bugün

2007 yılı itibariyle Amerika'da en tehlikeli meslekler sıralamasında ilk sırada yer alan meslek.
http://www.sabah.com.tr/h...49B7B4883B52193462D9.html
3 yanı denizlerle çevrili bir adet iç denizi olan ülkemde bir türlü standart oluşturulmayan üzerine düşülmeyen meslek.
Avrupa Birliği sürecinde 13. müzakere başlığı balıkçılıktır. Ülkemiz ve Avrupa Birliği arasında yapılan görüşmelerde, ülkemiz balıkçılık mevzuatı ile AB mevzuatı arasında büyük ölçüde uyumsuzluklar bulunmuştur.

Balıkçılıkla ilgili mevzuat sayısı: 623
Ülkemizi ilgilendiren mevzuat sayısı: 102
incelenen mevzuat sayısı: 86
Uyumlu mevzuat sayısı: 7
Kısmen uyumlu mevzuat sayısı: 21
Uyumsuz mevzuat sayısı: 58

Mevcut uyumsuzlukları gidermek amacıyla '' Su ürünleri sektörünün Yasal ve Kurumsal Olarak Ab Su ürünleri Müktesebatına Uyum Projesi'' uygulamaya konmuş, bazı gelişmeler elde edilse de AB mevzuatına uyum için yetersizdir.

Ortak Balıkçılık Politikası (OBP) Avrupa Birliği' nin su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğini yönetim aracıdır. Ortak bir kaynağı yönetmek ve asıl Topluluk Anlaşmalarında ki yükümlülükleri karşılamak için ortaya konmuştur. Balıklar hareketli ve doğal bir kaynak olduğundan ortak mülkiyet olarak göz önüne alınmışlardır. Buna ilaveten, Topluluğu oluşturan Anlaşmalar, bu alanda Topluluk seviyesinde benimsenen ortak kuralları olan ve her ülkede uygulanan ortak bir politikanın olması gerektiğini belirtmektedir.

Peki Ortak politikaya ( OBP) ihtiyaç var mıdır? Azalmakta olan, son derece hareketli ve kontrolü imkansız, ulusal sınır tanımayan ve aşırı avcılığa maruz kalan canlı kaynakların paylaşımının güçlüğünden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle evet OBP' ye ihtiyaç vardır.

Balıkçılık uluslararası düzeyde ortak politika haline getirilirse ve yaptırım gücü olan, kuralları çiğneyene baskı uygulanmasının mümkün olacağı bir oluşumun sağlanması ile Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası ( OBP) mümkün olabilir.

Ortak Balıkçılık Politikası' nın amacı:
1- Aşırı avcılığın önüne geçilmesi,
2- Sürdürülebilir avcılığın sağlanması,
3- Balıkçılara yaşamlarını sürdürebilmenin garantisinin verilmesi,
4- Tüketicilerin ve balık işleme endüstrisinin makul fiyatlarda düzenli ürün bulabilmesini sağlayabilmektir.

Ayrıca, balıkçılıkla ilgili uluslararası problemlerin çözümünde ve topluluk üyelerinin dahil oldukları anlaşmazlıkların çözümünde pazarlık gücü yüksek olacak ve bir ülkenin sağlayacağı kazanımdan daha fazla kazanım elde edilecektir.

OBP; balıkçı filolarını belirli bir seviye de tutma, kota uygulamaları uygular. Balıkçılığın sosyo- ekonomik boyutunu da dikkate alarak; AB konseyi her yıl toplanır tarihsel balıkçılık kalıpları, balıkçılığa ne derece bağımlı oldunduğu, Av kayıpları ve ekonomik değeri yüksek olan Balık stoklarının mevcut durumları göz önüne alarak TOPLAM AVLANABiLiR AV ( TAC) ı tespit ederler. Bunu tespit ederken başvurulacak ana kaynak tüm verilenlerin ışığında yapılan BiLiMSEL ÇALIŞMALAR dır.

Bilimsel çalışmalar ışığında;
1- Ağ gözü açıklığı,
2- Balıkçı teknesi sayısı,
3- Av araçlarının seçiciliği,
4- Av araçlarının aktif avlanma süresi, balık türleri için avlanabilir max boyun tespit edilmesi,
5- Avlanma yer ve zamanına sınırlama getirilmesi,
6- Belirli balık türünün avlanması sırasında istenmeyen balık türlerinin avlanmasının önlenmesinin sağlanması gibi bir dizi karar alınmasını sağlar ve bu kuralların uygulamasını takip eder.

Alınan kararların kontrolü; teftiş gemileri ( sahil güvenlik, koruma kontrol gibi. ) ile balıkçıları izlemek, uydu aracılığı ile balıkçı gemilerini izlemek, limanlar da kontroller, karaya çıkarılan ve deklere edilen avlar çapraz kontrole tabi tutulur.

Kaynaklar:

1. Seyhan, K. Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası ders notları. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü.

