basel ii 

kapat
  1. Yeni Basel sermaye uzlaşısı ( Basel ii ) , bankaların sermaye yeterliliklerinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişikin olarak Basel Bankacılık Denetim Komitesi (Basel Committee on Banking Supervision-BCSB) tarafından yayımlanan standartlar bütünüdür.
    #901426 (Saizma, 24.11.2006 01:27 ~ 01:30)
  2. bankaların sermaye yeterliliğin ölçülmesini öngören uluslararası kriterlerin oluşturduğu metindir. basel II basel I 'nin eksiklikleri karşında hazırlanarak , ülkelere bu kriterlere geçmeleri için 7 yıllık bir süreç tanınmıştır. kredi ve piyasa riskine ek olarak operasyonel risk (zimmet olayları,doğal afet vs) ilave edilmiştir.
    asgari sermaye rasyosu kredi, piyasa ve operasyonel riskin toplamına bölünmesinde çıkan oranın % 8 eşit ve büyük olması gerekmektedir. banka bilançosunun her kalemi de farklı risk grubunu oluşturmakdır.nakit değerler %0 risk ağırlıklı olurken , takipteki alacaklılar %100 risk ağırlıklı olmaktadır.
    kredi , piyasa ve operasyonel risk kendi içinde ölçülerek belirlenmektedir.örnek olarak kredi riskini banka kendi içinde şirketlere rating verdiği gibi , uluslararası rating kuruluşları da bu konuda şirketlere yardımcı olmaktadır. basel II ayrıca kobilere yönelik yenilikleri de barındırmaktadır. yeni bir kobi tanımı yapılmış ve kobilerin daha kolay kredi verilmesini sağlamak için asgari sermaye yeterlilik rasyosu %6 'ya çekilmiştir.
    türkiye bbdk önderliğinde 2008 de bu uzlaşıyı uygulayacaktır. böylelikle bankalar aldıkları riskler kadar sermaye ayıracaklar ve risklerini yönetebileceklerdir.

daha fazla bilgi için;

http://www.bddk.org.tr/turkce/Basel-II/Basel-II.aspx

http://www.bis.org/bcbs/
    #2054757 (arsias, 02.08.2007 01:55 ~ 21.06.2008 03:37)
  3. bddk tarafından gecisi süresiz olarak ertelenen sermaye uzlasıdır. kanımca gercekten turkiye gibi gelismekte olan piyasalar icin, yürürlüge girdikten itibaren 3 senelik bir gecis suresi olmasına ragmen, uygulanabilirligi cok zor olacaktır. birkac ornek vermek gerekirse, yeni sermaye uzlası basel ii ye gore bankaların sıkca basvurdugu ticari gayrimenkul veya borclu dısındaki bir kisiye ait ikamet amaclı konut ipotegi teminat olarak kabul edilmeyecektir(cok gelismis piyasalar haric). bunun yanında yine teminat fonksiyonu sıkca kullanılan kıymetli evrak da, basel ii ye gore teminat fonksiyonunu haiz degildir. uzlası kurallarını koyarken bazı husularda yetkiyi ülkelerin denetim otoritesine bırakmıstır. ornek olarak bahsi gece %8 lik oran sadece asgari sermaye yeterliligi olup, yerel bankacılık otoritesi,bddk, bu oranı her banka icin, ayrı ayrı belirleme yetkisine sahiptir. iste bu noktada basel ii nin ikinci yapısal blogu olan denetim ve gozetim sureci devreye girmistir.daha sonra gelen ücüncü yapısal blokta ise piyasa disiplini ve seffalık ele alınmıs olup, nihai amacı bankaların kamuya acık, seffaf kurumlar haline donusmesini ve bu sayede oranlardaki muhtemel yasayacakları uyumsuzlukları piyasa baskısı neticesinde duzeltmeleridir.
    #3636441 (kor bicak, 08.07.2008 12:45 ~ 12:46)

© 2008 - uludağ sözlük

basel ii başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. basel ii ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu basel ii nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» graffiti » hatir ceki » turk dizisinde liseli rolu oynamak icin gerekenler » decl » d n » d a f » ahlak sadece din ile insanlara ogretilebilir » avrupa yakasi » uludag limonata » the dead boys » romantik entryler » yiyecek » universiteye minibusle giren insan » sir isaac » benighted » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » cemsbg » radyo uludag » kilic usurmek » 11 ekim 2008 istanbul canli bomba eylemi » 2009 da ekonomik kriz ihtimalinin dusuk olmasi » passage to the reaper » gerekli gereksiz killanan yazarlar » bendeki sen gitti » turkiye devrimci genclik federasyonu » the dive from clausen s pier » derdest » muhammed demir » aura » revenge » ltd