anayurt oteli 

kapat
  1. yirmibesinci uluslararasi istanbul film festivali kapsamında;
    13 nisan, 16.00, beyoğlu sinemasında gösterilecek olan film.
    #135339 (cikarinbeniburdan, 27.03.2006 21:53)
  2. yusuf atılgan'ın yine klasını konuşturduğu 1987 yılında omer kavur tarafından sinemaya aktarılmış harika eseri.
    #408798 (aylak adam, 09.07.2006 16:42)
  3. yusuf atılgan'ın yalnızlığı bir karakter olarak yarattığı romanı. hem roman hem filmi için söylenebilecek tek şey ise mükemmel.
    #768216 (hafiye, 23.10.2006 23:26)
  4. roman rus romancılığının gölgesinde duruyor. rus romanının ayrıntılara yaslanan anlatım gücünü taklide yeltenmiş ama başaramamış bir kitap olarak türk roman tarihinde yerini almış. çok fazla gereksiz ayrıntıya takılmış yazıcı. okurken kramp giriyor karnınıza. romanın ana hikayesiyle alakası olmayan bir çok şeyi okumak zorunda kalıyorsunuz. tamam roman geleneğinde ana hikayeyi desteklemek için yan hikayeler anlatılır ama bu hikayelerin okuyucuyu ana hikayeden uzaklaştırmaması gerekir. anayurt oteli'nin bir çok yerinde 'ben burayı niye okuyorum' demişliğim vardır. kullanılan dil insanı romana adapte edemiyor. roman sanatının en önemli özelliği olan sürekleyicilikten uzak kalmış kitap.

gelelim romanın ana karakterine.
    zebercet tamamen kötü bir adam. içinde iyi olmak adına zerre kadar çaba yok. kötü bir adam olarak yalnız kalmaya mahkum. hayatı doğru yaşamak adına mutlu olmak adına küçük girişimleri bile bulunmamakta. sonra siz çıkıyorsunuz romanın sonunda bu adamı intihar ettiriyorsunuz. ee sonuç? gönül yaralayıcı olan, trajik olan, hayata tutunmaya çalışan insanın çaresizliği ve yalnızlığıdır. örneğin selim isik'ın intiharı bu yüzden kayda değerdir. zebercet'in bir tecavüzcü, bir hırsız, bir katil olarak hayatına son vermesi neden kayda değer olsun. iyi olmuş derim ben buna sadece. yalnızlığını aşmak adına, hayatı doğru yaşamak adına hiçbir şey yapmayacaksınız sonra gelip intiharınızın beni etkilemesini bekleyeceksiniz? oldu.
    zebercet anayurt oteli gibi bir portre çizmek isteyen bir yazar için yanlış bir karakter seçimidir bence. kitabı sevmedik velhasıl.
    #1177890 (ephitaf, 19.01.2007 22:12)
  5. annemlere muhafazakar aile kızlarının evinde kalıyorum dediğim ama mutlaka anayurtta bir ortamda kendimi bulduğum kayserinin güzide öğrenci semti, benim için otel...
    #1177956 (isabelle, 19.01.2007 22:23)
  6. harika bir yusuf atilgan eseri. zebercet' in bitmek bilmeyen bekleyişine sahne olan bir otel. okunası bir edebiyat eseri.
    #1177981 (diss___, 19.01.2007 22:27)
  7. çekimlerinin nazilli de yapıldığını öğrendiğim film.zira filmin çekildiği otel her gün önünden geçilen bir yapı ama ne kadar kişi bunu biliyor orası şüpheli.
    #1291335 (sadee, 11.02.2007 21:54)
  8. yusuf atılgan ın sıradışı romanı.zebercet bugüne kadar okuduğum en antipatik karakterlerden okurken hiç bir şekilde empati kurmanıza ya da özedeşleşmenize olanak tanımıyor,herşeyinden nefret ediyorsunuz fakat hikaye o kadar başarılı anlatılmış ve karakter o kadar iyi işlenmişki kitabı bitirdiğinizde hayran kalıyorsunuz.
    #1292130 (yatahaze, 12.02.2007 00:34)
  9. sadece küçük bir hikaye olabilecek bir olayı genişletip roman yapan bir yusuf atilgan kitabıdır. 15 dakikalık bir kısa filmde anlatılacak olayı uzun metrajlı bir film yaparak uzun uzadıya, sıkıcı, boğucu, izlenemez hale getiren omer kavur filmidir. ödül alması benim filme güzel demem için bir sebep değildir varsın kendini entelektuel sanan hodukler aaa çok güzel desinler. kitap da kötüdür, film de.

