bugün

Dünyaya Türkün Gücünü kanıtlamış birisinin karşısına geçecek yabancı devlet erkanı bi zahmet türkçe konuşuversin... Atatürk kendisini ziyarete gelenleri onların dilinde ağırlama yalakalığını göstermemiştir.

Bir dönem Avrupa sefirleri Osmanlıca eğitimi alıp öyle tayin edilirdi osmanlıya, neden ? Osmanlı güçlüydü başka dili öğrenmesine gerek yoktu.

Uyan bana uysun leyn! derdi...

Ne zaman güçten düştük, işte o zamandan itibaren fransızca öğrenmeye ve kendi eğitim sistemimizi
okul eğitim yuvası değil -> Eküri yani Ahır diye küçümsemeye başladık.

Bizim sefirlerimiz yabancı dil öğrenmeye başladı.

Neyse uzun lafın kısası Dünyayı dize getirmiş bir komutanın kendini tanıtmak için yabancı dile ihtiyacı yoktur.

hayal kırıklığına uğratacak birilerini biliyorum da,
Atatürk fransızcayı çok iyi yazar ve konuşurdu.
(bkz: one minute) yerine (bkz: just a minute) demesini bilir kanımca
mustafa kemal, bir çok temel eseri orjinal dilinden dilimize çevirmiş , ayrıca matematik ve geometride kullanılan çoğu teknik terimi de, * genç cumhuriyet yıllarında bilimsel terminoloji sıkıntısı yaşayan Türkçe ye o kazandırmıştır. bilip bilmeden konuşmayalım, zaten iftira atmadan da nefret edebiliyorsunuz, bari milletin aklını karıştırmayın.
izmit zirvesinde bahsi geçip , yan masadan bir amcanın muhabbete katıldıgı konudur.
yes no ile idare edenlerin hiç bulaşmaması gereken konudur.
nutuk'u okuyan herkes atatürk'ün fransızca bildiğini de bilir.
sanki o zaman hızlandırılmış kurs vardı da gitmedi. hızlandırılmış kurtuluş hareketini yaptı, ki dönemin en kral hareketidir.
Atatürk hakkında herhangi bir araştırma yapmayan arkadaşın kendisine giren girdisi.
anadilini doğru düzgün konuşamayıp yabancı dili de yarım yamalak konuşmaktan iyidir.
dünya otoritelerinin en büyük yönetici olarak tanımladığı, mustafa kemal atatürk ün hayatı farklı dillerde binlerce kitaba konu olmuştur. demek ki öndemli olan dil bilmek değildir...
atatürk ün kendi ağzından yazmış olduğu eserlerden habersiz insanların uydurmasıdır. kanıt mı istiyorsunuz? (bkz: Nutuk)
sözlük evrensel ve genel geçer doğrular içermez. Yerine göre subjektiftir. Bazense ankaraya yolu hiç düşmemiş ya da Büyük Liderin kütüphanesindeki kitapları hiç görmemiş olan densizin önermesine de yer verebilir başlığıdır.
yanlış bilgidir. klavye başında bu entry i gireceğine azıcık araştırsaydın dedirten başlık.
yanlış bir iddiadır, yanlış bir bilgidir.

aynı zamanda, dil bilmiyor olsa dahi bunun sebebi "vatan kurtarmak" falan değildir, saçmalamayın. ondan önce zaten yabancı dil biliyormuş atatürk, gerisini konuşmaya lüzum yok.
O dönem Harp Okulunu bitiren her subay gibi Mustafa Kemal'de o dönemin Lingua-Françası Fransızcayı iyi bilirdi. Misal Mareşal Fevzi Çakmak Fransızca, Almanca, ingilizce, Arapça ve Farça bilirmiş. Beyler Osmanlıyı birçok konuda eleştirebilirsiniz ama yetiştirdikleri devlet adamları gerçek birer entellektüel ve vizyon sahibi insanlardır. Başlığı açan arkadaş beklediği ilgiye fazlasıyla mahzar olmuştur.
cevabının öğrenilmesinin bu entry'yi açmaktan daha kolay olan durum.
kapak olur üzülür ondan arayamaz google'da zavallılar...
atatürk' ün yaptıkları bitti, şimdi de başka şeylerine bok atalım zihniyetinin hayal ürünüdür. görüldüğü üzere araştırma yetisinden yoksun, bu cahil zihniyetin, yakında, atatürk' ün gözlerinin lens olduğu gerçeği gibi daha abuk başlıklar açarak götümüzle gülmemizi sağlaması muhtemeldir.

