ataturk devrimleri turklerde travma etkisi yaratti 


/ 3
kapat
  1. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Mehmet Fırat'ın NY Times gazetesinde yer alan ve değişik kesimlerden tepki alan ifadesi.

    http://www.hurriyet.com.t....asp?gid=229&sz=30551
    #3572875 (arabaciarabayatasget, 23.06.2008 11:52)
  2. aslen doğrusunun "atatürk devrimleri yobazlarda travma etkisi yarattı" şeklinde olmasının gerektiği söz. üstelik hâlâ da yaratmaktadır.
    #3572959 (gothic evil, 23.06.2008 12:21 ~ 12:22)
  3. asıl travma etkisi yaratan sizin yaptıklarınızdır. ama o travma o kadar etkili oldu ki bazı kesimler özgürlük adına hala sizi destekliyor. ama elbet son bulacaktır bunlar. o yaşattığınız travmaların daha beterini yaşamanız yakındır.
    #3572966 (spor tutkunu disi, 23.06.2008 12:24)
  4. Ifade edilis sekli ve soyleyenin konumu geregi yakisiksiz olsa bile gercegi yansitmaktan cok uzak olmayan ifadelerdir. Travma etkisi yaratmasaydi adina devrim denmezdi zaten.
    #3572972 (williamhowardtaft, 23.06.2008 12:24)
  5. seyh said'in torunundan inciler.
    irkci-din tüccari dedesi bu halka iyilikler yasattigi icin, mustafa kemal elbette mutlak suretle "kötüdür".
    yaptigi her is de kötürdür.
    hatta baksaniza "travma" yasatmistir millete.
    hangi millete?
    türk milletine. bak sen!
    ben sahsen travma yasamadim, kuyruk acisinin travmasi konusturuyorsa dengir mir mehmet firat'i, orasini bilemem, ülkemizin psikologlarina emanet edelim kendisini.

    nerede kalmsitik?
    evet, atatürk "kötüdür".
    niye mi kötü?

    hem dinin ticaret araci olmasini kaldirdi ortadan , hemde herkes kücük irkci adalarina cekilip, irkdaslariyla "soy temizligi, kan temizligi" ekseninde bir olmasini engelledi, hem de bu milleti agalardan, pasalardan, sömürge valilerinden bagimsiz hale getirdi.

    yani bizim tüccar siyasetcilerimizin rant elde ettigi her unsuru cehennemin dibine gönderdi.

    kötü etti tabiki.

    ha birde söyle bir cümlesi var ki mir dengir mehmet firat'in, evlere senlik:

    "Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı"

    vallahi anadoluda kimse carsaf giymezdi zaten, bu is büyük kentlerin isiydi, misal istanbul gibi.
    zaten istanbulda carsafa bürünüp "dindar" gecinirken, isgalcilerin gelisiyle birlikte , o carsaflari yirtip heriflerin kucagina oturmaya da razi olmalariyla, carsafin hikmeti ve manasi da belli oldu elhamdülillah.
    anadoluda kiyafet konusunda cok da radikal degisimler olmadi. cünki anadolu insani bizanz rahibelerinin kiyafetini giyip bunu, herkese "islam icaadi" diye kakalamaya calismadi.

    dil konusuna gelince: anadoluda türkler her daim türkce konusurlardi.
    yok hayir cince konustugumuzu ben hatirlamiyorum.

    derdi meragi türkce'nin resmi dil olmasinaysa beyefendinin, o da kendi derdidir.
    evinde, köyünde kürtce konusmayi yasaklayan mi var?
    benim babaannem kizinca bir girisirdi millete hemsinlice. jandarmaya öyle cikistigi olmustur. kimse anlamazdi ama bir sey de demezdi.

    osmanlida saray ahalisi ve varlikli kentliler disinda hickimse osmanlicayi bilmiyordu.
    simdi ise herkes türkce ögrenebilir, evinde ise istedigi dilde konusur.
    benim ailem icinde 5 farkli yerel dil konusulur cünki 5 farkli etnik kökenden insan mevcuttur.
    ama ortak noktamiz türkcedir.
    insanlari etnik adaciklara hapsetmek, birbirlerine karismayi da engellemek demektir. sanirim zaten beyefendinin derdi de budur. birbirimize karissak, akraba olsak, nasil kendimizi digerimizden soyutlayabiliriz ki?

    adamin türkiye cumhuriyetiyle sorunu var.
    onun icin akp'nin en son modasina uyarak, yurt disina cikip sikayatte bulunuyor, dedesinin torunu:
    vur allah vur atatürk'e.
    eh kinini anliyorum tabi, ne de olsa kuyruk acisi var.

    o halde baska ne diyelim:

    kervan yürür ...sadece bir zahmet marabasi icin konusan toprak agasi edasiyla türk halki adina konusmasin kendileri, zira bizler kendimiz icin yeterlice konusabilecek kapasitedeyiz ve travma sahibi olanlar degiliz.

