aziz nesin sahnesi 

kapat
  1. devlet tiyatrolarının akm otoparkının hemen altında yangın merdiveniyle inilen*küçük ve de perdesiz sahnesidir.. istanbuldaki hiçbir sahneye değişmem orası ayrı..
    #829543 (agafya, 08.11.2006 04:04)
  2. taksim sahnesine kıyasla sönük kalan tiyatro şeysi.
    #829550 (tankut kabza, 08.11.2006 04:07)
  3. istanbul devlet tiyatrosu'na ait, akm bünyesinde yer alan depodan bozma tiyatro salonu.
    #1014541 (vernon sullivan, 18.12.2006 01:54)
  4. fACiA ÖTESi TiYATRO SAHNESi.

iNTERNET ÜZERiNDE, salonun arka ortalarından bilet aldığını zannederek salona gidenlerin, bir asma kattan, kıytırık bir sandalye üzerinde boyun fıtığı olmak pahasına oyun izlemek zorunda kaldıkları sahnedir.
    #1256973 (beyazyelkenli, 04.02.2007 15:49)
  5. aynı zamanda kimi oyunların da cuk oturduğu sahnedir.
    (bkz: uyarca)
    #1552154 (yasakani, 21.04.2007 22:38)
  6. yer altindan notlar oyununun "cuk oturduğu" sahne.
    #2844801 (beyazyelkenli, 16.01.2008 01:33 ~ 01:59)
  7. öyle ya da böyle bazı oyunların tam yerine, doğru yere oturduğu sahne.

akm'nin oradan teşvikiye yönünde, sağa sapar, dolmuşlar ve vızır vızır geçen taksiler arasında akm otoparkına dalarsınız. Akm'nin opera sunumları için hazırladığı afişlere gözleriniz takılı, otopark içinde ilerlersiniz. tıpkı vertigo filminde, james stewart'ın işbirlikçi kim novak'ın peşinden koşturduğu bir yangın merdiveninden aşağıya inerek - vertigo'da yangın merdiveni, zangocun adımladığı bir sahaydı - mahzenden bozma sahneye ulaşırsınız.

şimdi, meşhur hiciv ustamız aziz nesin'in adının verildiği bu sahnenin içinde, daha doğrusu giriş kapısında, elektronik olarak alınmış biletler, gişeden değil de oyunun sahneleceği yerden teslim edilir. Evet, diyelim ki siz, bir bilet aldınız, normal şartlarda, 30 dakika önceden gişeye ulaşmalı, biletinizi almalısınız. şayet ki eğer biletinizi internet üzerinden almışsanız, kredi kartınızın üzerindeki müşteri numarasını kartın son kullanma tarihini ve kartın arkasındaki cvc numarasını vererek ödemenizi yapmışsanız, gişeye uğramadan, son dakikada oyunun sahneleneceği yere giderek oyununuzu seyredebilirsiniz.

