arap birligi 

kapat
  1. 22 Mart 1945 yılında misir, irak, urdun, lubnan, suudi arabistan, suriye ve yemen devletleri tarafından kurulan Arap Birliği fas'tan, irak'a ve lubnan'dan somali'ye kadar bölgedeki tüm Arap devletlerini bir araya getiren gevşek bir politik örgütlenmedir ve Arap milliyetçiliği temeline dayanır. Ancak bu gevşek politikası yüzünden devletler arasında anlaşmazıklar hep ön plana çıkmaktadır.*** Bu da Arap Birliğini güç birliğine dönüştürememiş ve tabela teşkilatı imajı önüne geçirememiştir.
    #644508 (thelordie, 18.09.2006 01:29)
  2. arap..?? birlik..?? ırak..??lubnan..??
    mısır,urdun,suudi arabistan,suriye,yemen
    #644607 (ombudsman, 18.09.2006 02:06)
  3. tayyip erdogan'ın avrupa birliğine alternatif gördüğü, avrupa birliğine üye olunamaması halinde türkiye'yi üye yapacağı birlik.
    (bkz: maazallah)
    (bkz: olur mu olur)
    #644864 (ms.viking, 18.09.2006 09:41)
  4. arab league olarak da tanımlanabilen topluluk.arap ülkelerinin kendi aralarındaki anlaşmazlık ve tutarsızlık sürerken, nasıl olacak da bu ülkeler birlik olacak diye düşünmeden edemiyor insan.
    #645587 (timsah, 18.09.2006 15:27)
  5. dunya uzerinde kurulmus en fason birliklerden biri olan arap birliginin temelleri birinci dunya savasinda atilmistir.birligin ilk hali ulke yoneticileri olan kral faysal,amcasi,dayisi,enistesi,amca oglu ve yoldan gecen iki el sahibi birkac insandan olusmaktaydi.fikir olarak osmanli devletine karsi arap devletlerinin ve kral faysalin banka hesabinin bagimsizligini savunan birlik bahsi gecen devletlerin kurulmasiyla ve kral faysalin zenginligin bokunu cikarmasiyla son bulmustur.daha sonra ikinci dunya savasi sonrasinda kurulan israil devleti ile birlikte birlik fikri tozlu raflardan cikarilmistir. israil karsitlgi ekseninde lakin kralinin cebinin bagimsizligini saglamis suudi arabistan bu sefer bana musaade haci diyerek kosesine cekilmistir.geride kalan devletlerde ise o siralar yonetim ya faysalin eski akrabalarina ya da secimle (bkz: arap dunyasinin demokratik yapisi) is basina gelen yoneticilere birakilmisti.kisa surede diktatoryanin daha karli bir is oldugunu farkeden bu yoneticilerin gonulsuz katilimlariyla da olsa birlik tekrar aktif hale gelmisti.birligin liderlik konumunda ise misir bulunuyordu.benimsenen gostermelik birlestirici fikir baas fikriydi ve guya bu devletler israile karsiydilar.baslattiklari 3 savastan yenilgiye ayrilan bu devletlerin yoneticilerinin ise bu 3 savastan galip ciktigini rahatlikla soyleyebiliriz.cunku israil dusmanligini halklarin gozune sokup uzun sure kendi gotlerini koruyabildiler bu sayede.
    birligin temel ozelliklerini soyle siralayabiliriz:

arap milliyetcisidirler.(filistinli kardeslerini yillardir ezen israile karsi 3 dandik savas denemesi disinda pek bir bok yiyemediler ama olsun)

baas dusuncesine sahiptirler:(lakin baasin en onemli ulkelerinden olan suriyeyi lubnan konusunda iki dakkada satmayi aksatmazlar)

dinlerine sonuna kadar baglidirlar:(asya depreminde olen din kardeslerine japonyadan az yardim gondermekten cekinmezler ve hacca giden kardeslerini asla! kaziklamazlar)

israil dusmanligi ana politikalaridir:(yaklasik bir yildir israile kendilerinin daha bir kere gotlerinin yiyip de soyleyemedikleri sozleri sarfeden ve filistinlileri koruyan turkiyeye gram destek vermemislerdir)

tarihsel degerlere baglidirlar:(kendi ulkelerinde osmanliya ait ne varsa yikmalari sadece tesaduftendir)

demokratiklerdir:(iraki yikan amerikayi saddam gidiyor diye destekleyen ben degildim,lakin kendi ulkelerinde bunu pek uygulamazlar)

hristiyanlari sevmezler:(arap birligi toplantilarina gozlemci olarak katilmak isteyen turkiyeye nah cekip ispanyaya olur vermislerdir)
    #1571383 (quadros, 26.04.2007 00:36)

© 2008 - uludağ sözlük

arap birligi başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. arap birligi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu arap birligi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» pkk nin sitesinde d gezmis y aslan ve h inan » asus eee pc 1000 » bu hukumet zamaninda hic zam olmadi » yargitay birinci hukuk dairesi » milan gurovic » igrencsiniz ibneler » chp ile saadet partisi nin birlesmesi » nerdesin » satrancta bayanlarin iyi olmadigi gercegi » ergenlik donemi komunizm enfeksiyonu a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games