bugün

öncelikle...
yeni üniversiteye başlayacak ya da okumakta olan veya bitirmiş olup bugün okusaydım ne yapardım sorusuna cevap niteliğinde olacak bir entry veya entryler olması amacıyla yazılmıştır.
ve de memur maaşlarına "ulan bunlar yer yer doymaz" diyenlere gelsin.

çok basit bir hesap yapacağım, ileri de (boş vaktim olursa) bu hesabı genişletmeyi ve ayrıntılarını girmeyi düşünüyorum.

şimdilik örnek şehir olarak eskişehir'i seçiyorum, malum tecrübeye tabii.

okulumuz malum devlet üniversitesi ve 1. öğretim de okuyan bir öğrenci olsun ki, kayıt parası mayıt parası hesaba katılmasın. tabi kayıt parasını da es geçememk lazım ama geçtim bir kez.

barınma:
evde 3 öğrenci kalsın. kira 450-600 arası (çarşı veya dışı) aidat falan ort. kişi başı 275 ytl.
eskişehir soğuk bir yer, doğalgaz 150-250 olsun. ort kişi başı 75 ytl.
elektirik, su, telefon, internet 30+25+15+50= 120 ytl kişi başı 40 ytl.

aklıma gelen bunlar. ev eşyası bilmem ne aylık ev giderlerine dahil edilmedi.

okul ve yol:
bir ay 30 gün/4 hafta 24 gün okula gitse, 24x2x0,85(indirimli eskart)= 40,8 ytl. (haftasonları hariç, akşam ve hafta sonları bir yere gittiğinde yürüdüğünü farzediyoruz.)
mecbur kahvaltı türü bir şey. okul kantini 1 çay + bir tost + su = 2,5 ytl. 2,5x 24(gün)= 60 ytl (gıda zehirlenmesi masrafları göz ardı edildi.)
fotokopi motokopi kalem kağıdı geçtim.

tabi buraya kadar olan aylık sabit harcamamız = 491 ytl.

geldik yemek olayına...
burası çok karışık işte. evde yemek yapma olayına girersek yağ, tuz, şeker hesabı yapmak zorunda kalacağım o yüzden eskişehirde en ucuza sulu yemek yeme imkanı sağlayan yeri baz alacağım; yemek dünyası. 3 kap yemek 3,5 ytl olarak satılıyor su dahil 3,75 oluyor. tabi bu sadece bir öğün. hadi gece yatarken domates ekmek yiyelim desek, 5ytl. tabi evde su da içmek lazım, 6ytl. (açlık sınırını böyle hesaplıyorlar heralde). papaz hergün pilav yemez ama biz yedik varsayalım.
6x30 (bu sefer üzgünüz haftasonları dahil) = 180 ytl.

daha fazlasını müsriflik(?) ve lüks(!?) olacağından hesaplamıyorum.

evet toplam tutar= 491 + 180 = 671 ytl yaptı. sen 670 ver düz olsun. hatta tanıdıksın 650 ytl olsun.

eveeet... sevgili dostlar, aileler, anneler babalar, devlet büyüklerimiz(?!)...
geldik bir memur çocuğu olarak benim anamın babamın haline. iki kardeş olduğumuzdan ve 3 yıl ikimizin de (aynı dönemlerde) üniversite okuduğundan, diğer kardeş üniversitedeyken diğerinin dershaneye gittiğinden hiç bahsetmiyorum bunların giderle ne alakası olabilir değil mi?
memur maaşı 1200 olmuş. hadi ben 1500 yaptım. dur lan bugün bonkörüm 1650 anasını satayım ne olacak!
ver çocuğa 650 ytl okusun! diğerini boşver tek çocuk yetişsin diğerine bakar.
kendi ev kirasını elektiriği suyu da ver. verdik mi? verdik. borcu harç bitti mi? bitmedi...
yemek ne oldu bu arada? yemek de götümüzü güneşe doğrultup fotosentez yaptık mı artık tamamdır.
bu memur milleti doymaz. bak şimdi de gözünü (pardon götünü) güneşe dikmiş.
yaşadığı, okuduğu şehire göre değişir. istanbulda yaşıyorsa eğer vay haline denilecek kadar büyük miktardadır bu masraf.
Öğrencinin bulunduğu şehre ve kişisel harcamalarına göre değişecek aylık masraflardır.
öğrenci kendi evinde yaşar, dışarıdan yemek yemez, faturaları annegillere postalar, içki sigara vs. kullanmaz, fazla gezinmezse masrafını aylık akbil ücretiyle sınırlı tutup birikim bile yapabilir. mümkündür. anahtar kelime pintidir.
günde iki paket parliament içen biri için; 30x10= 300 ytl sırf sigara masrafı.
hesaplanan sabit gidere, lüks olarak sigara vey alkolü katınca;
30 x 3,5(ortalama bir sigara) = 105 ytl.
alkol olarak birayı baz alalım (kendimi hesaplamamak daha mantıklı, ortalama diyelim ozaman);
(ben gibi + normal içen + içmeyen)/3 = haftada (12+4+0)/3= 5 diyelim. ayda 25 olsun. çarpı 2 ytl (boşlar çıkartılmıştır) etti 50 ytl.

