bugün

Bir metreküp hava içinde bulunan su buharı ağırlığının, aynı şartlardaki havanın doymuş su buharının ağırlığına oranı.
(bkz: mutlak nem)
(bkz: nisbi nem)
bağıl nem, 1m³ hava içerisinde bulunan mutlak nemin o sıcaklıktaki maksimum neme oranıdır yani havanın neme ne kadar doyduğudur aslında. şimdi mutlak nem ve maksimum nemin sıcaklıkla doğru orantılı olduğunu söylemiştik. bağıl nem ise sıcaklıkla ters orantılıdır. zira bağıl nem yağışı severken, mutlak nem ve maksimum nem güneşli günler, mutlu yarınlar diye türküler söylermiş. * sürüden ayrılan koyun olan bağıl nem, hayır ben nemi sevmiyorum demiş dağlara çıkmış. **** sonra soğuk ülkelere kaçmış. ve istediği ortama yani yağışlara salmış kendini. *

örnek: 10 °C'deki bir hava kütlesinin 1 cm³'ünde yaklaşık 4,5 gram nem vardır. hava kütlesi bu sıcaklıkta 7,5 gram nem taşıyabildiğine göre bağıl nemi kaçtır?

şimdi çözümü bulmak için formülü bilmek gerekir. formül basit: bağıl nem = mutlak nem/maksimum nem x 100

mutlak nem: 1cm³ havadaki nem miktarıdır.

maksimum nem: 1 cm³ havanın taşıyabileceği nem miktarıdır. dedikten sonra soruyu çözebiliriz.

4,5 / 7,5 x 100 = %60 eder, arkadaşlar. *
şimdi yukarıdaki işlem şöyle yapılıyor.

eğer bölme işlemi yapılacak sayılarda iki rakamda virgüllü ise, virgül yokmuş gibi düşünürüz. yani 45/75 olarak görürüz. sonra 5 ile sadeleştiririz 9/15 olur. 15-9 = 6 x 100 = 60'tır. ve böylece %60'ı buluruz.

edit: yukarıdaki pratik yöntem yanlıştır. evet! o işlem her zaman öyle olmuyore.

15-9 değil 90:15= 0*,6 olur.

yanlış bilgi için özür dilerim.

büdüt: sonuç çıkıyor diye öyle yapmıştım.
Havanın nem ile doluluk oranını gösterir. %100'ü aştığı vakit yeryüzümüze şıpır şıpır saf su damlacıkları düşmesine neden olur. En fazla karadeniz bölgesinde bulunur.
bir mekteküp havadaki nemin, aynı havanın aynı sıcak­lıkta en çok yüklenebileceği nem miktarının oranı. Meteorolojik olay­ların incelenmesinde yararlanılır.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../bagil-nem/#ixzz2OPDWpHQy
mutlak nem, maksimum nem oranıdır.

yağıl oluşabilmesi için bağıl nemin % 100 e ulaşması gerekir.hava ısınırsa bağıl nem oranı düşer ve yağış olasılığı azalır. hava soğudukça bağıl nem oranı yükselir ve yağış olasılığı artar.

sıcak havanın nem taşıma kapasitesi daha yüksek olacağından, mutlak nem ile maksimum nem arasındaki fark açılır ve bağıl nem oranı da doğal olarak düşer.
1 metreküplük havanın neme doyma oranı.

havanın ne kadar suyu tutabileceği, havanın sıcaklığına bağlıdır. hava ısındıkça, tutabileceği su miktarı da artar.

evinizin bodrum katı var diyelim. şimdi ağustos sıcağını düşünün. dışarıda öyle bir sıcak varken, dışarıya kıyasla daha serin olan bodrumun camını açtığınızı varsayın. dışarıdaki hava içeridekine kıyasla çok daha sıcak olduğundan, tutacağı su miktarı da çok daha yüksektir.

sıcak hava pencereden bodruma doldukça, tuttuğu suyun, bodrumdaki havanın tuttuğu sudan olan fark kadar miktarını ortama bırakır. bu da bodrum duvarlarınızda bir nevi yağmur etkisi oluşturur. işte bunun sonucunda bodrum duvarlarınızda nem ve küf oluşur. işte bunun nedeni, sıcak ve soğuk havada ortaya çıkan bağıl nem oranındaki farklılıktır.
güncel Önemli Başlıklar