bugün

Genç yaşta bu hastalığa kapılan bir bireyin ailesine allah sabır versin.
En azından yaşlı insanlar ölüme daha yakın görünüyor.
Alzheimer hastalığının 6 farklı türü belirlendi - sevkan uzel/bilimfili

"washington üniversitesi tıp fakültesi araştırmacıları, alzheimer hastalarının 6 farklı grupta incelenebileceğini ortaya koydu. böylece alzheimer hastaları için kişiselleştirilmiş tedavi yolunda önemli bir adım atılmış oldu. molecular psychiatry dergisinde yayımlanan ilgili makalenin başyazarı shubhabrata mukherjee çalışmayı şöyle açıklıyor: “alzheimer hastalığı, göğüs kanseri durumunda da olduğu gibi, tek bir hastalık değildir. benim düşünceme göre, iyi bir ilaç klinik denemeler sırasında başarısızlığa uğrayabilir çünkü deneklerin hepsi aynı çeşit alzheimer hastalığı çekmiyor olabilirler.”

yapılan çalışmaya farklı enstitülerden 19 araştırmacı katkıda bulundu. ekip, 4.050 tane geç-başlangıçlı alzheimer hastasını, tanı koyma sırasındaki bilişsel işlevlerine dayanarak 6 gruba ayırdı. ardından, bu gruplar arasındaki biyolojik farkları bulmak için genetik verileri kullandı. ekipten paul crane, sonuçların heyecan verici olduğunu belirtiyor: “bilişsel olarak alt gruplara ayrılan alzheimer hastaları arasında azımsanamayacak biyolojik farklılıklar bulduk.” genetik farklılıklarla ilişkili bilişsel alt grupların belirlenmesi, alzheimer hastalığı için hassas ilaç yaklaşımı geliştirilmesine yönelik önemli bir gelişme niteliği taşıyor.

katılımcılar dört ayrı alanda bilişsel puan aldı: bellek, uygulama işlevi, dil ve görsel-mekânsal işlev. en kalabalık grup (%39) dört alanda da birbirine yakın puanlar aldı. ikinci en kalabalık grubun (%27) bellek puanı, diğer alanlardaki puanlarından epeyce düşüktü. daha az kişiden oluşan gruplarda, dil puanı diğerlerinden epeyce düşük olan (%13), görsel-mekansal işlev puanı diğerlerinden epeyce düşük olan (%12) ve uygulama işlevi puanı diğerlerinden epeyce düşük olan (%3) hastalar vardı. %6’lık bir dilimde ise diğer puanlarından çok daha düşük puan aldıkları iki alan olan kişiler vardı.

yaş ortalaması 80 olan katılımcılar 5 ayrı çalışmadan geliyordu ve anlamlı şablonları algılamak amacıyla, tüm çalışmalardaki nöro-fizyolojik sınama puanlarının standartize edilmesi iki yıldan uzun süre aldı. araştırmacılar, alt grupların biyolojik olarak ayrık olup olmadıklarını anlamak için genom çapında genetik veriler kullandı.

bilimciler, genetik ilişkilendirmenin çok güçlü olduğu bir alt grupta, insanlarda en sık rastlanan genetik çeşitlilik biçimi olan tekil nükleotit çok-biçimliliğinden (ing. single nucleotide polymorphism – snp), genomun belirli yerlerinde 33 tane buldu. her bir snp, tek bir dna nükleotitindeki fark anlamına gelir. yani snp belirlenen iki bireyin genomunun belli bir noktasındaki nükleotit aynı değildir. bulunan genetik ilişkiler, daha önce yapılmış olan geniş kapsamlı bir uluslararası çalışmada saptanan en kuvvetli etkilerden daha kuvvetliydi. söz konusu eski çalışmada, alzheimer hastalığı tek bir homojen durum olarak ele alınmıştı ve alzheimer hastalığı riski ile ilişkilendirilebilecek 20 snp bulunduğu açıklanmıştı. yeni çalışma ise tek bir alt grup için 33 snp buldu.

