bugün

alkol bağımlısı olan kişinin gün geçtikçe aldığı alkol miktarını artırması ve alkolün kişinin bireysel ve toplumsal hayatını olumsuz yönde etkilemesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlık.
geceleyin kalkıp rakı içmenin sebebi..
aşkın götürdüğü yer...
alkol felsefesi.
bulmacalardaki "başlıca içeceğimiz" sorusuna gayri ihtiyari alkol yazmaya çalışan insanların alkol sınırını aşma eğilimi.
alkolizm dünyanın en ciddi hastalıklarının başında gelir, bu hastalıkta iyileşme denen olgu yoktur, sadece ayık kalma süresi vardır. Kişi 20 sene içmez ama 21.sene bir damla ile tekrar başa döner. Kanser hastalığının iyileşme şansı vardır ama maalesef alkolizmin daha doğrusu bağımlılığın yoktur. Tedavi süreci ise ayrı bir dert, maddi ve manevi olarak tam bir yıkımdır. Allah düşmanımın başına vermesin dediğim hastalık. Yanlışlık olmasın bütün bu olayları yaşayan ben değilim kardeşim.
bu hastalıktan kurtulmak için çabalayan , mücadele eden insanlara çok çok saygı duyuyorum.
tıbbi olarak tanı konabilmesi için, kişinin, dsm'nin belirlediği 7 kriterden 3'ü karşılaması gereken hastalıktır.
bu kriterler:

-tolerans gelişmiş olması (istenen etkiyi sağlamak için belirgin olarak artmış miktarda madde kullanma ihtiyacı)
-yoksunluk sendromu gelişmiş olması
-madde kullanımında kontrol kaybı (aşağıdaki 5 maddeyi kapsar)
-madde çoğu kez tasarladığından daha fazla miktarda alınır.
-madde kullanımını bırakmak yönünde sonuç vermeyen çabalar olmuştur.
-maddeyi sağlamak ve maddenin etkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcanmaktadır.
-maddeyi kullanmak bireyin iş sosyal ve özel hayatındaki önemli etkinliklerinden vazgeçmesine neden olmuştur.
-madde kullanımının neden olduğu fiziksel ve psikolojik sorunların bilinmesine rağmen madde kullanımı devam etmektedir.

alkolizm ne kadar erken başlanırsa şiddetli ve kalıcı bir sorun oluşturma olasılığı o kadar fazladır. tip 2 olarak adlandırılan ve erkek alkoliklerin % 25 inde görülen bir çeşidi erken başangıçlı bir bozukluğun olduğunu göstermektedir. bu tip alkolizm genellikle kalıtım yoluyla babadan geçmekte ve, depresyon ve intihar eğilimi eşlik etmektedir.
(bkz: alkolik hareket engellenemez)*
iki kadeh içki içen, ara sıra nevizadeye gelen her kolpa insanın kendisine biçtiği sıfatın hastalığıdır.

-off abi ayrıldım mutsuzum, çok içiyorum beş bira içiyorum, alkolik oldum resmen.
-harbi lan ben de bir oturuşta dört bira içiyorum buraya gelince resmen alkolik olduk olum.
-lan resmen alkoliğiz şunun yanına bir de patates söyleyelim mi?
-çerez de alalım sonra ama.
-tamam, oof of bak nasıl titriyor ellerim.

bunalım takılalım karı kız bize hasta olsun mantığıyla alkoliklik sıfatını kendisine yapıştıranları sevmem. böylesi ciddi bir hastalığı ilgi çekmek için kullanan insanlar bu hastalığı pençesinde kıvrananları bir kez görseler ne demek istediğimi anlarlar herhalde. tüm işini, ailesini, sevdiklerini kaybeden, intiharın eşiğine gelen gerçek alkolikleri bir görseler de, hoşlandığı kıza "yeaa ben alkoliğim yeaa çok içiyorum" demek yerine, "ben senden hoşlanıyorum" diyebilseler.
(bkz: alkolik delilik)
(bkz: alkolizm nedeniyle bebeğin ölmesi)
sabah kalktığında ohh susadım bir bira içeyim ve sonunda alkolik oluncak neden.
(bkz: kein alkohol)
an itibariyle elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalıştığım harekettir...
(bkz: izmir için alkol vakti)
(bkz: atam izindeyiz hepimiz sirozdan ölüceğiz)
hareket değildir hastalıktır. allah bu ergenlere akıl fikir versin. hem sesleri bok gibi, hem sivilceliler hem de alkolizmi basit bir şey gibi görerek, çok içki içmeyi marifet sanarak alkolizmden çok büyük acılar çekmiş insanların bu hastalıkları adeta dalga geçiyorlar, dalga da değil taşşak geçiyorlar. allah onlara da bu hastalığı versin demekten kendimi alamıyorum. umarım bir gün anlarsınız bu hastalığın acısını.
Alkolizm bir aile hastalığıdır. Bunun için tedavide
bütün aile ele alınmalıdır. Tekrarlayıcı olarak
fazla miktarda alınan alkole bağlı davranışsal bozukluktur.
Alkolik bütün kötü ve zararlı sonuçlarına rağmen içmeye devam eder.

