baskanlik sistemi 

kapat
  1. türkiye'ye gelmesi durumunda memlekette iç savaş çıkmasına sebebiyet verecek sistem... (bkz: padişahlık sistemi)*
    #449711 (TTTDDD, 22.07.2006 16:04)
  2. cifte mesruluk durumundan dolayi, yasamanin yurutmeyi dusuremedigi, yurutmenin de yasamayi feshedemedigi sistem.
    (bkz: primus solus)
    #457005 (dramtatatam, 24.07.2006 20:06)
  3. Yasama yetkisi "kongre" denilen organdadır.Yürütme yetkisi ise başkana aittir.Başkan, "yasama organı" kongreyi feshedemez aynı şekilde kongrede başkanı feshedemez.Sadece başkanın ağır bir suç işlemesiyle başkan feshedilebilir.

Başkan halk tarafından seçilir(oylama ile yada dolaylı olarak halkın seçiciler kurulunu seçmesi ve bu kurulun da başkanı seçmesi gibi).Aynı zamanda halk kongre üyelerini de seçer ve bu kişiler de yasama yetkisini kullanırlar.

*Organların kesin ve sert biçiminde ayrı olduklarının belirtileri:

-Başkan ve kongre ayrı ayrı seçiliyor

-Karşılıklı fesih yetkileri yok.

Başkan bir takım yardımcılar kullanır.Fakat parlamentodakilerden farklı.Başkan mutlak yürütme yetkisine sahip.Ayrıca bu yardımcı kişiler yürütme yetkisinde başkanla eşit statüde değiller.Sadece danışman pozisyonundalar.Bu sistemde yürütme monist bir karakterde.Başkan için güven oyu söz konusu değildir.Kongrenin belirlediği süre zarfında yürütme yetkisini kullanır.
    #525622 (lilith, 11.08.2006 12:25)
  4. ilginc bir sistem olupcumhurbaskani-basbakan karisikligini ortadan kaldirdigi soylenir. hukumetin baskani devletin de baskanidir. sanirim bagimsizligini kazandiktan sonra namibia'da da bu sistem uygulanmistir. ancak ikinci abdulhamit gibi yuzuk parmagi isaret parmagindan kisa olanlar baskan olabilmistir. ilginctir.
    #525738 (myfairbaby, 11.08.2006 13:03)
  5. en büyük hayalim bu sistemi turkiyede hayata geçirip 2036 yılında turkiye cumhuriyetinin ikinci devlet başkanı olmaktır.

daha detaylı bilgi için : (bkz: parlamenter sistemli baskanlik rejimi)
    #551080 (arude50, 17.08.2006 19:36)
  6. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasıyla bir kaç adım daha yaklaştığımız muhtemel yeni yönetim biçimimiz.
    #2228402 (KIZILMASKE, 30.08.2007 13:55)
  7. 10 yıl içinde türkiye'nin geçeceğini düşündüğüm yönetim biçimi. bununla beraber eyalet sistemi de gelecek tabii..
    #2310893 (keserim ulan topunuzu, 13.09.2007 18:25)

© 2008 - uludağ sözlük

baskanlik sistemi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. baskanlik sistemi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu baskanlik sistemi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» tiriska » nazareth » jerusalemm » destina » serhan acar » teknolojik tikyler » rip ride » cheapdeath » kucukpark » zall bana server bul lan allahsiz » rome » askin insana yaptirdiklari » never neverland » tom bombadil » milan osterc » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » eski sevgiliye vurayim done done gitsin » tutunacak dalim mi var diye yakinan kadin » stockholm » ramallah » yolculuk » beduk » yilmaz ozdil » sezen aksu » babylon a d » dimitar ivankov » the secret » okan bayulgen » ideal kiz » ocaktan sigara yakmak » bursa valiligi onunde lezbiyenim diye bagiran kiz