çalışmada ayrıca apoe geninin belli bir varyantı ile bellek alt grubu riski için özellikle güçlü bir bağlantı saptandı. apoe-e4 aleli, ataları avrupalı olan kişilerin alzheimer hastalığına yakalanması konusunda çok güçlü bir risk faktörü oluşturuyor. ayrıca görünüşe bakılırsa, kişinin hangi bilişsel altgrup çeşidindeki alzheimer hastalığına yakalanacağı üzerinde de etkisi var.

insanlar şu anda doğrudan tüketiciye ulaştırılan ücretli gen testleri ile kendilerinde apoe-e4 aleli olup olmadığına bakabiliyorlar; ancak araştırmacılar apoe-e4 aleline sahip olduğu hâlde alzheimer hastalığına hiç yakalanmayan pek çok kişi olduğunu vurguluyor. yanı sıra, bilinen herhangi bir genetik risk faktörü taşımadığı hâlde alzheimer hastalığına yakalanan da çok sayıda insan var."

Kaynak:
1.) https://m.medicalxpress.c...r-patients-subgroups.html

2.) https://www.nature.com/articles/s41380-018-0298-8
Hastalar sanki beynindeki bilgiler silinip gidiyormuş gibi hissederler, yaptıkları şeyleri anında unuturlar, bir türlü istediği kelimeleri bulamaz ve acı çekerler. Alzheimer'ın beyinde biriken fazla proteinlerle alakalı olduğu bulunsada günümüzde tedavisi bulunamayan bir hastalıktır, anca alzheimer erken teşhisle ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Yakalanmaktan korktuğum hastalık yakalanırsam öldürmem gerekenleri öldürür kafama sıkarım.
Allah düşmanımın başına vermesin. Öyle bir hastalık.
Cok zor bir hastalik. Eski bir arkadasimin annesi son evrede, zaman zaman yutkunmayi bile unutuyor yemek yedirilirken, oylece bekliyor nihayetin gelmesini. Keza arkadasim da ayni hastaliktan muzdarip, bazen yolun nereye varacagini unutuyorum diyor, misal gecen yila dair bir seyi konusamiyoruz, cunku o an yok. Surekli bir suru ilac, surekli doktor ziyaretleri. Surekli bildigin sandigini tekrar tekrar ogrenmek...
Bir yakınımızı kaybettik bu illetten, sürece bizzat şahit olduğum için biliyorum.
Başlıca ölüm sebebi olmamakla birlikte, uzun yıllar sürebiliyor ve önce yakın geçmişi unutuyorsunuz, ufak ufak başlıyor.
Sonunda ise herkesi ve her şeyi, tüm ihtiyaçlarınızı.
Yaşayabilme adına ihtiyaç duyduğunuz tüm eylemlerin gerekliliğini unutmak, vücudu zaman içerisinde güçsüz ve hastalıklara açık bir hale getiriyor ne yazık ki.
beyni pc ye benzetirsek, önce hard disk hasarıyla başlayan, ardından ram belleğe ve işlemciye zarar veren bir hastalıktır. işletim sistemini de 95 e düşürür.
Bence en kötü hastalıktır allah herkesi bu illetten korusun inşallah.
kişiliği kaybetmek hafızayı herşeyi bir nevi ölüm yaşarken ölmek.
Beynin bir kısmında hücre kaybı söz konusudur. Buna hücre ölümü de denebilir. Yapısı bozulan proteinler beyin hücreleri arasında yayılır ve diğer proteinlerin de yapısını bozar. Bunun sonucunda beyinde biriken protein alzheimer hastalığına sebebiyet verir.

Bellekle ilgili bir hücre kaybı zihinsel yani alzheimer hastalığına neden olurken beynin hareketle ilgili olan kısmında görülen hücre kaybı parkinson hastalığına neden olur.

mekanizma açısından benzer bu iki hastalık arasında bir ilişki var mı biri diğerine sebep olabilir mi emin değilim lakin ikisine birden sahip biri var evimde. Size bir yabancı gibi bakan boş bakışları, ardından hatırlar gibi olup mahcup oluşu...

(bkz: unutursam hatırlat)
Allah kimsenin başına vermesin, düşmanımın bile...

Rahmetli babam yakalanmıştı bu hastalığa.
(bkz: Alzaymır)
Unutkanlığa yol açıyormuş. Eski sevgilim bu yüzden ayrıldıydı benden. Sürdüremedik ilişkimizi.
Burada aşk meşk diye ağlayanlar derdinizi sikeyim ayrıca...umarım bı akrabanız bu hastalığa yakalanmaz...
anneannemi almış hastalık.

gayet normal bir insanı alır, yavaş yavaş bilinçsiz bir ot parçasına çevirir, sonra da öldürür.

tedavisi yoktur.

yakalanınca geri dönüşü, iyileşme ihtimali de yoktur.

