bugün

bilim adamından tek farkı isminin daha az duyulmuş olması ve kadın olmasıdır.
yoktur oyle birsey yoktur bana ne bana ne. yaaa hani kac tane kadin bilimadami var dunyada? erkekler daha zeki iste. benle laf yarisina girmeyin alt ederim boyle.

(bkz: duz adam)
son dönemde bilim adamı tanımı yerine kadınları da kapsayan bilim insanı tabiri kullanmak moda olmuştur.
çok gereksiz bir adlandırma. bilimle meşgul olup kendilerine bilim adamı denmesini istemeyen kadınların duymak istedikleri bir şey galiba. iyi de bilim adamı, bilim erkeği anlamında kullanılmıyor ki kadınlar için buna karşılık bilim kadını densin. erkeklerin erkek olma iktidarlarını pekiştirecekleri en son yer bilim olabilir. adı üstünde bilim bu. safsata, gelenek, efsaneye yer yok. bari orada bu cinsiyet kompleksinizi bırakın be.

zaten hiç anlamıyorum şu feminizm saçmalığını. sanki erkekleri şımartan, onları kadınlardan üstün tutan anlayışı uzaylılar gelip aşılıyor. siz değil misiniz sevgili olarak erkekleri hem gazlayan hem de sömüren, siz değil misiniz anne olarak pohpohlayan?

peh. bilim kadınıymış. bilim cahilleri!
(bkz: inge lehmann)
(bkz: cecilia payne gaposchkin)
(bkz: clara immerwahr)
(bkz: nobel ödülü alan kadınlar)
(bkz: barbara mcclintock)
(bkz: henrietta swan leavitt)
(bkz: caroline herschel)
(bkz: carolyn porco)
(bkz: nurhan atasoy)
türkiye gibi kadın sözcüğünün kullanılmasının adeta bir çekince halini aldığı bir yerde, bilim kadınlarının da bilim adamı olarak nitelenme durumu söz konusudur. aslında bakarsanız "genel olarak" bir art niyet aramamak gerekir, en azından eski zamanları düşündüğümüzde bilim adamı ikilemesindeki adam, erkeklikten ziyade insanoğlunu temsil ediyor diye düşünüyorum. günümüzde de söz gelimi "bilim adamı" diyen bir kişi, cinsiyet ayrımcılığını düşünmüyordur. ancak zamanla bu bir tabu yaratmaya sebep olmuştur.

elif şafak'ın da birçok makalesinde belirttiği gibi, türkiye'de bayan - hanım - kız gibi sözcükler, kadın kelimesine nazaran daha sık kullanılıyor. ne yazık ki insanlarımızda bir algı sorunu mevcuttur ve bu sebeptendir ki hayatın farklı yönlerinde de kadın kelimesinin kullanılmasında bir azalmaya neden olmaktadır.

ancak yeni nesil ile birlikte bu durum azalarak bitecektir diye düşünüyor ve umuyorum, uzun vadede olsa da. tek dileğim kadınların bu konuda genel bir düşmanca profile bürünmeden, makul bir üslup ile düşüncelerini dile getirmeleri.

yazdıklarımdan anlayacağınız gibi, bir erkek olarak ben de bu durumdan hoşnut değilim.
(bkz: annie jump cannon)
(bkz: chien shiung wu)
(bkz: virginia apgar)
(bkz: nettie stevens)
hayranı olduğum kadın türü.
(bkz: emilie du chatelet)
kadın olmanın da tıpkı adam olmak gibi cinsiyetle değil şahsiyetle ilgili bir durum olduğunu bilmeyenlerin karşı çıkıp yerine bilim adamı demekte direttiği kullanım. işte bunlar hep ataerkil düzen...
(bkz: türklerin öğrenemediği şeyler/#19183504)
(bkz: prof dr dilhan eryurt)
(bkz: selçuk esenbel)
(bkz: helen b taussig)