ali seriati 

kapat
  1. son dönem müslümanları arasında kendini en iyi geliştirmiş, şii, sehit yazar
    #33270 (powerofaith, 23.01.2006 13:34)
  2. sosyolog, psikolog, teolog......vsog...
    #33271 (powerofaith, 23.01.2006 13:35)
  3. aşmış insandır.
    önünde duracak adam görülmemiştir.
    düşüncenin son sınırlarında koşturur.
    tüm ideologları eleştirileriyle yerin dibine geçiren bir dehadır.
    #33360 (Mosquito, 23.01.2006 15:55)
  4. farstır. şiidir. cezayir in bağımsızlığı için savaşa katılmış, komünist partili, sosyolog. mücadelesi sırasında yakalınıp hücreye kapatılmış, orada ölmüştür.
    #345240 (suzergecer, 14.06.2006 15:41)
  5. jean paul sartrenin öğrencisidir.hocasını etkilemiştir.öyle ki sartre bir sözünde,"benim inanmış olduğum bir dinim yok,ancak olsaydı bu kesinlikle şeriati'nin dini olurdu" demekten kendini alamamıştır.bu sözün asparagas olabilme,bi nevi magazin ihtimali taşıyabilme (bkz: pazar keyfi) (bkz: şok şok şok flaş flaş flaş) her ne kadar aklımı kurcalasa da şeriati saygıya fazlasıyla değer bir mücahiddir.40 yaşında zehirlenerek hayata veda etmiştir.

(bkz: ebu zerr)
    (bkz: kevir)
    #401470 (nanelimon, 06.07.2006 14:44)
  6. (bkz: yalnizlik sözleri)
    #403509 (süpürgesiz cadi, 07.07.2006 03:25)
  7. horasan doğumlu,iranlı sosyolog.iran devriminin öncülerinden olan doktor.klasik islam alimi anlayışının dışına çıkmış,sıradışı insan.yalnızlık sözleri,dine karşı din,fatıma fatımadır,hac,dinler tarihi gibi kitapların,ülkemizde pek de tanınmayan yazarı.okunulası insan.
    #532695 (of anam nalan, 12.08.2006 23:41)
  8. devrim öncesi iran devleti tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.ayrıca "düşünebilen kimse, kendi toplumsal ve kültürel gerçeklerine uygun bir dünya görüşüne sahip olabilen insandır." sözünün sahibidir.
    (bkz: hacc)
    #1589590 (siyahi koyun, 30.04.2007 13:57)
  9. çok okunan, bundan dolayı bu ülkede en çok "tanınan" iranlı yazar olduğu söylenebilecekse de bunu söylemenin kesinlikle yanlış olacağı; zira az anlaşılmış, ülkesinde ise sağlığında ne molla sınıfına ne iran 'ın solculurına yaranabilmiş (böyle bir dertle dertlenmediğini şiddetle düşünmeme rağmen), hayatı kendisine şahit olmuş *, yazmış ve anlatmış *, anlatmış ve yazmış, hapsedilmiş de mücadele etmiş asla vazgeçmemiş, yurdundan ayrı kalmış/bırakılmış, fikir adamı *, eylem adamı, adam ve insan.
    #1815651 (xyyx, 24.06.2007 17:07)
  10. Hz. Ali'yi muhalefette muhafazakarken iktidarda devrimci olan tek lider olarak tanımlamış, iran menşeili büyük sosyolog.
    #2147959 (fena halde leman, 17.08.2007 11:24)
  11. müslüman olmasa avrupa'da çok popüler olabilecek bir sosyologdu.
    şeriati biraz cennetten kovulmuşa benzer, şiilere göre sünnidir, sünnilere göre şiidir.
    enteresan ve kanıtlanamayan tespitleri vardır.
    1.modernizm için
    "batının kozmetik ve tekstil sanayine pazar üretmek için uydurdukları bir kavramdır" der. kaynak:Medeniyet ve modernizm
    2.yunanlılar için
    "ataları kürtlerdir" der
    kaynak:Medeniyet ve modernizm
    bana çok enteresan geldi.ya da (bkz: en azından ben öyle düşünüyorum).
    müslüman olmasaydı çok büyük sosyolog diye anılabilirdi.
    #2225891 (dervisabdi, 29.08.2007 23:50 ~ 12.02.2008 15:48)
  12. Bu kitap, Sartre''ın deyimiyle, ''şiir'', sözcüğün Farsça anlamıyla da ''gazel'', yaralı bir göğsün göğüs kanamaları ile çölsel bir ruhun dağınık yakarmalarıdır.
    Bu çöl,
    ''benim dünyam '' olduğu gibi ''benim yüreğimdir''dir de...
    ''benim yabancı kendim'',
    ''benim tutuşmuş ekinsiz yaşantım''...
    özetle ''benim yaşam öyküm'' dür.
    Bu varlıkın susuz, gizemli, eriyen, bekleyen, üzülen... çölüdür.
    Bu sözlerin okuyucusunun, kendisini seslenilen olarak düşünmemesi gerekiyor.
    Bu sözler seslenilensizdir.
    Onların görücüsü, arayıcısı olması gerekiyor.
    Sözcükler ve kavramları
    ''okuma''ması gerekiyor.
    ''Cümleleşmiş'',
    ''sözcükleşmiş'' anlamları,
    duyguları ''duyumsaması'',
    ''tatması'', ''koklaması'' gerekiyor.
    Bir mektubu okuduğu gibi değil, bir serüveni gördüğü gibi... okuması gerekiyor.
    *
    #2258475 (demester, 04.09.2007 02:44)
  13. islam düşünürlerinin gelmesini istediğim noktaya ulaşabilmiş ender kişilerden biridir.
    #2310321 (eruditeking, 13.09.2007 16:51)
  14. asırlar evvelden tespit edilmiş ve üzerinde bir islam aliminin bile ihtilaf etmediği mevzuları, "ben de ulemadanım, ben de feylesofum" diye ortaya atlayıp, kendi kafasına göre açıklamaya çalışan ya da iyice bulanıklaştıran kişi.

