bugün

tam adı rene françois auguste rodin.
roden şeklinde telaffuz edilir.
2 kasım 1840 - 17 kasım 1917
görkemli tunç ve mermer yapıtlarıyla ünlü fransız heykelci. bazı eleştirmenlerce heykel sanatının gelmiş geçmiş en büyük portrecisi kabul edilir.

alakalı olarak buyrun burdan yakın;
(bkz: heykelin buyuk ustasi rodin istanbul da)
http://www.musee-rodin.fr/welcome.htm
camille claudel ile yaşadığı fırtınalı aşk aynı isimli filme de konu olmuştur.camille, rodin'in yanında asistanlık yapmış ancak sonradan önde gelen sanatçılar arasında yerini almıştır.ancak bu büyük aşk da haberdar olduğumuz her büyük sanatçı aşkı gibi(frida kahlo'nun hayatı ya da pablo picasso'nun hayatı gibi) büyük iniş çıkışlar ve acılarla doludur.camille claudel'in hayatı okunmalı ya da izlenmeli..
eserlerini merak eden ve yakından görmek isteyenler 3 eylül 'e kadar sabancı müzesi 'ni ziyaret edebilirler. müzede rodin 'in heykellerinin yanısıra, hayatını anlatan kısa bir belgesel ve camille claudel ile birbirlerine yazmış oldukları mektuplar da görülebilir. *
12 Kasım 1840'da doğmuş, düşünceyi mermere işleyen fransız heykeltraş.
bütün gece yaptığı eserleri kırbaçlayarak,''konuş benimle,konuş benimle'', diyen, sonra kendinden susan birisidir rodin.sık sık tutunduğu şifozreni krizleri sırasında ,usun üst boyutlarından çıkardığı eserleriyle dünyanın gelmiş gecmiş en buyuk heykeltraşcılarındandır.şiddet üreten, bunu hayatının her anında, etrafındaki tüm nesnelere,canlılara uygulayan biridir rodin.çoğu zaman yarattığı şiddeti kendi bedenine de yönlendirir.her şey der acının içindedir.bir eşikten gecilirse,acı sadece zevktir.acısından zevk duyandır.
sevgilisi camille claudel'le şiddet dolu bir temas içindeydi.normal ilişki değildi onların ki.dışarıdan bakılınca sadece sapkınlıkla nitelenecek hareketler, aslında kendi doğalarının hayvani yanlarını baskılamadan yaşama çabasıydı...
"sanatçı olmadan önce adam olunmalıdır." sözleri kendisine aittir.
adam ben doğmadan takribi 100 yıl önce benim heykelimi yapıp bir örneğini de bakırköyün ortasına diktirmiştir..
"düşünen adam" heykeliyle bilinen ünlü ressam ve heykeltraş auguste rodin'in yaşamı o dönemin fransız hükümetinin vurdumduymazlığı yüzünden çok trajik bir şekilde sonlanmıştı. devlete bağışladığı heykeller sıcacık salonlarda sergilenirken rodin'in maddi yardım almak için yaptığı tüm başvurular reddedilmişti. en sonunda, rodin'in bir müze odasında kalmak için yaptığı başvurunun reddedilmesinden 1 ay sonra 1917 yılında donarak öldü.
Geçen yıl türkiyeye eserleri getirlen heykeltraş. Gittik gördük en çok ilgimi çeken dantenin cehenneminden esinlenerk yaptığı 'cehennemin kapıları' eseridir.
11. sınıf felsefe kitabında kendisinden cok bahsedilen düşünür .
kendisine sorulan "heykeli nasıl yaptın" sorusuna "çamurdaki fazlalığı oydum". cevabını veren önemli bir heykeltraş.
bu cevabın nelere karşılık geleceğini bir düşünün.
edit: ek bilgi eklenmiştir.

rodin'in ünlü 'düşünen adam' heykeli aslında italyan şair dante'nin portresidir.
--spoiler--
"Ben hiç bir şey icat etmedim" diye yorumlar Rodin sanatını; "Ben sadece yeniden keşfediyorum. Sanatımın farklı veya yeni gözükmesinin sebebi, hedef ve yöntemlerimin gözden kaçmış olmasıdır. insanlar, antik zamanların heykel kurallarına geri dönüşü bir yenilik zannederek yanılıyorlar. Ben herşeye sembolik bir açıdan bakıyorum ve doğadan besleniyorum. Yunanlıları taklit etmiyorum. Bize bu antik heykelleri miras bırakanlar gibi düşünmeye çalışıyorum. Bugün, okullar onların işlerini taklit ediyorlar, ama önemli olan yöntemlerini yeniden keşfedebilmektir."
--spoiler--
empresyonizm öncüsü ressam.
rodin heykel sanatında harekete olduğu kadar psikolojisine de önem vermiştir. ilk yapıtlarında bile adele gerginlikleriyle ruhi gerginliğini yansıtmaya çalışmıştır.
(1840 - 24 Kasım 1917)

En ünlü eseri ''düşünen adam'' olan, fransız bir heykeltraş. 1887 yılında, "Légion d' honneur" madalyasıyla şövalye ilan edilen şahıs.
(bkz: rodin nazım erdoğan)
bir gün " bir heykeli nasıl yapıyorsunuz ? " sorusuyla karşı karşıya gelir. kısa bir düşünme süresinden sonra cevabı duraksamadan verir : " taşın fazlasını atıyorum, geriye heykel kalıyor. "
heykel sanatına yeni bir boyut kazandıran sanatçı. aynı zamanda da bir düşünce adamı ve oldukça da mütevazi.
kasımda doğdu, bir başka kasımda vefat etti.

sanatın hakkını fazlasıyla verdiği için büyük harflerle yazmak lazım adını.
seviyorum seni büyük insan, hem de çok.
Rodin'in ünlü 'Düşünen Adam' heykeli aslında italyan şair Dante'nin portresidir.
bugün 172. doğum günüymüş google canımsın *
görsel
nickimin ilham kaynağı olmuş şahıs. bugün 172. doğum günü ve bu yüzden dünyanın birçok yerinde anma etkinlikleri düzenlenecektir büyük ihtimal ve bizde hiç kimse bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesindeki o meşhur heykeline çelenk koymayacak.
heykeli ülkemizde tımarhane önüne konan adam. ee ne demişler türkiye'de düşünen adam heykelini tımarhane önüne koyanlar düşünen adamın kendisini hapishaneye koyarlar.
95 yıl önce bugün hayata veda eden Tunç Çağı, Cehennemin Kapısı, Öpüşme, Düşünen Adam gibi önemli eserleriyle tanınan heykeltraş.
rodin in bir çalışmasını izleyen çocuk rodin at heykelini bitirdiğinde çok ilginç bir soru soruyor rodin e " o taş'ın içersinde at olduğunu nereden bildin?"

daha sonra bir söyleşisinde gelen iltifat ve değerlendirmelere hayranlıklara yönelik verdiği cevapla "o" soruyu soran çocuk akıllara gelir...

"ben birşey yapmıyorum, taşların içerisinde heykeller var"

auguste rodin
tarihin en erotik heykellerini yapan adam.
utanç tablosu. sanatsal olarak gram zevk vermiyor insana.
ben diyorum hep, eski devrin insanları şimdikilerden daha çok abazandı.

o düşünen adam heykeli de erotik amk. adam seks düşünüyormuş. ehi.