bugün

ferhan şensoy'un, kitapçılardaki yerini almış yeni kitabı.
bir ırmak kıyısında doğdum ben
bu yüzden
bir ırmak romadır bu özgeçmişsel
hem el yazması
elle tutulan
elde var ikinci cilt
sapını gülle donattığım kitap
başkaldırıyor
kurşun olarak dağlardan geliyor ırmak.
--spoiler--

her ayın başı hem nihilist, hem umut dolu. bu ne biçim komposto lan apostol? tabağımız bile yok, bizde gökyüzü ne gezer? bu ne biçim marksizimdir ki dört yanından ayrı biçim sündürülür? kimi tarihler önemlidirler! kime göre? neye göre? diyalektik açıdan çıkmaz ayın son perşembesi hiçbir şey ifade etmezken altı çizili yazarız biz o günü defterimize... bir işe;

- biz güzeliz!
diye başlamanın yanlışı, iş boyu yaşanacaktır. oysa biz güzeliz.

--spoiler--
meraklısının yıllardır hasretle, aşkla, ümitsizlikle beklediği ferhan şensoy eseri. okuma alışkanlığı olmayanları bile içine çekebilecek rengarenk bir kara delik.
bi ikinci kitabın çıkması on yıldan fazla sürer mi dedirttiği yetmiyormuş gibi e-book versiyonu da çıkmamış. neyse gidip alalım da okuyalım bakalım neler demiş ferhanabi. ilk kitap kitaplığımdan hacılanmamış olsaydı okuyup hafızamı tazeleyecektim ama kısmet değilmiş...
Ferhan Şensoy, 2001de, Bir ırmak kıyısında doğdum ben, bir ırmak romandır bu, hem el yazması elle tutulan, elde var birinci cilt. diyerek başlamıştı yaşamöyküsünü anlatmaya.
Aradan geçen uzun zaman boyunca, Şensoyun okurları söz konusu kitabın devamını dört gözle beklediler. Ancak Ferhan Şensoy bu süre boyunca otobiyografisi yerine, FerhAntoloji, Rum Memet, Hacı Komünist, Elveda SSK, Karagöz ile Boşverinbeni ve Seçme Sapan Şeyleri yayımladı. Tüm bu kitapların ardından da Temmuz 2012 itibariyle BAŞKALDIRAN KURŞUnKALEM biz okurlarla buluştu.

kitapla ilgili bir inceleme yazısı için:

http://aylaklemur.blogspo...skaldirankursunkalem.html
son zamanlarda okuduğum en keyifli romanlardan biri.

ferhan şensoy'un kendi yaşamından kesitleri akıcı bir dille aktardığı 540 sayfalık bir eser. 70 ve 80 lerin türkiye'sinde tiyatroculuğun, metin yazarlığının ve trt'ye dizi, şov metni hazırlamanın zorluklarını, tiyatroların çıktığı turneleri, bu turnelerde başa gelen olayları, anıları ve yaşanan keyifli anları aktarıyor büyük usta.

hep bildik isimler geçiyor roman'da, tanju gürsu, ayfer feray, alpay izer, ismet ay, zeki alasya, metin akpınar bunlardan sadece bir kısmı. tiyatrocuların dünyasına sahit oluyor, onlarla içi içe geçip o dönemin türkiye'sine dair kafanızda canlandırmalar yapabiliyorsunuz.

çktıkları turnelerdeki yolculuklar romanı okurken insanı bir yol filmindeymişcesine hissettiriyor. ege kasabalarındaki insanların içtenliği ve tiyatro sevgisine şahit oluyorsunuz.

bununla birlikte ferhan şensoy'un samsun çarşamba günlerine dair bir çok detay da barındırıyor roman.

şiddetle tavsiye edilir efendim.
ortaoyuncular yayınlarından çıkmış inanılmaz çekici bir kitap, tanıdık bildik isimler o komik üslup ve ferhan şensoy.
ferhan abimizin özgeçmişsel kitabının 2. cildi. muhtemelen 3. cilt yazılıyor. çünkü kitap ortaoyuncular tiyatrosu'nun kurulma aşamasında bitiyor. bu da demek oluyor ki günümüze kadar gelen ve yakın dönem anıların olduğu bir kitap ile özgeçmiş tamamlanacak.

derin bir tiyatro ve sinema perde arkası merakınız varsa daha ne duruyorsunuz diyeceğim ama kitapları ha deyince bulmak da zor.

kitapla ilgili en güzel anım, kapağı açtığımda ilk sayfada ferhan şensoy'dan diye başlayan ve adıma atılan ferhan şensoy imzası olmasıdır. var ol ferhan abi.
piyasada baskısı olmadığı için sahafların fiyatlara abandığı nice kitaplardan bir tanesi. nadirkitap sitesinde en ucuzu 80tlden satışta.
yeniden basılsa da daha makul kazıklansak.
güncel Önemli Başlıklar