bugün

(bkz: food inc)

Kesinlikle yemek sektörüne bakış açınız değişecek.
(bkz: planet eart)
(bkz: planet eart 2)
(bkz: asya nın kandilleri)
Trt haber'in sitesinden ulaşabilecek belgeselde hoca ahmet yesevi, farabi, yusuf has hacib, kaşgarlı mahmut, uluğ bey, ali kuşçu, ali şir nevai, imam buhari, ibn sina, musa el harezmi, el biruni, fuzuli gibi isimlerin yaşamları ve eserleri anlatılıyor. Oldukça başarılı, izlemesi keyifli.
Aç trt belgesel izle. Zaten hepsi aynı.
(bkz: COSMOS A SPACE TiME ODYSSEY)
(bkz: belgesel)

Bu başlık altında evrim, kozmos konulu belgesel linkleri paylaşmıştım dileyen bakabilir.
Home ^^.
(bkz: thw big cat diaries)
gençler bilmiyordur;

ayı
microcosmos ( çok tatlı bir fransızcayla)
kaptan cousteau.
80'li yılların efsane belgeseli ipek yolu belgeseli.
insanlığa uzaydan bakış. bugüne nasıl geldiğimizi anlatan çok anlaşılır, bilgi dolu, keyifli bir belgesel.
hayvan seviyorsanız;

Nat. geo people
Dr. Pol
ebubekir çetinkaya' nın "yuva" belgeseli. aile içi cinsel istismarı konu alan bir belgesel.

birkaç sene evvel bu belgeseli aradığımda bulamamıştım. şimdi belgeselin yönetmeni kendi youtube kanalına yüklemiş.

https://www.youtube.com/watch?v=xTBH1ZNX3cs
türkiye siyasi tarihi için,
mehmet ali birand, can dündar ve bülent çaplı'nın: demirkırat, 12 eylül, 12 mart, özallı yıllar, 28 şubat belgeselleri türkiye'de yapılmış en sıkı belgesellerdir ve 1930'lardan 2000'lere kadar siyasi tarihin önemli özetleridir.

yine can dündar'ın ecevit, ismet paşa gibi biyografik belgeselleri de çok başarılıdır. öte yandan mehmet barlas'ın turgut özal belgeseli de dikkate değer.

nebil özgentürk'te de biyografik belgeseller var. mesela sadri alışık, çetin altan gibi. ama nebil özgentürk deyince aklıma gelen ve çok ama çok keyifli olan belgeseli "türkiye'nin hatıra defteri"dir. kahvenin sıcaklığı, samimiyeti vardır belgeselde.

türkiye siyasi tarihinin karanlık olayları için "keşke olmasaydı" belgesel dizisi.

alex jones ve michael moore belgeselleri daha amerikan karşıtı biraz da komploya kaçabilen ama popüler kültürde epey yer edinmiş bakılabilecek belgeseller. özellikle jones'un çok sayıda belgeseli var. hemen hepsi izlenebilir. bunlar arasında bir belgeseldi bohemian grove'a sızıyordu. tarihi bir andır o.

bir gazeteci olan john pilger ve belgeselleri benim için bayraktır. tam bir maduniyetçiliktir benim gözümde. dünyada sesi çıkmayan olaylara ses olur zaman zaman. neoliberalizm karşıtıdır zaten naomi, klein gibi. yine aynı ekolden yazar olarak vltchek belgeselci olarak rithy panh belgeselleri önemli.

oliver stone da alternatif belgesel yapanlardan. özellikle untold history of the usa'nın adını anabiliriz. ama hepsini seyredebilirsiniz. fidel'in belgeselini yaptı. kötü mü? bence iyiydi.

genel olarak bbc belgesellerini beğenebilirim yer yer oryantalist olsa da. doğa bilimleri olarak düşünülebilecek, the human body, the human mind, human senses gibi belgeseller çok öğreticidir. yine bbc'nin rome belgesel dizisi önemli. öte yandan "bilim ve islam" belgeseli kafa açıcıdır. ek olarak einstein belgeseli vardı ama tam adını hatırlamıyorum ama sana einstein teorisiyle ilgili pek çok şey anlatır. bir de bbc'de mısır tarihi ile ilgili bir belgesel dizisi var ve ona ek olarak dark side of porn var. bir de bbc, final solution: auswitz belgeseli gördüğüm alanında en ama en ama en sıkı belgesel. mutlaka izlenmeli, naziler de konuşturuluyor falan.

biyografi konusunda history channel belgeselleri çok iyi diyebilirim. mesela mandela, tesla, marquis de sade, darwin çok sayıda kişinin biyografisini çok özetle akılda kalır şekilde anlatıyorlar.

discovery world'ün indir yükle internetin gerçek hikayesi belgeselini beğenmişimdir. bu gerçekten sanal alemle ilgili çok çarpıcı bir belgesel. işte ne bileyim zuckerberg'in, bill gates'in yahoo'nun falan hikayeleri anlatılır. sunum da çok güzeldir. bir de aynı kanalınm weaponoloji belgeselleri var. genel olarak iyi ama kanal misyon edinmiş belli. çok oryatalist ve mide bulandırıcı amerikan milliyetçilği çok açık göze çarpıyor. discovery world'ün internet ile ilgili olan belgeseller dışında pek tavsiye etmem açıkçası. bence vakit kaybı olur.

secrets of body language gibi bir belgesel vardı history channel'in başarılı.

yine türkiye'de pek çok siyasi olayın tanıklarının konuşturulduğu "oradaydım" belgeselleri çok ama çok iyi. hepsini seyrettim ve şiddetle tavsiye ederim. zaten bunlar kısa yarım saatlik falan oluyor. ne bileyim bir mihri belli'yi ve yunan iç savaşı'nı mihri belli'den dinlemek çok ama çok keyifli. ya da komer'in arabasının yakılma hikayesinin orada olanlardan izlemek.

ntv'nin dünyayı sarsan belgeseller dizisi de izlenebilir.

trt belgesellerinden, 1.dünya savaşı, amerika'da türk olmak, osmanoğlu sürgünü izlenebilir. amerika'da türk olmayı sallayabilirsin de diğer ikisi gayet iyi.

national geographic belgeselleri genel olarak iyi. mesela mayalarla ilgil, yada sadık dostlarımız atlar, titanik'in sırları, tibet'in saklı krallığı gibi. ama oryantalizm çok şiddetlidir onu görmek lazım national geographic'te.

bunlar dışında:

mein kamf adolf hitler

super size me. (şiddetle tavsiye olunur.)

the first world war

the dark harisma of adolf hitler

war made easy

devrinden canlı yayın

ekümenopolis

yeraltı şehirleri belgesel dizisi.

power trip serisi, özellikle gürcistan bölümü.

100 greatest discoveries

a brief history of world

the square

salvador allende

jonestown the life and death of peoples

war photographer

finding vivian maier

şiddetle tavsiye ettiğim başka belgeseller. sürekli belgesel seyrederim, o yüzden bu liste sürekli güncellemelere açık olacaktır.
Planet earth.
(bkz: kymatica)

izledikten sonra başlığını da doldurmak isteyebilirsiniz.
ed stafford ve bearl grls belgeselleri.
Burada oturup da belgesel izleyecek adam tanımam. O yüzden önermiyorum.