    (bkz: kendi düsüncelerini millete reflekte etmek)
    #3572973 (kararti, 23.06.2008 12:24 ~ 03.09.2008 13:24)
  6. hala o travmadan çıkamayan insan söylemidir.
    #3572975 (biko, 23.06.2008 12:25)
  7. tıngır mıngırın son bombasıdır. yumurtlaması mı desek acaba?
    #3572982 (Tufi, 23.06.2008 12:26)
  8. Ulkesinin kurtaricisina nankor; dedesine (bkz: Kurt Said) sadik zat-i muhteremin son bombasi.
    Feodal carklarina comak sokulanlarin rejime veryansin etmesi olasi olsa da, bunlarin toplumun teveccuhunu kazanabilmeleri sosyolojik acidan incelenmesi gereken bir gerceklik.

    Dedelerimin ve ninelerimin babalari cumhuriyet kurulmadan once okuma yazma bilmeyen, mendil kadar topraga ancak sahip olabilmis zavalli fakir koylulerdi, hepsi cihan harbinde ve kurtulus savasinda can verdiler. Arkalarinda biraktiklari cocuklarina cumhuriyetin ilk yillarinda devlet eliyle okuma yazma ogretildi, onlar da kendi cocuklarini okutmaya calistilar, torunlari ise o cumhuriyetin kazanimlarinin belki de en birincisi olan esitlik sayesinde alabildikleri egitimle zamaninda tum toplumun karsisinda "bey" diye ezildigi adamlarin cocuklarinin onune gectiler. Dedesi seyh, sih, aga ya da bey olan; ataturk devrimlerinin yok etmeye calistigi, koylunun cocugunu koylu, fakirin cocugunu fakir olmaya mecbur eden feodal duzenin yikilmasindan elbette rahatsiz olur, dedelerinin "kulsun, marabasin, tebasin; biz efendilerin senin yerine de dusunuruz" diye cahil ve fakir biraktiklari zavalli halkin torunlarindan elbette korkar, olmayan travmalar icad eder. Bize de bu feodal kirintilarina "be hey mubarek (!) oyle bir travma yasatilmis olsaydi, dedesi asilmis senin bugun birak bulundugun mevkilere gelip dusmanlik kusmayi, yasama sansin dahi olmazdi" diyerek dirsek cevirmek duser.
    #3573005 (haymatlos, 23.06.2008 12:35)
  9. apo nun idamı gündemdeyken asamadınız, asamayacaksınız diyen çakma türk ün devam eden travmatik sözleridir, kedidir kedi.
    #3573061 (Disco Inferno, 23.06.2008 12:57 ~ 13:03)
  10. şimdi önce biyolojiden bahsedelim: bir canlı yaşadığı ortamdan alınıp apayrı bir ortama konulunca travma yaşayabilir, hatta travma yaşamadan direkt olarak ölebilir de. yahut canlıyı taşıyamadın diyelim , o zaman ortamı değiştirirsin canlı yine şoka girer. bu anlaşılması o kadar zor olan bir hakikat değildir. demet akalını'ın kalça ölçüsünü tahayyül edecek kadar beyne sahip herkes bunu anlayabilir.

    mustafa kemal'in yaptıkları [ ki adına devrim denilmesine katılmıyorum ] bir cemiyette sosyal yapıdan siyasi yapıya tepeden tırnağa herşeyi değiştirmişken , cemiyetin böylesi köklü bir değişiklikten dolayı sosyal bir şoka girdiğinin dillendirilmesi neden sizi o kadar şaşırttı ? neden öyle hemen reaksiyon verdiniz ki? kimseninn zülfiyare dokunduğu yok oysa.