2. http://www.tarim.gov.tr/A...alikcilik_genelbilgi.html
hobi olarak da yapılan bir çeşit spor. hastasıyız.
Sabır işidir. Herkes yapamaz. Yaparım diyen de yalan söyler. Hayatı orada öğrenirsiniz. Buna varsanız benimle gelin!
Yapılması çok zevkli iş, tekne ve çapari..
Hayatımda hiç olta ile balık tutmadım diyemem çocukken tutmaya çalıştım ama hiç bir zaman sabır gibi bir erdeme de sahip olmadığımdan balık tutmaktan keyif almadım.

Zaten her şey bir yana insan neden balık avlar anlamıyorum. Resmen hayvanı kandirip yiyorsunuz.

Ben tutmayınca bunları yemek daha kolay oluyor ama lost gibi adaya dusmedikten sonra balık avlayayim da yiyeyim demek çok doğru gelmiyor.
görsel
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denizlerdeki aşırı avlanmanın önüne geçmek için kesenin ağzını açtı. Balıkçılığı bırakacak balıkçı teknesi sahiplerine 10-20 metre arasında büyüklüğü olan tekneleri için 10 bin, 21-30 metre büyüklükler için 15 bin, 31-34 metre arası için 20 bin, 35-45 metre için 30 bin, 46 ve üzeri metre 35 bin TL para verilecek.
--spoiler--
Denizlerdeki stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla balıkçı gemilerini avcılıktan çıkaranlara yapılacak destekleme usul ve esaslarını içeren tebliğin yürürlüğe girdiği bildirildi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Nail Kırmacı, “Denizlerimizde stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla balıkçı gemilerini avcılıktan çıkaranlara yapılacak destekleme usul ve esasların içeren tebliğ 3 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Desteklemeden faydalanmak isteyen balıkçı gemi sahiplerinin 02 Aralık 2016 tarihine kadar aşağıda belirtilen belgeler ile il müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaat için gerekli belgeler, desteklemeden faydalanmak isteyen balıkçı gemi sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar ve desteklemeye ilişkin diğer detaylar aşağıda belirtilmiştir. ilgilenen üreticilerimizin son başvuru tarihi olan 02 Aralık 2016 tarihini kaçırmamaları önemle rica olunur. Kararın balıkçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diler, bol bereketli bir av sezonu dilerim” dedi.
Nail Kırmacı şu bilgileri verdi: “Müracaat için gerekli belgeler: Tebliğ ekinde bulunan dilekçe. Balıkçı gemisinin sicil kayıtlarının bulunduğu liman başkanlığından alınacak, onaylı gemi kütük kayıt örneği, geminin birden fazla kişiye veya tüzel kişiliğe ait olması halinde, bu tebliğ kapsamında gemiye ait işlemleri yürütmek üzere gemi sahibi/sahipleri tarafından yetkilendirilen kişiye ait yetki belgesi, il müdürlüğünden alınacak, balıkçı gemisine ait bakanlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kayıtlarını birlikte gösteren SUBiS'ten alınan onaylı belge. Desteklemeden faydalanmak isteyen balıkçı gemi sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususlar: Denizlerde avcılık faaliyetlerinde bulunmak üzere bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ve ruhsat tezkeresi halen geçerli olan on metre ve üzerinde boy uzunluğuna sahip ve SUBiS'te kayıtlı gemiler destekleme kapsamındadır. Destekleme kapsamına alınacak gemilerin boy uzunluğunun belirlenmesinde 2016/ 8791 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yayım tarihinden önce gemiye ait boy uzunluğu esas alınacaktır.
iŞTE DESTEK MiKTARLARI
Üzerinde herhangi bir ipotek veya üçüncü kişi lehine bir hak olanlar ile ihtilaflı durumda olup adli makamlara intikal etmiş olan gemiler destekleme kapsamı dışındadır. Destekleme kapsamına alınacak gemi sayısı Bakanlık bütçe imkanlarıyla sınırlıdır. Birden fazla balıkçı gemisi sahibi olanlar ancak bir gemisi için müracaat edebilir.” Destekleme birim fiyatları ise şöyle: 10-20 metre 10 bin, 21-30 metre 15 bin, 31-34 metre 20 bin, 35-45 metre 30 bin, 46 ve üzeri metre 35 bin TL.
--spoiler--
1948'de hawaii'de gece balıkçılığı:

görsel
ülkemizde balık ve balıkçılık hakkındaki ilk eser olan "türkiye'de balık ve balıkçılık", balıkhane merkez müdürü karekin deveciyan tarafından 1915 yılında yazılmıştır.
1972 yılında çıkan su ürünleri yasasıyla balık avcılığı belirli bir esasa bağlanmış olsa bile, bugünkü yanlış avlanma sonucu birçok türün nesli tükenmiştir. çevre kirliliği, doğal ortamın bozulması ve denizlerin kirliliği sonucu gelecek nesillere denizlerimizde pek balık kalmayacağı bir gerçektir.