sünni olsa ismini bile duymazdık... ama şii olunca el üstünde tutuluyor tabi!
    #2310397 (zarth vader, 13.09.2007 17:02)
  15. dünyaca ünlü iranlı düsünür,toplumbilimci,dinler tarihi uzmanı,onlarca eseri olan bir devrimci şahsiyet! görüşleri iran humeyni devrimini hazırlamıştır,hem mollalara hem de akademik çevrelere,hem de iran şahına karşı halkını aydınlatmaya çalışmıştır,takip edilmiş,hapse atılmış,ülkesinden gitmek zorunda kalmış,kendisini londralara kadar takip eden iran istihbarat servisi savak ve ingiliz istihbaratının işbirliği ile öldürüldüğü düşünülmektedir,kırklı yaşlarda vefat etmiştir,şehit dr.ali şeriati diye geçer,naaşını ülkeye almamışlardır ve (irakta olması lazım) hz.zeynep'in türbesi yanına defnedilmiştir...

şiilerin yanında ona sünni,sünnilerin yanında ise ona şii gözü ile bakılmaktadır,sebebi ise iranlı ve şiaya mensub olmasına rağmen olması gereken bir şekilde islamı anlamaya çalışmasından ve her şeyin temeline islamı koymasından kaynaklanır. sözde dindarlarca, sürgünde olan zamanının önemli ayetullahı humeyni'nin ( necef sürgünü daha sonra parise gitmiştir,irana devrim sonrası geldiğinde 1 milyonu aşkın iranlı tarafından karşılanmışıtr) ali şeriatinin yazdıkları için islama aykırı olduğu şeklinde bir fetva vermesi istenmiştir,humeyni bunu reddetmiştir.zamanının önemli düşünürlerinden -iyi bir felsefeci- ayetullah mutahhari tarafından da desteklenmiştir.
    islam ümmetinin çilesini taşıyan mücadele etmiş bir dava adamıdır...
    #2600346 (gladio1986, 17.11.2007 15:21)
  16. "eserlerinin gösterdiği kadarıyla şeriati, anlama hususunda gözü pek bir yiğitti. önüne çıkan engel, örtü ve kaygıları yiğitçe parçalıyor ve bilgisizliğin kendisinde rahatça kol gezmesine izin vermiyor, derde aşina olmamanın derde aşina olmanın yerini doldurmasına izin vermiyordu. filan şeyi bilemenin, başına ne işler açacağı hususunda hiçbir korkuya sahip değildi.

bilgiyi sadece doğuracağı sonuçlar için öğrenenler vardır. bunlar anlamaktan korkarlar ve anladıklarının kendilerine cesaret ve yiğitlik göstermelerini gerektirecek bir sorumluluk yüklemesinden ve bu sorumluluğunun gereğini yerine getirememekten çekinirler. oysa risalet görevi yüklenen birinin yiğitlikten nasibini almamış olması mümkün değildir."

alıntı kaynağı:

(şeriatinin şehadetinin 10. yıl dönümünde, dr. abdülkerim suruşun meşhed dr. ali şeraiti edebiyat ve beşeri ilimler fakültesinde, haziran 1987 tarihinde verdiği konferanstan.)

bakınız: dr. abdülkerim suruş, dini düşüncenin yeniden kurulması ve dr. ali şeraiti, kıyam yayıncılık, çeviri: sabah kara, ankara, 1989, s.16-20
    #2600349 (gladio1986, 17.11.2007 15:22 ~ 25.11.2007 10:54)
  17. iran islam devrimine çok büyük katkıları olmuş , ancak islam devriminin gerçekleşmesinden hemen sonra humeyni tarafından kitapları yasaklanan, özellikle de "dine karşı din" adlı kitabında harika tespitlerde bulunmuş yazar.