zor bir hastalıktır.
Bir insanın başına gelen en kötü ama en kötü hastalıktır. insandan aklını alın geriye neyi kalır ki zaten. Dünyadaki bütün bilim adamları bunu çözmeye uğraşmalıdır kesinlikle.
artık bu genç yaşımda muzdaribi olduğuma neredeyse emin olduğum bir nörolojik hastalık. adımı unutmama az kaldı altannn... son bir haftadır evden cüzdanımı yanıma alıp çıkmışlığım yok. kaç kere kasada rezil olma tehlikesi atlattım. vakıfın mobil ödemesi olmasa bizim tayfa hiç acımaz, bu sefer kesin yüzyılın cimrisi heykelciğini mutavazı bir törenle takdim ederdi şahsıma. bilumum vitamin takviyesi ve düzenli uyku yazıyorum kendime hadi bakalım.
Çok zor bir hastalık. Hem hasta için hem de çevresindekiler için. Bebek gibi bakmak gerekiyor onlara çünkü ne zaman ne yapacakları belli olmuyor. Bir bakıyorsun çıkmış gitmiş.
muhtemelen anneannemde de var. öncesinde yaşlılığa bağlı aşırı unutkanlığı vardı, bu yaşta normaldir diye önemsemememiştik. Fakat son yıllarda her yıl daha kötüye gitmeye başladı. önce yemek yapmayı unuttu sonra yemek ısıtmayı, son yıllarda görmediği komşularını, yeğenlerini, torunlarının ismini, geçmişte çalıştığını, banyo yapmayı, el yıkamayı-hijyeni, tuvaletten temiz çıkmayı.. bir çok şeyi unuttu.
Aklen iyice kötüye gittikten sonra geceyi gündüzü karıştırmaya, gece kalkıp ev içinde dolaşmaya, gittiğini unutup 5 dakikada bir tuvalete gitmeye başladı. Zihinsel bulanıklığı bazen artmakta olup o zamanlar babamı, teyzemi bile tanımıyor; kimi zaman daha normale dönüyor.

Tedavisi olmayan ancak tedavi ile ilerlemesi yavaşlatılabilecek bir beyin hastalığıdır. Muzdarip olanı giderek aciz duruma getirir, çevresindekileri de canından bezdirir. Türlerine göre farklı davranış bozukluklarına yol açar. Kimi hastalarda evden çıkıp gitme isteği ve engel olma halinde saldırganlık görülebilir.

Direkt öldürmez fakat muzdarip olanı da çevresindekileri de süründürür. alzheimer hastaları, sahip oldukları akıl zayıflığının yol açtığı başka durumlardan (hijyen eksikliği kaynaklı enfeksiyonlar, kazalar..) ölebilirler.
Unutkanlık hastalığıdır. Bunun kesin çözüm ilacı ileride çıkacak diyorlar. Eğer öyle bir şey olursa yaşlandığımızda korkulan durum kaybolacak. Doktorlar ümitli inşallah bulunur.
Anneannem de alzheimer başlangıcı var ve son aylarda daha çok unutmaya başladı her şeyi.

iki gündür hastaydı anneannem. Başı dönüyordu ve midesi bulanıyordu. Hasta olduğunu hepimize söylemişti. Arayıp geçmiş olsun demiştik. Görüştük anneannemle. iki saat sonra annemi arayıp "ben iki gündür hastayım ama size söylemedim" Dedi anneannem.

Alzheimer'ı ilerliyor. Eskiden konuşulanları unutuyordu artık görüştüğümüzü bile unutmaya başladı. insan çok üzülüyor.
ileri yaşlarda görülen hafıza kaybıdır. Kadınlarda erken başlama riski daha fazladır. Ailesi tarafından sevgiyle bakılan hastalar daha iyi durumda olabiliyorlar. Bu sayede hastalığın seyrini yavaşlatmak mümkün. Keşke z harfine gelmeden sağlıklarına kavuşabilseler.
Bu hastalıkla ilgili ismini hatırlayamadığım bir kitap okumuştum. Adam kitabın sonunda arabada torunuyla ölüyordu. Tuhaf hissettirdi. Arılar, yeşil orman, eşi.
Rahmetli babaannem bu lanet olasıca dertten muzdaripti. ileri safhaları birçok temel fonksiyonların bile önüne geçebiliyor. Yatağa bağımlı hale getirebiliyor insanı. Az mı çektik, hem hasta için hem de hastanın bakımını üstlenen için fazlasıyla zorlu bir süreç. Allah düşmanımın dahi başına vermesin efendim, evet.