    yahu bir gece yatıyorsun arapçayla, sabah kalkıyorsun dilin değişmiş. dününe yabancı kalmışsın. bundan daha öte nasıl bir sosyal travma olur ? bak şimdi güzel kemalist ben senin içini okuduğumdan nerelerde ve nasıl ekşın yapacağını da biliyorum. bir önceki cümlemde arapçanın kaldırılması kötü oldu demedim. en azından burda yani şu konuda demedim. mevzu sosyal sistemde yapılan bir değişikliğin müspet yahut menfi mi olup olmadığı değil, bilakis müspet yahut menfi köklü bir değişimin toplumda sosyal bir travma oluşturabileceğidir. [ bak aha tam da burası anlaşılırsa bir yerlere varabiliriz ]

    mustafa kemal'in devrimleri bu ülkede bal gibi de travma meydana getirmiştir. yahu bir defa rejimi baştan aşağı değiştiren bir hareketler silsilesinden bahsediyorsun. elbette değiştirmiştir. öyle kızıp , esmene gerek yok. halbu ki toplumda meydana gelen bir travmanın aslında olumlu yönde ilerleyen bir değişimden hasıl olabileceğini ve bunun da öyle reaksiyon gösterilecek bir fikir olmadığını anlamak zor değil. ama cümleyi yorumdan uzak, sadece söyleyen dile , söyleyenin şahsına bakarak yorum yapmak gibi bir hastalığın var. neyse geçmiş olsun.
    #3573107 (haz istasyonu, 23.06.2008 13:12)
  11. Muhafazakar sağ siyasetin yürütücüsü olan tüm burjuvazi partilerinin ortak sloganıdır. Ve hatta bunların bir zamanlar kendilerine anti-kapitalist diyerek komünizmi yok etmek amacıyla kapitalizme savaş açanları , cemaat ve tarikatların , din ve ırkın sentezinden oluşan feodal osmanlı elitizmini savunarak kurulan bilgeler yönetimi ile millyetçi sosyalizmi savununan Nurettin Topçu ve yine bu şahıs tarafından milliyetçiliği materyalizme hapsettikleri nedeniyle ittihat ve terakki'nin propagandacı olarak suçladıkları turancı Ziya Gökalp'ın faşizmini kıskanan bir başka türk-islam faşizmini betimleyen düşünceler de öne sürülmüştür . Ancak nedense görülmek istenmeyen şey bir burjuva devrimi olan Kemalist kültür devrimi içerisindeki muhafazakar ögeleri asla kökünden yok etmemiştir . Onların feodal köklerini zayıflatarak ikinci bir unsur olarak mahalle aralarında yaşatılmasına ses çıkarılmamıştır. Anlaşılacağı üzere burada kocabaş Fırat'ın karşı çıktığı şey islam dininin şeriat iktidarında vücut bulamamasından kaynaklanan ve bunun önünde en büyük engel olarak gördüğü kemalist devrimleri suçlamaktır . Temsil ettiği partinin de muhafazakar demokrat olarak kendilerini ifade etmesinden dolayı da üzerine düşen misyonu yerine getirmektedir . Değilse herkes kemalist devrimlerin jakobiyen niteliğini kabul etmektedir ancak bu devrimleri iyi-kötü olarak ayırt etmek için geçerli bir kriter olamaz. Zira temsil edilen devrimler öz niteliklerini fransız devriminin radikalizminden alır ve bunu anadolu topraklarında aşama aşama uygular . Bahsi geçen devrimlerin feodal dönemlerin aristokratik geleneklerini özleyen islamcılar için bir travma etkisi yaratması da gayet normaldir. Zira tarihsel diyalektik içinde kemalist devrim islamcılığın karşısında ilerici ve günümüz neo-liberal ekonomi-politikalar yoluyla zenginleşip halkı sömürürken içinden çıktıkları cemaatleri de ürkütmemek isteyen post-modern dinci güruh için rahatsız edici bir konumdadır.
    #3573129 (nekrofili, 23.06.2008 13:18)
  12. her devrim başta bir travma yaratır zaten travma yaratmasa devrim devrim olamaz ki! mesela ateşin bulunması da bir devrimdir ve insanlar bunu kullanana kadar yeterince şaşırmışlardır ya da tekerlek, bunlar da birer devrimdir ve dönemlerini etkilemiştir. fransız ihtilali de bir devrimdir ve inanılmaz derecede kanlı olmuştur, ilk başta buna da herkes uyum sağlayamamıştır. devrim bir ülkeyi ileri götürmek için yapılır ve elbet ki birileri buna uyum sağlayamaz, geride kalır. fırat da öyle olmuş sanıyorum yoksa ateşten önceki günlere falan mı dönmeyi düşünüyor!
    #3573139 (sazanlarintarihi, 23.06.2008 13:21)
  13. travmanın dededen toruna geçen genetik bir durum olduğunu gösteren ifadedir. Dedesini de sevmezdim zaten!!!
    #3573220 (balabey, 23.06.2008 13:41 ~ 31.08.2008 12:07)
  14. şu cihan var oldukca, mustafa kemal ve onun eseri olan cumhuriyet ve onun temel ilkelerine zarar verecek gaflete düşenlerin yaşadığı travmadır. biz izin verecek miyiz ? tabiki hayır. amerikan uşaklarına geçit yok..
    #3573264 (aclik kader olamaz, 23.06.2008 13:52)
  15. özgür bir siyasetçi beyanıdır. bunlar sosyolojik şeylerdir. burda ana sorun hürriyet'e girip çıkanın ne olduğunun tespiti meselesidir. akp'nin ilk zamanlarında sürekli erdoğan'ın yanında olan aydın doğan, sonra ne oldu da anamuhalefet lideri oldu? çünkü akparti hükümtei aydın doğan'ı beslemedi. önlerine kemik atmadı. akp'nin her şeyini eleştirebiliriz; ki eleştirilecek yüzlerce şeyi de vardır. ama bu konuda ben sonuna kadar akparti'yi destekliyorum.
    akparti eğer aydın doğan'a istanbul'da istediği arazileri satsaydı, atv-sabah'ı onlara devretseydi, tekel'i verseydi vs. aydın doğan'ın gazeteleri ve gazetelerindeki yalaka yazarları şu an böyle yazmayacaklardı.