(bkz: keşke buna kafa yorcağına, gidip bir çay demleseydin)
edit: imla.
80 sene sonraki medeniyet halinde ve bu sonsuz imkanlarda bile başbakan(rte) bilmiyor, o zaman bilememesi çok normal. Ama bu normal hâle rağmen Atatürk Almanca ve Fransızca'yı oldukça iyi bilirdi.

Ayrıca başlığı açan için;
(bkz: profesyonel yalancı)
son padişah vahdettinin almanya seferindeki yaveri mustafa kemaldi. dil bilmeden nasıl bu göreve seçildi sanıyorsun yaprağım.
(bkz: mustafa filmi)
tersinin ispatı kurtuluş savaşı sırasında atatürk'le röportaj yapan bir amerikalı gazetecinin yıllar sonra ortaya çıkan belgelerinde mevcuttur.

http://www.facebook.com/v...=1357069479723&ref=mf
bu iddada bulunanların ağzına dolu dolu osurası geliyor bünyenin. atatürk'ün daşşağını yemeli bunu ima edenler.

edit: kötüleyin bakalım sizi gidi şeriatçı örümcek kafalılar.
yabancı dil konusunda tayyip erdoğan la karıştırılmaktadır ."one minute" den daha fazla ingilizce bile bilmektedir.
(bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
O tarihte yaşamış her osmanlı bürokratı gibi oda yabancı dil biliyordu muhtemel fransızcaydı; yakın ilişkilerden sebep. Atatürk'ün inatla yabancı dil konuşmama sebebi Tükçenin kalıcığını sağlamak adınaydı. aksi ise safsatadan başka birşey değildir.
Atatürk;
Osmanlı Askeri okullarında okurken yabancı dil olarak Fransızca okutulduğundan Fransızcayı anadili gibi öğrenmişti.
Osmanlı da halk bırakın Mustafa Kemal Atatürk gibi okullarda okumayı, bir Fransa'ya karşı özenti olduğundan ve Fransanın Emperyalist siyaseti gereği Osmanlılara Fransız dilini her zaman özenti durumuna getirmiştir. Özellikle Atatürk, Fransız hayranlığı dışında kalarak Fransızca dil öğretimi Askeri okullarda mecburi dil olarak okutulduğu sürece öğrenmiştir.
Osmanlıca'yı bilmektedir. Osmanlıca'da Farsça kökenli kelimeler ağırlıklı olduğundan Fars dilini de öğrenmiştir.
Makedonya'da okuduğu dönemlerde Makedon dilini de öğrenmiştir.
Arapçayı ana dili gibi bilmektedir. Fars dilini de öğrenmiştir.
Askeri Ateşe olarak Bulgaristan'daki Osmanlı ordularının dentimi amacı ile Askeri Müfettişliği süresince Bulgarca'yı öğrenmiştir.
Aynı zamanda Krıl Metodi Alfebesi ile Bulgarca, Rusça ile ortaktır ve kardeş dil olduğundan Rusça'yıda öğrenmiştir.
Bunun dışında kısa süre de olsa Japonya ile ilgili ilişkilerin devamı için Mustafa Kemal Atatürk'e görev verildiğinden bu dili de öğrenmek zorunda kalmıştır. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Zamanın ingiliz devlet adamı bizzat Türkiye'ye Atatürk'ü ziyaret etmek inin randevu almış ve bu devlet adamı Türkiye'ye gelesiye kadar büyük bir çaba ile ingilizceyi belirli bir düzeyde öğrenerek bu devler adamını gelişinden ayrılasıya kadar öğrendiği ingilizce dili ile konuşarak ağırlamayı başarmıştır.
italyanca'ya ilgi duymuş ve bu dili öğrenmek üzere de çaba göstermiştir. (alıntıdır)