bir anka kusu 

kapat

1. (bkz: dokunma yanarsın) albümünden muhte$em ahmet kaya $arkısıdır bu.. mahveder.
    #1130701 (ceviz agaci, 09.01.2007 22:42)
  2. hem yusuf hayaloğlu hem de ahmet kaya'nın en'lerinden bir tanesi.

Suçüstü yakalandım bölüşürken kalbimi,
    Suçüstü, kelepçeyle yardılar bileğimi...
    #1297685 (fena halde leman, 13.02.2007 09:37)
  3. yusuf hayaloğlu nun başyapıt sayılabilecek şiirlerinden biridir. ahmet kaya nın nefis yorumu eklenince ortaya bir şaheser çıkmış. görüp görülebilecek en güzel zümrüdüanka yorumunu da barındırır.

Beni milyon kere yaktılar üstüste.
    Bir Anka kuşu gibi anne,
    Kendimi külümden yarattım.
    #1297702 (ee caylar kimden, 13.02.2007 09:44)
  4. oral sander in osmanlı imparatorluğu hakkında yazdığı kitabında (anka nın yükselişi düşüşü) osmanlıyı benzettiği kuş.
    #1298592 (jakoben, 13.02.2007 14:41)
  5. konu ile alakalı ayrıca;

(bkz: kaf dağı)
    (bkz: binbir gece masalları)
    (bkz: phoenix)
    #1298618 (fena halde leman, 13.02.2007 14:48 ~ 14:49)
  6. anka kuşu, masallarda geçen kuştur.

ahmet kaya'dan dinlendiği zaman bir başka olan, insanı uzaklara götüren şarkı.
    #1298632 (kuntayi kinteleyen adam, 13.02.2007 14:51 ~ 14:52)
  7. "suçüstü yakalandım bölüşürken kalbimi" dizesiyle adamı alkolizme sürükleyen şiir, şarkı yada herneyse.
    #1730575 (ziver, 05.06.2007 23:22)
  8. kendi külünden ortaya cıkan , var olan bir ku$ ce$ididir.
    aynı zamanda yusuf hayaloglu'nun bir siir idir. hatta ve hatta ahmet kaya'da bu siir i evirip cevirip $arkı halinde yorumlamıstır.
    güzel olmu$tur.
    ho$tur.
    #2389288 (zehir, 27.09.2007 16:39 ~ 16:40)
  9. (bkz: anka kuşu)
    #4877963 (orloff, 18.03.2009 08:50)
  10. Yüzlerce soğuk namlu
    Üzerime çevrildi.
    Yüzlerce demir tetik
    Aynı anda gerildi.
    Anne, beni söğüdün gölgesinde vurdular.
    Öpmeye kıyamadığın,
    Dal gibi oğlun yere serildi..

Üşüştü birer-birer
    Çakallar üzerime.
    Üşüştü dört bir yandan,
    Göğsüme, ciğerime.
    Anne, beni bir leş gibi
    Yiyip talan ettiler.
    Teşhis edilmem için,
    Parçamı koydular önüne...

Ben bu acılar ülkesinin
    insana reva görülen
    Bütün acılarını tattım.
    Aç yattım, ekmeğime sabır kattım.
    Beni milyon kere dövdüler üst-üste!
    Ben bu yolu, kendim seçtim anne,
    Ben ömrümü kendim kanattım...

Geceler tanır beni,
    Konarım, göçerim ben.
    Geceler tanır, kan damlar içerim ben.
    Anne, sen beni unut, karanlığın bağrında.
    Kırmızılar ekerim,
    Siyahlar biçerim ben..

Suçüstü yakalandım,
    Bölüşürken kalbimi.
    Suçüstü kelepçeyle yardılar bileğimi.
    Anne, ben diyar-diyar, umudun savaşçısı..
    Bir tutam sevgi için
    Dağladım gözlerimi..

Prometheus'tum zincire vurulurken dağlarda,
    Ciğerimi kartallara yedirdim.
    Spartaküs'tüm köleliğin çığlığında,
    Arslanlara yem oldum, tükendim.
    Kör kuyuların dibinde Yusuf'tum,
    Kerbela çölünde Hüseyin.
    Zindanlarda Cem Sultan,
    Sehpalarda Pir Sultan.
    Ve Madımak'ta otuzyedi can...

Kaçıncı yok oluşum,
    Kaçıncı var oluşum bu?
    Tanrılardan ateş çaldım
    Yüzyıllarca tutuştum, üst-üste yandım.
    Bir anka kuşu gibi anne,
    Bir anka kuşu gibi,
    Kendimi külümden yarattım..

