bugün

ölçülen bir grubu, kendi içerisinde değerlendirme yöntemidir. çan eğrisidir.

BDS, öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunu belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ara sınavlar, ödevler, uygulamalar ve benzeri yarıyıl içi ölçümlere verilecek notlar ile yarıyıl sonu sınavında alınan notun, ağırlıklarına göre ortalaması alınarak bu sayısal değer, bağıl değerlendirme ile harf notuna dönüştürülmektedir. Özel beceri ve yetenek isteyen dersler bağıl değerlendirme sistemi dışında değerlendirilmektedir.

BDS öğrencinin ölçülen bilgi düzeyini değerlendirirken, sadece bilgi düzeyini değil, başta eğitimcinin performansı olmak üzere eğitime etki eden diğer faktörleri de hesaba katarak ve sınav sonuçlarını standardize ederek yapılan sınavların sonuçlarını karşılaştırılabilir hale getirmektedir.
alıntı: http://www20.uludag.edu.tr/~oidb/bds.htm
(bkz: can egrisi)

Sadece kendi çıkarını düşünen insan yetiştirme sistemi.
bağıl değerlendirmede ölçüt olarak sınıfın ortalama başarı düzeyi alınır. bu değerlendirmede sınıfın ortalama başarısının üzerinde not alan öğrenci başarılı, ortlamanın altında kalan öğrenci ise başarısız kabul edilir. yani bireylerin grup içinde birbirleri ile ilişkilendirilmesine bağlı olarak yapılır. ölçüt bağıl olduğundan norm dayanaklı değerlendirme olarak da bilinir. sınıf puan dağılımına göre not vermek için öncelikle puan dağılımının ortalama ve standart kayma değerlerinin hesaplanması gerekir. örnek olarak 100 metre koşuyu ilk beşte bitirenler altletizm takımına alınacaktır demek bağıl değerlendirme yapılacağı anlamına gelir.
Çan eğrisine biraz benzeyen ama genellikle topun hocanın kontrolünde ağlarla buluştuğu sistemdir.