bugün

özellikle yeni anne-babaların dikkat etmeleri gerenlerdir.
şeyhmus ismi bir çocuk ismi olamaz ama olca vardır. zamanında ne mantıkla konulmuştur bu isimler anlamak zordur. arkadaşım, sen çocuğuna isim mi koyacaksın? koy adını alican; o zaten büyüyünce kendiliğinden ali olur.
hassas olunması gereken konulardandır.
berkecan veya mertcan nasıl 80 yaşında hayal edilemiyorsa, hüsniye ve selami de 7 yaşında barbieyle oynarken ya da top koştururken hayal edilemez.
çocuğa en iyisi iki isim vermektir. mesela vehbi erdem bilmemne. gençken erdem yaşlanınca vehbi. oldu bitti.

--şu da önemlidir ki çocuğun ezik büyümesi istenilmiyosa adını murtaza hülagü vb. koymayınız efenim.. bunlardan okulun populer çocuğu olmaz. *
yıldızlar ansiklopedisi karıştırmayın. sonu siryus'a kadar gider.
köye gitmeyin o ara. behçet'ten besime'ye kadar etki alanınız olumsuz anlamda genişleyebilir.
eskileri düşünmeyin, fazla dizi izlemeyin. gaza gelip behlül mehlül aman diim..
(bkz: okşan)
(bkz: oral)
(bkz: satılmış)
kızlara erkek ismi, erkeklere kız ismi vermemek. bir de soyadı (bkz: yapalım)olan bir çocuğa (bkz: oral) gibi isimler vermemek.
soyadı ile olan uyumu göz önüne alarak isim konulması faydalıdır. zira maşallah taş adında bir bayan görmüşlüğüm vardır...
anlaminin guzel olmasi,
farkli anlamlara cekilememesi,
baska dillerde karsiliklarinin olup olmamasi...
fidan ilerde kilolu olabilir.
goncagül muhakkak goncalığı gidecektir.
bilmemne su bilmemne can yapmayın etmeyin çok iticidir.
ilerde komik bir lakaba maruz kalmaması için farklı bir isim seçilebilir

(bkz: )oylum
karı koca birbirinizin isimlerinden kırpıştırıp orataya absürd bi kelime çıkartıp onu koymayın.
Özellikle büyüdüğü zaman o ismi taşıyabilmesi önemli çocuğun. Evet pıtırcık ismi ilk beş yaş için güzel ama o çocuk yarın birgün dr olabilir, bir düşünsenize?