edit: özür dilerim kitaba ve filme kötü dediğim için... aslında hatayı kendimde aramadığım için... belki de eksiklik bendedir, ben anlayamamışımdır.
    #1837502 (kuantum, 28.06.2007 23:29 ~ 12.10.2007 20:15)
  10. türk psikoloji romanlarından en iyilerinden biri.
    türk romanı psikolojik açıdan çok fakirdir. köy, kent, savaş, toprak, memleket,devrim romanlarımız pek boldur ama psikolojik romanlarımız elin parmağını geçmez. Anayurt oteli bu bakımdan kesinlikle okunmalı.
    Salman rüşdi, derki; 'Roman yazarken ilk görev karakterleri okura sevdirmektir. Eğer okur, karakterle bir bağ kuramazsa, başına ne geldiğiyle ilgilenmez'. evet rüşdi böyle söylerken, Atılgan kitabında ana karakter olan Zebercet'i okura sevdirmeye çalışmaz (kanımca) katil, tecavüzcü, hırsız bir karakterin yanlızlğı bir insana ne ifade eder, intiharı için üzülmek gerekir mi? bu soruları soruyor kitap.
    Zebercetin bekleyişi, umutsuzluğu, cinsel sapmaları, veshasıl intiharı okuyana bir matem duygusu bulaştırıyor. bir tecavüzcünün intiharına üzülüyor insan, bir katilin umutsuz yanlızlığına da. Atılgan bunu başarmış 107 sayfalık romanında. kötü (ki bence değil) karakterde okura sevdirilebilir.
    ayrıca zebercet'in devamlı söylediği 'ne ölüm ne sağ' bir insanın yaşarken ölmesi, intihar ederken ipi boğazından son anda çıkarmaya çalışması (başarısız olur) bir soru/n olarak okuyucunun karşısında durur.
    Yusuf Atılgan'ın Zebercet'i, Maksim Gorki'nin yararsız bir adam adlı romanındaki Yevsey adlı kahramanı andırır bana, ikisininde sonu aynı; intihar.
    son olarak türk romanının bu eşsiz ustasına burdan selamlar gönderiyoruz.
    #2047515 (winstonsoft, 31.07.2007 23:29)
  11. ---bence spoiler var---

saatler, tarih, ve o final...

'vaav, olağan şüpheliler, altıncı his, fayt klab biliyamısaan..üüvv çok manyak ya hafız.. baksana gavur neler yapıyor.. biz hala şu bu.. teeyy' şeklinde kendince boyut yarattığına inanan adamlara kafa atma isteğime yabancılaşmamamı sağlamış eserdir.

deyvid finçıra bok atmak değil gayem.

'hay anasını, adam nereden kurmuş' demek için yakınlarda da birileri solumuş, bilen biliyor.

'kapının önünü süpürdün mü' değil, hatta istersen 'önünden de yeme'. banane!

bilip bilmeden sallama sadece..

---spoiler bitti---

tv'lerde paso kesilmiş hali gözümüze sokulduğundan filme dair net yorum yapamayacağım.

ama macit iyidir...
    #3011507 (hosaf, 16.02.2008 04:14 ~ 04:16)
  12. ömer kavur un en önemli eserlerinden birisi, bence birincisi.. anlatım dili ve karakter betimlemesi bakımından türk sinemasının en önemli eserlerinden bir tanesidir.. izlenmesi zordur.. ama hakkını vererek izlendiği takdirde zihinde hoş bir seda bırakır..

(bkz: zebercet): gelmeseydiniz ölürdüm..
    #3179347 (inisiyatif7, 23.03.2008 04:45)
  13. olağanüstü eser, olağanüstü film...

(bkz: gizli yüz)
    (bkz: gece yolculuğu)
    #3272235 (kaptanreis, 15.04.2008 03:24 ~ 03:25)
  14. (bkz: aylak adam)
    (bkz: yusuf atilgan)
    #3272247 (kafkaesque, 15.04.2008 03:31)
  15. ömer kavur`un harika bir yapıtı. bir adamın düştüğü derin buhranlar sonrası yavaş yavaş yok olmasını anlatan, sahne mekan açıları enfes olan film.

spoiler
    -----------
    zebercet final de artık kurtulamayacağını anlayınca kendini asmak için aksiyona başlar. ayaklarını boşluğa atıp ölünce kamera otel odalarının açık olan kapılarından tek tek geçerek zebercet`in olduğu bölümden ana salon ve final. al sana psikolojik gerilim.

spoiler
    --------------
    #3590066 (sex files, 27.06.2008 20:13)

© 2008 - uludağ sözlük

anayurt oteli başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. anayurt oteli ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu anayurt oteli nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» schizo » alain bernard » 30 milyon dolar bosa gitti » kargalar suruyle kanaryam yalniz ucar » byhayalet » sevgiliyle sevisirken eski sevgiliyi dusunmek » 1saniye esittir 400 metre » ferhat guzel » vurkac » sevgi nedir sorusuna alternatif cevaplar a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games