bugün

zahiri anlamı: ilimin yüceliği vs...

batini anlamı: zati; ilmin kalesi, dile gelmiş kur'an, velilerin şahı olması hasebiyle ona, yaşayan kimsenin bir şey öğretemeyeceğini bu çift anlamlı muhteşem kelamla dile getirmiştir

(bkz: hz ali)
ilkokul hayatım boyunca bin defa duyduğum söz.
sözkonusu harf çin alfabesindense düşünülebilir.
öğretme işinin kutsallığından bahsediliyor aslında
biz öğretmenlerimize kaç yıl borçluyuz hesaplayalım
29.40(ben hesap makinası bulamadım)
alfabeyi bilmeyen kişinin rakamları da bilmediğinin göstergesidir.
kürtler de geçersiz olan durumdur. sen bir harf öğretirsin, büyük çoğunluğu ömür boyu ihanet ederler, köle yapmak isterler.
bana bir harf öğretenin sabrına şaşarım.*
kuran kursuna giderken camide her gün gördüğüm söz.
hz. aliye ait sözdür.
peygamber efendimizin savaş esirlerini 1 müslümana okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakması olayından sonra islamın bilime verdiği önemi en iyi anlatan söz.
Hz Ali' den ve onun yazdıklarından bir haber olan insanların, Hz Ali'nin okuma yazmanın önemini vurguladığını sandığı sözdür. Oysaki burda bir meydan okuma vardır. Hz Ali kendini ilimde ileri seviyede görmekte olup aslında bu cümleyi "bana bir harf dahi öğretebileceğini sananın kırk yıl kölesi olurum" manasında kullanmıştır. tasavvufda ki dördüncü mertebe olan marifet mertebesine ulaştığını göstermek için dile getirmiştir. buna benzer sözleri ise çoktur. "cenkde kendine güvenen, kefenini biçsin de gelsin. ilimde kendine güvenen, aklının ölçüsünü alsında gelsin" gibi. hz ali meydan okumaları, cengaverliği, savaşçılığı, ve ilimde göstermiş olduğu başarıları yüzünden "allah'ın aslanı" ünvanını almıştır.
ilkokullarda atatürk söyledi diye öğretilen söz.
devlet bahçeli 'nin hesaplarıyla bir alakası olup olmadığını düşündüğüm söz .

kırk yapar
niye her şey için ''40 yıl'' tabiri kullanılır?? bir fincan kavenin 40 yıl hatrı wardır yada 40 yıl kölesi olurum gibi..bu devirde bir harf öğretennin diilde bir oy veren 40 yıl köle oluyo..
Ali Rıza Binboğa Şarkısında Ögretmenlere kaç yıl köle olacağımızı hesaplamıstır bu söz eşliginde.

ilk öğretmenin kim senin? kim öğretti alfabeyi?
bir harf için kırk yıl köle olunuyorsa,
yirmi dokuz kere kırk yıl kölesiyiz öğretmenin, öğretmenin,
öğretmen kutsaldır ana gibi,
öğretmen kutsaldır baba gibi,
öpülesi elleri var,
şirin tatlı dilleri var,
öğretmen öğretir a, b, c,
öğretmen öğretir k,l,m,
ilk öğretmenin kim senin? kim öğretti alfabeyi?
bir harf için kırk yıl köle olunuyorsa,
yirmi dokuz kere kırk yıl kölesiyiz öğretmenin, öğretmenin.

(bkz: Ali rıza Binboğa)
- blader bak bu a
- pardon?
- git bana bi çay gap gel
- hocam hasta mısın nesin?
- olum harf öğrettim sana 40 yıl kölemsin banane
- ???
- hadi len ne bakıyon ablak ablak
- senin ben... (dil ısırılaraktan)
- ahh.. tamam kardeş azat ettim seni vurma lan. olum vurma çaylar benden

görüldğü gibi pek gerçekçi değildir.
Eğitim ile ilgili çok güzel bir sözdür.
ünlü bir islam düşünürünün söylediği sözdür.****
sadece bir harften bahsedilsede aslında eğitimin ne kadar ciddi ve faydalı olduğunu anlatan güzel bir sözdür.
köle olmaya merakımızı değil bilgiye verdiğimiz değeri ortaya koymuş olduğumuzdan sahiplendiğimiz cümledir. mübalağa sanatının ince örneği değil bilgiye verilen değerin izafi karşılığıdır. peygamber efendimizde bilginin değerini ve bilginin kaynak cinsinden tarafına bakmadan bulunduğu tavsiye şöyle olmuştur. ilim müslümanın yitik malıdır, nerde bulsa gidip onu alır. demek ki bilgiye verilen ehemmiyet köle olmaya meraktan değil, bilginin kendi nicel değerinden.
Öğrenecek harf kalmadı kimin kölesi oluyoruz.
o dönemlerde köleliğin ne kadar meşru gözüktüğünü gösteren cümlelerden biri. öyle ki bunu bir islam sahabesi söylemiş. kaldı ki islam da köleliği reddetmez.

her geçen gün medeniyetin biraz daha geliştiği günümüzde, kölelik için düşüncelerimiz ortada. yanlış bir tutum olduğu bilinmekte iken, islam dini neden köleliği yasaklamamış, hatta normal birşeymiş gibi göstermiş tarzında hiç bir soru sorulmamakta.

köleliği yanlış bulan insanların islamı savunması. islamın bu eksikliğini görmezden gelmesi. Diğer eksiklik ve yanlışlıklarını görmemesini açıklar nitelikte.

Bu tutum ve davranışı inceleyecek olursak; bu insanlar akıl yürütme becerisine sahip olmayabilirler, belkide bu becerisini dini üzerinde kullanmak istemiyorlardır. Ancak bu kendilerini iki yüzlü yapmaktan öteye götürmeyeceği aşikardır.

size bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olmayın. saygı duyun yeterli. kölelik yanlıştır.

edit: cevaplara itafen: ben zaten malım bu sözün bilginin değeriyle ilgili olduğunu anlamadım. onun harf dışında yeni bişey öğretmenin manasını çıkaramayacak kadar malım evet! arkadaş, insanları aptal yerine koymayı bırakın *

edit devam: sözler gerçek manası dışında dönemin yaşantısını da içinde barındırır. işte ben bu diğer özelliğinden yola çıkarak bu konuya değindim. işte sizin anlamadığınız veya anlamak istemediğiniz nokta bu.