toplam artı 150 ytl bağımlılıktan ötürü gider.
fıstığı mıstığı hesaplamıyorum.
yakında hesap yüzünden triplere girip açlıktan öleceğim, kağıt kalem getirin bana!
sehre gore degisir ama ankara da rahatca yasamak icin ev kirasi falan haric 800ytl gereklidir.
öğrenci ve bulunulan şehre göre 100 ytl de 5000 ytl de olabilen masraf biçimidir.
(bkz: 3000 ytl ile nasil hayatimi surdururum)
günde 2 bira 4.5 ytl, çarp 30'la. hımm, çok para lan...
hem öğrenciyi, hem ailesini derin bunalımlara sokan masraftır. her iki taraf sıkıntılarını birbirine yansıtmamak için şekilden şekile girer.

+ alo baba napıyosun?
- iyiyim olm sen?
+ valla iyi diyelim baba. baba?
- efendim olm.
+ ya bu aralar acaip yolsuz kaldım.
- eeee.. tamam olm.
+ şeyse idare ederim.
- tamam dedim ya, hallederim, ararım seni.

babadan para istenir, bilinir ki ay sonudur, baba para bulabilecek mi? bulursa ne kadar yollar? ay başına kaç gün var? hepsi hesaplanır. dert olur. para gelir, ilk gün sıkı tutulur, ikinci güne uçar gider. şimdi para da istenemez. artık ver elini domates ekmek.
bursa'daki çoğu öğrencinin de durumu farksızdır,ay sonu gelmek bilmez;her kuruşun hesabı yapılır.
diş hekimi öğrencisiyse normalinden 2 kat daha fazla paraya ihtiyaç vardır.
bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı o ay ona gelen para miktarı kadardır, para çok da gelse az da gelse zaten son kuruşuna kadar bir şekilde harcanacaktır.
ev kirası = 500ytl*
elektrik faturası = 60ytl**
su faturası = 40ytl**
doğalgaz = 200ytl**
sigara = 2,5ytl x 30 = 75ytl*
yol = 1.50ytl x 30 = 45 ytl
kontör = 25 x 2 = 50ytl

ortak giderler 3'e* bölünüp, özel giderler toplanırsa; 450ytl gibi bir para miktarıdır. üstelik bu parada, yiyecek, içecek, içki, temizlik malzemesi, abur, cubur, sinema*... gibi değerlerde hesaplanmamıştır. kısacası;

(bkz: okumak zor arkadaşım)
türkiyede şehre göre 400 ila 1300 tl arasında değişen masraf.
deniz fenerinin karşılaması gereken masraflardır...
izmir'de 350 lira, bursa'da ise 700 lira olabilen masraftır. istanbul'u düşünemiyorum bile, gözlerim kapalı...
mekan: biga

otobüs parası
okulda yenen yemek parası
yurttaki yemeği beğenmeyip dışarda yenen yemek parası
sigara parası(opsiyonel)
içki parası(opsiyonel)
X
30=baya bi para...
aydan aya değişen, sevgilisiz hayatta pek bi az olan ama yinede o az masrafın bile altından kalkacak ekonomiye sahip olmayan öğrencinin her ay gider tablosu oluşturup o tablodaki değişkenleri ve açıkları görüp kafayı sıyırmasına yol açan masraftır.
burs veren kuruluşların pek sallamadığı miktar.
her halukarda kyk bursu ve/veya kredisini bazen 3'e bazen 5'e yeri gelince 15'e katlayacak olan masraftır.burdan yetkililere duyurulur.
* *
- günlük yol üniversiteye gidiş/geliş 9 ytl. aylık 180 YTL. senelik 1620 ytl
not: yakadan yakaya köprüden geçerken iki misli yol ücreti ödenir.
+ fakat öğrencisiniz. aylık akbil alacaksınız, ortalama 55 YTL. istediğiniz yere bu aylık akbil'le, 55 YTL'den beş kuruş daha fazla vermeden gidip geleceksiniz. senelik 495 ylt.
= kãrınız 1125 ytl

yoldan ettiğiniz kãr * 1125 ytl civarı.

- yemek istanbul'da hem çok ucuzdur, hem de çok pahalıdır. istanbul üniversitesi'ni (bayezid kampüsü) kazandıysanız, ortalama yemekler yiyerek (tavuk döner + ayran*/kola, et döner + ayran) günde 4/6 ytl'ye doyabilirsiniz. bildiğim kadarıyla 0,75 kuruşa istanbul üniversitesi'nde yemek veriliyor. marmara üniversitesi için durumda netlik yoktur. kampüsler çok farklı yerde olduğu için ve mevkiler arasında yaşam standardı çok farklı olduğu için net bir şey diyemiyorum. marmara üniversitesi'nin de tüm kampüslerinde yemekhane vardır.

