bugün

suriye den gelen,antakya samandağ da denize dökülen,amik ovası nı besleyen nehirdir.adını ters akıyor olmasından almıştır ve birçok mitolojik efsaneye mekan olmuş nehirdir.mitolojideki ismi orontes tir.örneğin nartisus bu nehire düşerek hayatını kaybetmiştir.
efsaneye göre hz. musa kızıl denizi iki ye böldüğünde yönü değişip ters akmaya başlayan nehirdir.
lübnan'dan samandag'dan akdeniz'e dökülen, dünyanın ters yöne akan tek nehridir. adı da ters yöne aktığı için asi nehridir. 450 km uzunluğunda, hatay ilimizin nehridir.
güneyden kuzeye doğru bir akış yönü izlediğinden ötürü halk arasında ters akan nehir olarak betimlenen ve efsanelere yorulan, amik ovasını sulayan nehir.
lakin dünyadaki tüm akarsularda olduğu gibi asi nehrinin de akarsu yatağının eğimine göre aktığı bilimsel bir gerçektir. ters akma olayına gelince bu nehrimizin akak hattı boyunca kuzeyden güneye esen rüzgarlardan dolayı su yüzeyinde oluşan kuzey-güney yönündeki dalgalar aslında güneyden kuzeye doğru akan nehrin ters aktığı izlenimini uyandırmaktadır ilk bakışta. ayrıca nehre hakim bir perspektiften alabildiğince uzanan nehrin takip ettiği yolu gözlemlediğinizde de yine böyle bir kanıya kapılmamak elde değildir. zira asi nehri özellikle denize döküldüğü samandağına doğru alçakta kalan amik ovasından dağların arasına girer ve dağları yokuş çıkarak aştığı izlenimi verir, bu durum da asi nehrinin ters aktığı yönünde efsanelere sebebiyet teşkil eden önemli bir husustur.
yani sözün özü asi nehri diğer tüm akarsular gibi yükseltinin etkisi ile kendi meyili doğrultusunda yüksekten alçağa doğru akmaktadır.

bu konu ile ilgili bir de efsane var alıntı yapmadan geçmek istemedim;

--spoiler--
Asi ırmağı Lübnan Dağlar'ndan doğar, kuzeye doğru 250 km aktıktan sonra batıya döner ve Samandağ'da Akdeniz'e dökülür. eskilerin el yazmalarında Nehr-il Maklup (ters akan ırmak) adıyla geçen ırmakla ilgili yine eskilerin anlattığı bir söylence vardır:
Samandağ halkı mutluluk ve bolluk içinde yaşarken bir ejderha türemiş ve halkın içme suyunu kesmiş. isteği üzerine kendisine güzel bir kız kurban olarak kesilince suyu bırakmış. ama bu olayı her yıl tekrarlamaya başlamış. kurban edilme sırası kralın tek ve güzel kızına gelince kral araştırmalara koyulmuş. herkes kralın kızını kurtarmaya çalışırken Hızır çıkmış ortaya. "verin kızı ejderhaya ben götüreyim" diyerek kızı alıp dağa, ejderhanın yaşadığı mağaraya götürmüş. ejderha, kızı yemeğe geldiği anda Hızır kılıcını ejderhanın yüreğine saplamış. ağır yaralanan ejderha, "ne olur bir daha vur da öleyim" diye yalvarmış ama Hızır bir daha vurmamış.
canavar can havliyle, çırpınarak oradan uzaklaşmış. bir süre sonra Lübnan Dağları'na hızla çarpmış. çarpışmanın şiddetiyle açılan büyük delikten sular fışkırmış ve su, canavarın çırpınarak gelirken açtığı kanaldan akmaya başlamış. su aka aka Samandağ'a ulaşmış, oradan Akdeniz'e kavuşmuş. halk, bu suyun âb-ı hayat olduğuna ve ilk defa Hızır'ın içtiğine inanmış.
ırmağın adı da eski bir inanıştan kaynaklanmaktadır. eskiden insanlar nehirlerin hep kuzeyden güneye aktığına inanırlarmış. Asi Nehri ise güneyden kuzeye doğru akıyor. doğanın kanununa uymuyor diye onun aksi yönde aktığını belirtmek için "Asi" ya da "Neh-il Maklup" adını vermişlerdir.
--spoiler--
bilindiğinin aksine tersine akmamaktadır. bir nehrin tersine akması için kaynağının denizden alıp dağın başında sonlanmasıdır. böylesi fizik kurallarına ters gelecek bir durum yok.

tersine akması denmesinin sebebi lübnanda doğup, hemen yakınında denize dökülmeyip kıvırıla kıvırıla türkiye ye gelip oradan denize dökülmesidir.
deniz tarafından esen rüzgarın nehir yüzeyini dalgalandırarak tersine akıyormuş izlenimi bıraktığı nehir. Antakya yı görenler bilir, denize dik iki dağ arasına kuruludur şehir. Bu konumu nedeniyle neredeyse yılın her günü rüzgarlıdır. Bu durumda ilk cümledeki olayı desteklemektedir. Diğer söylentiler efsaneden ibarettir.
Lübnan Dağlan’ndan doğarak Türkiye’de Hatay ilind-. Akdeniz’e dökülen akarsu. Suriye topraklarından da geçen ırmağın uzunluğu 380 km, Türkiye’deki uzunluğu 92 km’dir. Asi irmağı yaz­ları kurak bir bölgeden geçtiği için su
kaybetmekle birlikte, bol sulu kaynaklarla beslendiğinden fazla fakirleşmez. Kışın ve ilkbaharda er yüksek düzeyine ulaşır.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../asi-nehri/#ixzz2OPLwdtct
görsel

yüzeyi su sümbülü ile kaplanmıştır.

görsel

görsel
istisnasız her yıl yağmur suları nedeniyle taşan nehirdir..
ve hatay'da baraj yok..
hatay büyükşehir belediyesi mal mı? değil tabii ki de..
birileri bunu engelliyor..
hadi uyanın artık..
hiç mi inception izlemediniz..
herşey o nehri ziyaret etmemle başladı. Adımı verdikleri için teşekkürler..