osmana yüklenmiş osman anlamışki koca dünyada yalnız. neyse bir süre sonrada bu 4 züppeden 3 ü fark edecekki savov bizden daha fazla şeker aldı osmandan vay pezevenk diyicekler ona giricekler bu arada osmanda etrafa saçılan 3-5 şekerini geri alabilicek.

bu hikayede bahsi geçen savov bulgaristanı, konstantin yunanistanı, putric sırbistanı, petronic karadağı temsil etmektedir. osmanın kimi temsil ettiğini söylemeyeceğim.
Kaybedilmesinde ordunun siyasete karışması (mektepli-alaylı çatışması) etkili olmuştur.
abdülhamit saltanatının meğerse bir gaflet uykusu olduğunun imparatorluk orduları çatalca hattına savrulduğunda anlaşılan savaş.
osmanlı devleti'nin rezil olup ezildiği savaş.
görsel
Türk askeri tarihinin en büyük bozgunu.
(bkz: tarihinin sadece zaferlerini konuşmak)
görsel
Balkan Yarımadası'nda sadece Arnavutluk ve Makedonya Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde idi. Ama Balkan devletlerinin hepsi gözünü bu güzel toprak parçasına dikmişti. 8 Ekim 1912'de Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ birleşerek, Trablusgarp Savaşı'yla meşgul Osmanlı Devleti'ne karşı savaş açtılar. Kısacası yedi düvel yine Türk'e karşı yürüdü.
görsel
çizim muhtemelen 1. balkan savaşına ait. yunan askeri bir türk'ün ellerini sıkıca tutarken. bulgar askeri de onun fesine haç çiziyor. müslüman çocuk da çaresizce ne yaptıklarına bakıyor.

görsel
Türk milli uyanışının önemli safhalarından biri. Okullarda intikam köşeleri kuruluyor Osmanlıcılık anlayışı iflas ediyordu Özellikle averoff zırhlısı olayı dünya savaş literatürüne geçmiş bir hadise. Bu aşamadan itibaren ittihatçıların en liberalleri bile artık bir yerli müslüman tüccar yetiştirilmesi ve devletin ona dayanması gerektiğini kabul etti. Bu da iktisadi anlayışın değişmesini gerektiriyordu. F. List de gündeme bu bağlamda geldi. Ama ittihatçılar türkleşmeyi uygulayabilmek için birinci dünya savaşı’nın olağanüstü şartlarına ihtiyaç duyacaklardır. işte ittihatçıların savaş sırasında beslediği o kadro, yani yerel eşraf milli mücadelenin de omurgası olacaktı.

For further information see zafer toprak, türkiye’de milli iktisat.
Yalnız Yunan askerinin kıyafetine bak

Amk zevksizlikte nirvana.
Balkan Savaşı'nın sebebi Avrupa değil, Osmanlı'nın kötü siyaseti. balkanları fethetmek kolaydır ama sahip çıkmak zordur. bugün bile hâlâ birbirlerine düşmanlık besleyen balkan devletlerinin Osmanlıya karşı bir olma sebebi dayatılan Osmanlıcılık ve islamcılık. aynı bugün olduğu gibi..
görsel

1. Balkan Savaşı, istanbul. 1912.

Önde bozgun sonrası Kırklareli'den istanbul'a kadar yürüyerek çekilen bir Türk askeri. Üstü başı dökülüyor, günlerce aç kalmış, yorgun, belki koleraya yakalanmış.

Arkada kafelerde ise eğlenenler...

"Vatan savaşta fakirlerin, barışta zenginlerindir."

https://www.facebook.com/.../posts/10158876970624674/
ülkemizin felaketlerindendir. detaylarını öğrenip ibret almak gerekir.