- istanbul üniversitesi ve marmara üniversitesi'ni kazananlara ev tavsiyesi:
+ eğer (iü) avcılar kampüsü'nde okuyacaksınız çok rahatsınız demektir. metrobüs gibi bir nimet var. o metrobüs varya, olm onun kıymetini bilin lan. koltuklara falan yazmayın amk.
avcılar kampüsü'nde okuyacaklara tavsiyem, yoldan yana sıkıntı etmesinler. yenibosna gibi dandik yerlerden (ki yaşadığım yer olur) 400 YTL'ye kadar ev kiralayabilirler. büyük sıkıntı ise öğrenciye ev veren kişi sayısının az olmasıdır. eğer yenibosna'dan sonra gelen şirinevler'e taşınmayı düşünürseniz 450/500 hatta 550 YTL gibi fiyata ev bulabilirsiniz. (evlerin çok güzel olmadığını söylememe gerek yok değil mi? öğrencisiniz mk)
ayrıca dilerseniz avcılar kampüsü'nden uzak metrobüs duraklarına yakın bir yerden ev bulabilirsiniz. vesselam ulaşım sıkıntınız olmasın istiyorsanız metrobüs durağına yakın bir ev bulun. okula uzaklık metrobüs varsa mühim değil. zira, metrobüs çok hızlı sefer yapıyor.
+ eğer (iü) bayezid kampüsü'nde okuyacaksanız, çevresindeki evlerin fiyatı yüksektir. lakin, okul civarında birkaç cemaatçi olmayan yurt var bildiğim kadarıyla. araştırın kuzum bu yurtları. ayrıca bayezid kampüsü'ne ulaşım çok zor değildir. yenibosna gibi yerlerden bayezid kampüsü'ne tek otobüsle gidilebilir. bu yüzden, bayezid kampüsü'nü kazanan arkadaşlar öncelikle okula uzak; ama ulaşımı kolay semtleri kurcalasınlar bi'.
+ eğer (marmara) nişantaşı kampüsü'nde okuyacaksanız mecidiyeköy, taksim gibi yerlerden bıkacaksınız demektir. olm taksim falan lan düşün millet ortam hheee diyebilirsiniz; lakin cidden bir yerden sonra buraları çok gezdiğiniz için sıkılıyorsunuz zaten pahalı yerlerdir. burası için tavsiye edebileceğim şey, aslında iki şey var şu gencecik halimle.
birincisi okul mecidiyeköy'den 1,5 km ötededir; lakin öyle bir yokuş/çıkış vardır ki zayıflamak isteyenlerin metrobüsle* mecidiyeköy'e gelip okula yürümesi tavsiye edilir. yahut normal insan gibi mecidiyeköy'e gelinir, metro'ya binilerek osmanbey'de inilir. ortalama 400 mt yürünür. güzel yerlerdir vesselam zengin semttir. ikincisi ise deminden beri anlattığım uzak semt; fakat ulaşımı kolay semt olayı. sonuçta mecidiyeköy'e metrobüs gider. oradan da metro'yla okula gidilir. lan ya da gülbağ'dan ev tutun. 700 lira falan. alayı öğrenci.
+ eğer (marmara) göztepe/haydarpaşa kampüsü'nü kazandıysanız, hacı o apayrı hikaye. en iyisi sonra ekleyim. (oruç vuruyor lan.)
kıbrıs ta oknuyorsa aylık kira gideri en ucuz 750 ytl baz alınmalı tüm sebze meyve türkiye den ithal oldugundan neredeyse iki katı ile çarpılmalı. su pahalıdır lakin ama yerine 70 lik yeni rakı içeriz 11.50 ytl yada absolute 21 ytl tercih size kalmış.
ulaşım mı işte maalesef kıbırsta tek ulaşım kaynağı kan emici taksicilerdir. indi bindi 7 ytldir.
tüik in hesaplama portföyüne dahil etmesi gereken masraflardır.

zira öğrencinin de açlık sınırı,yoksulluk sınırı ve asgari geçim sınırı vardır, o yuzden herkes ortalama bir masraf kalemi cıkarmak ugras gerektırır.

aclık sınırındaysa devlet yurdunda kalır sigarası kısa 2001 dir.

yoksulluk sınırındaysa yine devlet yurdunda kalır sigarası wintons dur.

asgari geçim sınırındaysa ya özel yurtta ya da arkdaşlarıyla öğrenci evinde kalır,sigarası zevkine kalmıştır,öğrenci

evinde kalıp da hala masraf felan hesaplayıp ağlıyorsa tayyeap in ocağında düşesidir.