+Merhabalar, ben dr. pıtırcık
-Efendim?
+Pıtırcık efendim
-Puhahaha
+Efendim?
-Ya bsgçk
burda özellikle babanın devreye girmesi gerekir..
okul yıllarını hatırlayarak hangi isimlerin olmaması gerektiğini zaten farkındadır..
eğer böyle bir girişimde bulunmazsa zaten o babadanda o çocuktanda hayır gelmez akıllarına ilk geleni koysunlar.
öğrencilik hayatında dalga geçilecek bir duruma yol açmamak.
Soyadına dikkat edilmelidir.Tutup da soyadı aydın olan bir bebeğin ismi aydın konulursa ortaya kötü sonuçlar çıkabilir.*
koyduğun ismin anlamını bil, yeter.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=370008
iki isim birden konsun bir de soyad var, facebookta bulmak kolay olur.
anlamin onemi yadsinamaz ancak yalnizca anlam odakli dusunulmemelidir zira hep bebek kalmayacaktir o mahlukati sirin.
eski sevgili isimlerinden biri olmamasına dikkat etmek gerek. sırf bunun için liste yapıcam gizlice.
-(ismimiz x olsun) isim her yaşa uysun, x bebek, x hanım, x bey, x abla, x abi, x teyze, x amca, hepsini düşünün, melis nineleri, baturalp dedeleri ya da şuayip bebekleri görmezden gelmeyin.
-isim soyisme uymalı. çok afedersiniz komik bir çağrışımda bulunan bir soyisminiz varsa çocuğun adı normal olmalı. çok iyi değil, çok kötü değil, normal. zekeriya kırç olmaz, batuhan ege kırç olmaz, ali kırç olur.
-mümkünse klasik romanlarımızdaki isimleri öğrenmeye çalışın, koymayın. ilerde dizi olacaklar ve çocuklarınız türk dizi standartları düşünüldüğünde en az 3 senesini ismiyle dalga geçilerek yaşayacak. fatmagül'leri, behlül'leri, bihter'leri, ferhunde'leri unutmayın.
-anne baba ismi koymayın. sonuna -nur, -can, -naz vb ekleyecekseniz de aman diyim. özellikle de eski isimse koymayın, çocuğunuzun hayatı boyunca o ismin ağırlığıyla yaşayacağını, büyük ihtimal dalga geçileceğini göz önünde bulundurun. çocuğu ağırbaşlı olmak zorunda bırakmayın, dikkat edin kendi gençliğinize, merve'lerin, tuğçe'lerin arasında kaybolan nermin'lere, emine'lere. etmeyin.
-ne olursa olsun(büyük harflerle) başka bir isme benzetilip dalga geçilecek isim koymayın. bu espriler soğusa da yapılır, çocuğun ergenliği zehir olur. bir başak düşünün. yapmayın(bunlar da büyük harflerle).
-soyisim kısmında yazmayı unuttum. siz siz olun, bebeği anneye geri sokmakla tehdit etseler bile soyisminiz xgiller, xer, xhan ya da xoğlu'ysa bebeğin adını x koymayın. aynı şekilde isim ve soyisim arasında bir harf farkı yapmayın (özkan özcan gibi). ilerde çocuğunuza iyi davranılmasına sebep olsa da (annesiyle babası gerizekalıymış galiba).
-beğendiğim ya da beğenmediğim isimler de var alttaki listede ama artık aynı sınıfta 15er tane bu isimlerden olacağından bunlardan uzak durun:
merve, kübra, esra, tuğçe, tuğba, büşra, sude, aleyna, alara, ilayda (ve bunlara ek olarak -naz, -su, -nur bitişliler)
burak, emre, yiğit, mert, efe (ve bunlara ek olarak -can, -kan, -han bitişliler) edit buraya: berk ve türevlerini unutmayalım, sakın.
-bebek doğacağı sıralarda görüştüğünüz birinin ya da onun çocuğunun ismini beğeniyorsunuz diyelim. ayıp olmasın, laf olmasın diye koymamazlık etmeyin, nasılsa ilerde görüşmeyeceksiniz.
-eski sevgilinin ismini koymak gibi bir şerefsizliğe zaten değinmiyorum. zamanında düşünmüş olsam bile savunuyorum, kabul edilemez.
-türkçe olmayan isimlerin anlamlarını iyice öğrenin, sonradan çocuğu "aşüfte kadın", "pezevenk adam" gibi anlamlarla uğraşmak zorunda bırakmayın.
-artık kardeşlerin isimleri birbirine benzemek zorunda değil, kafiye olsun diye bebelere yazık etmeyin, 4üzünüz olursa ne yapacaksınız?
-kardeşler demişken isimler konusunda adil olun. ezgi-şükran, betül-kemale, hülya-habibe gibi örnekler yeterli olmuştur sanırım.
-nacizane şahsi görüşüm uniseks isimlerin erkeklere daha çok yakıştığı yönündedir. oğlunuza doğa, nehir gibi isimler koymaktan çekinmeyin, sonuçta bu isimlerin feminen bir çağrışımı yok, sadece çoğunluk meselesi. tabuları yıkın.
-efendim çok özür dileyerek yazıyorum bu kısmı. ismi koyarken biraz genetik özelliklerinizi göz önünde bulundurun. durduk yerde çocukla dalga geçtirmeyin, kendine güvenini azaltmayın. mesela esmerseniz bir yeşim, çok kısaysanız bir dalyan, iriceyseniz bir filiz yetiştiremeyeceksiniz, zaten güzel isimler değiller, boşverin.
-iki isim konusunda dikkatli olun. isimler arasında kafiye yapmayın, iki isim de uzun olmasın, bazı kızlarımızın evlenince hem iki isimden hem bekarlık soyadından vazgeçmeyip birer rosalinda perez romero altamiano del castio'ya dönüştüğünü de hatırlatırım.
-hepsinden önemlisi çocuğunuzun karakterinin çok önemli bir kısmını ismin yarattığını unutmayın.
-yazdığım isimlere sahip yazarlar eksilemezse sevinirim, objektif olmaya çalıştım.
-analı babalı büyütün, güle güle kullanın.
7 sülalesi türk olan çocuğa arap ismi verilmemesine dikkat edilmelidir. arapça isim koyacağım diye anlamsız isimler koyulmasın sonra.
ilerde okul sıralarına geldiğinde kendisi ile dalga geçilebilecek isimler olmamasına dikkat edilmelidir..hani ne kadar güzel olursa olsun, yaprak isimli bi kız ya da rahim isimli bir erkek tam dalga merkezinde olmaya mahkumdur. bunun dışında genelde karşı cins ismi olarak bilinen unisex isimler de bir bakıma okulda yavrucağınızın başını ağrıtacaktır. yapmayınız etmeyiniz.
tamam bebeğin senin en değerli varlığın olabilir, gaza gelip ''aşkım'' gibi bir isim de koyabilirsin ama bu adam büyüyecek insan içine karışacak, elin adamına sırf ismi öyle diye ''aşkım'' demek zorunda mı herkes, dolayısıyla bu isim olayını iyi düşünmek gerekir.
bebeğe isim koyarken en çok dikkat edilmesi gereken şey bebeğin cinsiyetidir.
kur-an'dan isim koyacaksınız diye tamlamaları koyuyorsunuz. anlamları olmayan edat,bağlaçlar konuluyor.* derinlemesine araştırılıp konulmalıdır.