Yusuf HAYALOĞLU
    #4877980 (linka, 18.03.2009 09:07)
  11. Feridüddin Attar, Mantık Ut Tayr (kuşların dili) adlı kitabında şöyle der. Rivayete göre Zümrüdüanka (simurg) kuşu ormana gelir. Etrafına çalı çırpı toplar.topladığı o çalı çırpının üzerine oturur Ve gagasındaki bin deliğin hepsinden ayrı bir ses çıkarır. Bütün orman o nağmelerle inler. Zümrüdüanka kuşu her geçen dakika o müzikle kendisinden geçer, kanatlarını çırpmaya başlar ve etrafındaki çalı çırpı tutuşur. Kuş alevler içinde kalır ve en sonunda kül olur. Tamamen kül olduktan sonra o küllerden başka bir zümrüdüanka kuşu oluşur.
    Yeniden doğmak...Hayata yeniden başlamak. Her geçen gün azalırken ömürden. Ahmet Tamdi Tanpınar :" Bizler yeni bir elbise giydiğimizde eski elbiselerimizle bereber atarız kötü anılarımızı. işte o elbiselerle çıkar toplum içine yepyeni bir insan oluruz".der.
    insan oluruz çünkü en kolay insan olunur. Hukukta da vardır. cenin anne rahmine düştüğü andan itibaren insandır ve hakları vardır.

Dindar değilim olamadım da. Hep imrenmişimdir bir şeye bağlı kalmış insanlara. Çoğu zaman saçma gelsede. Örneğin takım tutar gibi parti tutanlara ya da eli kanlı bir lideri sırf ideolojisini temsil ediyor diye destekleyenleri görünce. Neyini savunuyorsa artık, sanki babasının oğlu. Zalim zalimdir her yerde. Üstelik bir insanın herhangi bir dine mensup olması, herhangi bir zümreden, partiden, aileden, takımdan, ideolojiden olması, o insanı daha dindar daha hoşgörülü, daha daha diye gider bu. Daha insan yapmıyor. insan olmak insanın vicdanı ile alakalı bir şey. Ahlakı ile irfanı ile ilgili. Hayır yaşamaktan küllerinden doğmaktan bahsediyorduk evet . Hayata yeniden başlamak için hep aklıma inşirah Suresi 5. ayet gelir. "Şüphesiz güçlükle beraber kolaylık vardır". Bu gelir aklıma birde Tekvir suresi 29. ayet: "Alemlerin rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz".

işte bu yüzden anka kuşu gibi yeniden küllerinden doğmak var. Oysa bazen yarım bıraktıkları vardır insanın. Bir bakar her şeyi yarımdır. Günahları yarım, ağlayamamıştır şöyle hıçkıra hıçkıra, gülememiştirde. Yarım ekmek arası döner, yarım çay. Okuduğu kitaplar yarıda kalmıştır, sevdiği kızlar yarım sevmiştir, yarım sevilmiştir.

Her şeye rağmen yine de yaşamak yine de hayata bağlanmak gerekir.
    "Eğer yüksek bir yerde, bir kayanın üzerinde, iki ayağımın sığacağı kadar bir yer verseler ve deseler ki "Çevrende okyanuslar, altında uçurumlar, korkunç bir yalnızlık içinde, böylece dikilmeye razı mısın?". Bütün samimiyetimle şu cevabı verirdim. "Evet razıyım! yeter ki yaşayayım!... Ömür boyunca, binlerce yıl ayakta dursam bile yaşamaya razıyım...". Aman Allah'ım! ne yaman bir gerçek!... Yaşamak... Her şeye rağmen yaşamak arzusu... insana bu yüzden alçak diyen, kendisi alçaktır!"
    Suç ve Cezada böyle söylüyor Dostoyevski. Üzerine bir de şarkı Ahmet Kaya'dan, "Yaşamaktan duyduğum mutluluğun tadına düşmanlarım ulaşamazlar".

Yaşlandığın için değil dünya ya geldiğin için öleceksin derler. Bu yüzden canlılar mezarlığıdır aslında bu dünya . Ve sizler uslu durun her gün yeni bir çocuk olun belki bir gün anka kuşunu görebilir hatta anka kuşu bile olabilirsiniz...
    #5285599 (lidya, 28.05.2009 03:07)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

bir anka kusu başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. bir anka kusu ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu bir anka kusu nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about bir anka kusu. Copyrights of the articles are belong to their authors.