Alkol içme Nedenleri :
Zevk almak
Duyguları düzeltmek
Stresle başa çıkmak
Alkol içme tutkusu(craving, aşerme)

alkolik yaşam tarzı :
Alkoliğin içmek için her zaman bir nedeni vardır.
Mutluluk, gerginlik, neşesizlik vb. içme fırsatları sonsuzdur.
Tatil, parti, doğum günü, arkadaş toplantısı gibi.
Alkolizm ilerledikçe problemler artar, yalnız içmeye başlar, gizlice içer,
şişeleri saklar, sorunu örtmeye çalışır. Pişmanlık, suçluluk duyar,
bunu bastırmak için daha çok içer. Alkol aldıkça depresyon artar,
depresyon arttıkça daha çok alkol alır. Uyku kalitesi bozulur, gece uyanır,
panik nöbetleri artar. Ağrılar ve nefes darlığı artar, bunu bastırmak için
daha fazla içer.

alkolizmin sosyal sonuçları :
Boşanma, terkedilme, ev-iş sorunları, trafik kazaları, yasal sorunlar, cezaevi...

alkolizmin bedensel sonuçları :
Karaciğer sirozu (yoksul alkoliklerde), körlük,
kardiyomiyopati (kalp büyümesi, zengin alkoliklerde),
tansiyon yükselmesi, kas yıkımı, kan hastalıkları,
pankreas iltihabı, zatürree, felçler ve beyincik hasarı sonucu denge kaybı...

alkolizmin psikolojik sonuçları :
Paranoya gibi akıl hastalıkları, Depresyon, intihar,
Demans gibi hafıza kayıpları ve erken bunamalar...**
ilk bilinmesi gereken alkolizmin nedeni ne kişilerin iradesizliği ne de umursamaz oluşudur. alkolizmin genetik bir rahatsızlıktır. Ailelerinde alkolik olan çocuların küçüklüklerinden itibaren kontrol altına alınamsı gerekmektedir. Bu öyle bir hastalıktır ki alkol alınamayacak ortamlardan uzak durulur. Her gece bir bira içsem yeter denilir ama kişi o bir birayı içtikten sonra kendisini tutamaz ve ikinci üçüncü için can atmaya başlar. insanların uyarılarını dinlemez ve sinirlenir. Alkolizm sabahtan rakı içmeye başlamak şeklinde algılanmamalıdır. Kişinin kendini alkol almadan rahatlatamaması kendisini çevresine karşi yabancı hissetmesi , ve her fırsatta kaybedecek hiçbirşeyi olmadığı düşünmesi şeklinde gelişir. Sinsi bir hastalıktır uzunca bir süre aileden ve arkadaş çevresinden gizlenebilir. içmeden nasıl eğlenebiliyorlar sorusunu sorar insan sık sık. Yardıma yanaşılmaz çünkü itiraf edilmesi en zor hastalıktır. asla geçmez ve bitmez. Alkolik olduğunu itiraf edenler asla bağımlılktan kurtuldum diyemezler , sadece kaç günden veya yıldan beri ayık olduklarını söyleyebilirler. Bir bira içeyim diyemezler. Ağızlarına alkol sürdükleri anda küp gibi içmeye devam ederler ve asla sosyal içiçi olamazlar. ne diyim çok zordur. yıllardır bu hastalığın pençesinde kıvrananlara selam olsun. nice ayık günler görmenizi umarım...
Normal olan kişilerin içkilerini yudumlarken boğazlarının yanması ,alkoliklere keyifli bir haz verir ve sabahları yoksunluk belirtisini gören kişidir. Kendilerini "akşamcıyım" diye tabir ederler. alkol bulamadığında kolanyayı dahi kafasına dikecek kadar bağımlı olan kişlerdir.
Alkollü içkilere hastalık derecesinde bağımlı olma durumu, ayyaşlık.
kederden, mutsuzluktan, insanlarla olan anla$mazsızlıktan değil, mutlu olunca bile, sevinçten ölürken bile kar$ı tarafa alkollü gitmektir. hastalık derecesinde bağlı olmak, istese de alkol almadan bir $ey yapamamaktır. 20-25 yıl gibi bir süredir her gece alkol alan insanlar bu gruba dahil olabilir. haftada 3 defa kederden içen, parası olduğu zaman arkada$larıyla bir araya gelip 4 bira içen ki$i bu hastalığın ismini kullanmaktadır.
(bkz: #2426660)
(bkz: alkole bağlı amnestik sendrom)
''Alkolizm çoğunlukla genetik yoldan geçen, biyokimyasal bir bozukluktur. Ancak, yüksek dozda ve çok sık alkol tüketimine bağlı olarak geliştirilen alkol bağımlılığı da yoğunlukla görülmektedir. Bunların yanı sıra psikolojik ve sosyal baskılar hastalığı etkinleştirici sebeplerdir. ileri dönemlerde hastalık, vücudun tüm sistemlerine en çok da kardiovaskular sisteme, sinir sistemine ve karaciğere zarar verir. Ne yazık ki, bu üç bölgedeki tahribat ölümcül sonuçlar doğurur.