    dengir mir mehmet fırat bir siyasetçidir, böyle bir düşüncesi olabilir.yanlıştır doğrudur bu tartışılır. ama hemen ucuz vatanseverlik, ırkçılık yaparak yok dedesi de böyleydi yok bilmem neydi tarzında söylemlerde bulunmak ancak küçük faşistçiklere yakışır...
    #3573315 (bugulu atlas, 23.06.2008 14:01)
  16. atatürk devrimlerinin ehemmiyeti hakkında bir fiikir sahibi olmayan, bu devrimler sayesinde çağdaş milletler seviyesine ulaşabileceğimizin farkındalığına varamayan bünyenin sözüdür. reddetmek yerine biraz anlamaya çalışsa ne kadar güzel olacak halbuki.
    #3573351 (gayda calarim etek giymem, 23.06.2008 14:08)
  17. atatürk ilkelerine laf atanların cumhurbaşkanı olduğunu düşünürsek, bu lafı da söyleyen kişinin 12. cumhurbaşkanı olcağını düşünebilirz.
    #3573393 (ardahan, 23.06.2008 14:17)
  18. özgür bir beyandan ziyade, geleceği göremeyen ve hala geçmişi kurcalayan gerici zihnin, ülkede yaşayan özgürlük ve bilgi yoksunu, kendi himayesi altında bulunan cahil halka yönelik bir beyin yıkama faaliyetinin göstergesidir. bu cümle / cümleler, günümüzden 80 yıl öncesinde söylenmiş ve atatürk tarafından zaten bilinen gerçeklerle örtüşmektedir.
    atatürk ne demiştir peki; "arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, türkiye cumhuriyeti; şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. en doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır."

    geleceği görebilmek ayrı bir güzelken, hiçbir şey görememek travmanın ta kendisidir.
    #3573399 (faaip de oiad, 23.06.2008 14:19)
  19. - yazıyor, yazıyor! gericilerin beyinlerindeki* travmanın nedenini yazıyor!

    atatürk cumhuriyetçi bir kimliği hiç yoktan var ederek halife yalakalarının, takkeci ve tekkecilerin beynine vermiştir muhtemelen o etkidir bahsedilen travma etkisi.
    #3573422 (Gore Gori Chapa Tipa Rota Hey, 23.06.2008 14:24)
  20. atatürk devrimlerinden önce türk insanının arapça konuştuğu, arap dili ile iletişim kurduğu düşüncesine sahip, kültüründen ve tarihinden bihaber ülkem gençliğinin savunduğu mir dengir aforizmasıdır.
    zaten türkçe'yi de kelime kelime atatürk kafasından uydurmuştur, böyle bir dil yoktur, ayıp etmiştir. yoksa o travma bugün artıklarını gördüğümüz din tüccarı güruhun türk milletinin makus talihinden silinip atılması sebebiyle olmasın.
    tabi tabi, hoşafı iç tası kapa...