hali hazırda, aziz nesin sahnesi'nde, benerci kendini nicin oldurdu, ben ruhi bey nasilim, leenane nin guzellik kralicesi ve yeraltindan notlar oyunu sahnelenmektedir. standart olarak, istanbul devlet tiyatrosu'nun yönetimi altında bulunan büyük sahnelerde ( özellikle taksim sahnesi'nden bahsediyorum ) dekorun geniş yer tuttuğu oyunlar ve ilk defa sahnelenmekte olan, promiyeri verilen oyunların gösterimi yapılır. ama yer aziz nesin sahnesi olunca, önemli olan oyunun içeriğidir ve de dekorun sahiciliğidir. mesela, benerci kendini niçin öldürdü oyununda, sıradışı bir yaklaşım ile hamsterların koşturduğu bir silindir kümes kullanılır, oyuncular sürekli bu silindir kümes üzerinde gider gelir. Leenane'nin güzellik kraliçesi oyununda, başrol oyuncusu ruchan caliskur, teksas'da çöl araziler üzerinde inşa edilmiş küçük bir kulübede, balkon kısmında bulunan tuvaletten alt kattaki el yıkanan lavabonun içine işer. ( anlayın artık ) Yeraltından notlar'da, payidar tufekcioglu, içeri doğru kapanan bir dört köşeli bir odanın içindedir. Ve son olarak ben ruhi bey nasılım oyununda, ugur polat'ın, ruhi bey'in geçmişindeki ölü insanlar, x ışınlarının arkasından konuşur.
    #3287257 (zinani, 18.04.2008 18:26)
  8. içerisindeki seyirci profilinden, oturma düzeninden de bahsetmek gerekir tabi. girişin hemen sağ tarafı, klasik bir tiyatronun klişesine ayrılmıştır: diğer tiyatrolarda sahnelemekte olan oyunlar, önceden aziz nesin sahnesi'nde sahnelenmiş oyuncular, devlet tiyatroları'na bağlı oyuncuların otoportreleri. aşağıya doğru yuvarlanan küçük bir koridordan bekleme salonuna geçersiniz. çay-kahve-selpak-su alabileceğiniz büfenin etrafınca istiflenmiş koltuklara bir güzel yayılıp oyunun başlama saatini bekler seyirciler. tabi, bir çok tiyatrodaki gibi, burada da son dakikada gelenler çoksa da, sanırım oyunların diğer sahnelere göre daha bir geç sahnelenmesi neticesinde, oyun saati geldiğinde bütün seyirciler yerlerinde hazır olur, bir tek, tuvalletten koşturarak gelen izleyicilerin ayak sesleri işitilir.

şahsen biraz farklı buluyorum aziz nesin sahnesi'ni. belki şevkle yazmak istediğim bir zamana denk gelir de taksim sahnesi'nden, oda tiyatrosu'ndan veya sehir tiyatrolari'dan da bahsederiz, fakat, şimdi, aziz nesin sahnesi'nde, mahzenin içinde, sanki bir ayin düzenleniyor gibidir. bazıları beğenmiyor sahneyi. ben beğeniyorum, neden beğeniyorum, hani haldun dormen diyor ya ' bizim kendi sahnemiz küçük, seyircilerin tepkilerini daha kolay alabiliyoruz.' aziz nesin sahnesi de aynı böyle. izleyiciler burda da oyuncuları alkışlamaktan korkuyor tabi. hani ' yanlış yerde alkışlamayım, oyun bitince bol bol alkışlarım ' diyenler aziz nesin sahnesi'nde de var. fakat burada, gerçekten oyuncular daha bir şevkle oynuyor. kasmıyorlar yani. belki küçük sahnede fazla heyecanlanmıyorlardır, bir lutfi kirdar sergi salonu'nda daha bir zor olur sahneleme, ama burada herşey gözünün önünde olup bitiyor. oyuncu, oyunun içinde olmayan birşeyle karşılaşsa, mesela elindeki bardağı düşürse, ayağı kaysa, hapşırsa, bozuntuya vermiyor kaldığı yerden devam ediyor.

sahne, aynı zamanda balkon pencerelerinden de izlenebilir. balkonlardan seyretmek tavsiye edilmez, çünkü, direk doğrultunuza baktığınızda sahneyi kesemezsiniz. tahtadan, en ufak bir hareketinizde gıcırdayan sandalyeyi, 45 derece açı ile sahneye çevirmeniz gerekiyor. o zaman da haliyle boynunuz tutuluyor.
    #3287311 (zinani, 18.04.2008 18:43)

© 2008 - uludağ sözlük

aziz nesin sahnesi başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. aziz nesin sahnesi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu aziz nesin sahnesi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» tu kaka bana » yalnizligin paylasildigi anlar » bitirme tezi olarak kutsal kitap yazmak » kuzey kore » ahmet necdet sezer » 24 agustos 2008 ankara gazi cocuk yuvasi zirvesi » muglak » rober hatemo » cavus musgrave in dansi » sacmalamak istiyorum o halde tercihim ulu sozluk a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games