Alkolizm, bir kişinin devamlı ve kendisine zarar verecek ölçülerde alkollü içecek almasıyla oluşur. Alkol, fiziksel ve psikolojik zararlarının yanısıra sosyal ve ekonomik açıdan da felaketler doğurur. Alkolizm hastalığının en önemli belirtisi, kişinin sürekli ve çok miktarda alkol alarak bunun sonucunda da davranış değişikliği göstermesidir. Sonunda kişi kendisine hakim olamayacak kadar bağımlı hale gelir ve kendini kaybetmeye başlar. Kişi artık alkolsüz yaşayamayacak hale gelmiştir.

Genellikle alkolizmin tanımı tanımlayan kişiye göre değişir. En basit anlamda ve en eski tanımı, kronik ve aşırı alkol alınmasıyla oluşan hastalıktır. Bağımlılığın farmakolojik ve psikolojik tanımı, gittikçe artan dozlarda alkol alma isteğidir. Ancak bu tanım da çok yeterli değildir, çünkü alkolizm diğer bağımlılıklara pek benzememektedir. Afyon bağımlıları, gittikçe artan dozlarda ve sonunda öldürücü miktarda madde ihtiyacı duyarlar, ancak alkoliklerin ihtiyaç duyduğu alkol miktarı tek seferde öldürücü olmamaktadır.

Alkolizmi tanımlamak için en belirgin sinyal kişinin davranış şeklidir. Modern tıp; alkolizmi sebebi bilinmeyen, belirgin anatomik işaretleri olmayan ve alkol bağımlılığıyla ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlar. Ayrıca, hem psikolojik hem de fiziksel tıp, alkolizmin bir başka hastalığın, çoğunlukla da psikolojik bir bozukluğun, semptomu olabileceğini söylemektedirler. Bu anlamda, alkolizm, kronik, ilerleyen bir hastalıktır ya da psikolojik veya fiziksel bir başka hastalığın belirtisidir. Hastalığın özelliği alkol bağımlılığıdır ve her alkol kullanımından sonra kişi kontrolünü kaybeder. Alkolizm hastası, fiziksel ya da psikolojik sıkıntısını gidermek için alkol tüketir ve sonunda alkollü içecek tüketimi hastanın fiziksel, zihinsel, sosyal ve ekonomik hayatını engelleyecek boyutlara ulaşır. Bu noktada, hiç şüphesiz, hastalığın en önemli ipucu kişinin alkol yüzünden hayatının engellenmesidir.

Alkol aldıktan sonra hastanın kontrolünü kaybetmesi, içmeye başladıktan sonra bırakamaması, alkoliğin içmeyi engelleyemediğini göstermektedir. Bir alkolik içmeye başlar, çünkü kendini tutamaz. Alkoliklerin çoğunluğu içtiği zaman kontrolünü kaybeder, ancak tüm hastalıklarda olduğu gibi istisnalar vardır. Bazen bir alkolik, içmeden durabilir, kendi kendine ve çevresine bağımlı olmadığını ispatlamaya çalışır. Bazen daha kontrollü içebilir.

Alkolizmin bir başka tanımı da, kişinin iç dünyasıyla yada çevresiyle ilgili zor durumlardan kurtulmak için edindiği alkol içme bağımlılığıdır. Bu tanım, alkolizmin bir başka psikolojik ya da fiziksel bozukluğun dışa vurumu olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Kişi alkol almayı öğrenip bu bağımlılığı edindikten sonra, alkolizm esas hastalık haline gelip, alta yatan asıl hastalığı yok etmekte ya da üstünü örtmektedir.

Görüldüğü üzere, alkolizmin oldukça çok tanımı, türü ve sebebi bulunmaktadır. Hekimler hastanın, hangi gruba dahil bir alkolik olduğunu, onun alkol alma sıklığını ve miktarını, davranış biçimini, alkolizminin ortaya çıkışını, gelişimini yaptıkları testlerle, uyguladıkları anketlerle tespit etmekte ve buna uygun bir tedavi şekli uygulamaktadırlar.''

kaynak: http://www.alkol.gen.tr