    (bkz: arabım arapsın arap)
    #3573466 (ozz le grand, 23.06.2008 14:33)
  21. Ah sevgili atam, elinde de fırsat varken, kurtuluş savaşı sonrası kendini padişah ilan edecektin, hazır ordu da güçlenmişken, osmanlı'nın kaybettiği toprakları geri alacaktın, sonra hilafeti daha da yaygınlaştıracaktın, kendine saraylar, köşkler yaptıracaktın.

    ne diye uğraştın modern cumhuriyetle, laiklikle. bak şimdi bazıları beğenmiyorlar.

    eğer o şekilde davransaydın, şimdi dengir gibi adamlar şöyle demeç verecekti, "padişah mustafa kemal çok büyük hata yaptı, kurtuluş savaşından sonra modern bir cumhuriyet kursaydı, şimdi bunlarla uğraşmıyor olurduk, evet topraklarımız tekrar genişledi, yine 3 kıtada söz sahibiyiz ama dünya ülkelerinin osmanlı'yı beğenmememsi düşündürücüdür. üstelik saraydakilerin halka bakışı ve davranışı da iyi değildir, modern bir ülkede olsaydık daha saygı görürdük."

    böyle bir demecin sonunda saraydan "dengir oğlu mir mehmet gibi düşünenlerin tez zamanda kafası vurulaaaa" diye bir emir de çıkabilirdi.

    bunlar böyle şimdi böyle konuşuyorlar, eğer tam tersi durum olsaydı bu sefer de tam tersi konuşacaklardı...
    #3573501 (alikula, 23.06.2008 14:44)
  22. dinime söven de müslüman olsa dediğim saptamadır. travma geçirmiş bir kişinin, travmatik sözleridir. ama bunları uyarmak na mümkün. adamlar gi girmişler travmaya, çıkmak bilmiyorlar.
    #3573504 (yuzyillardir akan cesme, 23.06.2008 14:44 ~ 14:45)
  23. atatürk'e, eline her fırsat geçtiğinde bok atan, vatan haini safsatasıdır. anlayamadığım şey şu. türkiye cumhuriyeti kurulmasaydı, ne sikim dine mensup olacakları belli olmayan günümüz örümcek kafalılarının, ısrarla ve büyük bir güdüyle bu eylemleri tekrarlamalarıdır.
    #3574537 (kizkaciran damat, 23.06.2008 19:21)
  24. ne koymuş bu devrimler yobazlara ülke kurulalı yüzyıla yaklaştı hala içlerindeki irin bir türlü temizlenmedi. ha içlerinde kalsa bi lafımız yok ama milletin arasına nifak sokmak için kusmasalar birde.
    #3574544 (jaspe, 23.06.2008 19:25)
  25. laf öbeğini söyleyen zat ın * sözünü savunmak adına dönüm dönüm dönerek dansöz asena dan daha da dönek olduğunu ispatladığı açıklamadır.
    #3575347 (selfless, 23.06.2008 23:13)
/ 3
Copyright © 2008 - uludağ sözlük

ataturk devrimleri turklerde travma etkisi yaratti başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. ataturk devrimleri turklerde travma etkisi yaratti ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ataturk devrimleri turklerde travma etkisi yaratti nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about ataturk devrimleri turklerde travma etkisi yaratti. Copyright of the articles are belong to their authors.

» adese » trance muzik ve ecstasy iliskisi » the bourne ultimatum » turgut ozal bulvari » disgoc » ergen kizlarin guzin abla ya sordugu tarihi sor » disko krali » fiat palio » ispanyol para birimi » kronik faranjit » christopher johnson mccandless » wireless access point » 1978 maras olaylari » dogu ekspresi » phonerotica com » bir komedi unsuru olarak turk amator porno » aglatan siirler » 11 aralik 1985 real madrid b monchengladbach ma » remeron » turk ve rus kizlari nufus mubadelesi yapsin » reklamlardaki kizli erkekli guzel ortamlar » bir ibadetmiscesine sevismek » tocarg » erkekleri iki gruba ayiran kizlar » irkcilik » kolu elele ceviriniz » egitimsizlik » oldboy » kurban bayrami » bedfordshire » a » b » c » d » e » f » g » h » i » k » l » m » n » o » p » r » s » t » u » v » w » y » z » sitemap » kısa » prenses kilikli kizlar » bermuda ask ucgeni » patricia teyze » gelen benim » basketbol oynarken pantolonun yirtilmasi » nescafe 3 u 1 arada » by my side » rap » turkiye super guc oldugunda olabilecekler » hal etmek