akıbeti " devrim önce kendi çocuklarını yer" sözünü hatırlatıyor.
    #2806480 (cinayetsaati, 08.01.2008 05:49 ~ 05:50)
  18. Doğu'nun karl marx'ıdır. iran islam devrimi'nin ideologlarındandır. talebelerine musluman olamiyorsaniz en azindan marksist olun diyecek kadar açık fikirli ve emperyalizm karşıtı bir insandır. bu sözüyle "allah nezdinde herkesin eşit olduğu"na bir gönderme yapmaktadır.

günümüz türkiye'sinde müslümanların arasına sınıf farkını yerleştiren, yoksulları gözardı eden, altını; gümüşü ve gemicikleri dağ gibi biriktiren ve kendi sosyetik yaşam şeklini oluşturan burjuva dincileri her gördüğümde aklıma gelen kişidir.

devrim ayetullah humeyni'nin ellerinde çok başka bir kutba gitmiş ve bu büyük düşünür iran gizli servisi savak tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

(bkz: ihtilal evlatlarini yer)
    #2806766 (oh bebek, 08.01.2008 11:07 ~ 11:14)
  19. ali şeriati bir fenomendir, müslümandır, aydındır, sosyologdur, doktordur (dr.), çok iyidir, kendine özgüdür, ateşlidir, heyecanlıdır, mücahiddir, mücadele adamıdır.

(terörist diye de anılmaktadır, ki bu haksız ithamlar; onu anlamak için kırk fırın ekmek yemesi, bin kitap devirmesi gereken az gelişmiş insansı organizmaların kıskançlık çığlıklarıdır)

harika bir anlatımı vardır, çoşturur, damarlarınız yanar kimi satırlarında, bu samimiyetindendir. bu anlatımı en çok hacc kitabında hissedilir ki hacc'ı okumak, onu üstadlardan biri olarak görmeye yeter.

lakin, islami ilimler konusunda, kendi sahasında olduğu kadar derin/yetkin değildir. hoş, onun derinliği bile milyonlarca müslümanın boğulduğu yerdir ama ben sadece 'muhammed kimdir' kitabında bu eksikliğine şahit oldum, daha sonra mustafa islamoğlu'nun da aynı yorumu yaptığını görünce ikna oldum bu konuda. bu onu küçümsemek midir, asla, müslüman için küçük görmek gibi bir olasılık dahi yoktur, euzu billah, ayrıca neuzü billah, sadece uzmanlık alanı değildir işte...

şii'dir. Ama ümmet için yanıp tutuşmaktadır, kalbi ümmetle beraber atmaktadır, sünni düşmanı bir taassup zaten onun aydınlık zihnine yakışmaz. ki ne olduğu benim için hiç fark etmez, müslüman mıdır, nokta, Allah mıdır rabbi, muhammed (sav) midir peygamberi, kur'an mıdır okuduğu, nokta. Ayrıca ben, Allah tarafından gayrimüslimlerin de bu dünyada hakkını muhafazayla görevlendirilmiş bir mü'min olarak, müslüman olmayanlara da insan kardeşim olarak bakarım.

Ali Şeriati (müslüman olmayan) diğerlerini çok bilmesi ve onlardan yararlanmasıyla eleştirilir. bir müslüman Marx'tan yararlanamaz mıdır? Marx neden bu kadar öcüdür, halbuki teorik olarak diğer kafirler ne kadar kafirse o da o kadar kafirdir. Elbette ki marx'ın din kavramına olan bakışından kaynaklanmaktadır bu. Fakat yine de bu onu silip atmayı gerektirmez. Bu da ali şeriati'nin fikri sorumluluk dediği bölümdür, düşmanlık ile tarafsızlık arasındaki itidaldir. Üstelik müslüman için şeytani ilhamlar, fikri boyutta düşmandır, eğer silm içindeyse insanlar, yani silm'e (barışa) girdilerse, savaş diye bir şey söz konusu olamaz, ancak savaşanla savaşılır. Fikirden kaçılmaz, korkulmaz, bilginin iyisi kötüsü olmaz, iyiye ve kötüte kullanımı vardır. Dinlemekten kimseye zarar gelmez. kur'an'da allah'ın mü'minleri tasvirinde, mü'minlerin sözün tamamını dinleyip, en güzeline uydukları gerçeği vurgulanır. fikir özgürlüğünü dünyada ilk defa tesis eden resulullah'tır, ki bu yüzden, islam hukukunda da güvence altına alınmıştır.

Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah'ın hidayete erdirdiği kimselerdir. işte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir.(ZÜMER suresi 18. ayet)

sözün en güzeline iman edilir ve ona isyan etmeyen tüm sözler mü'minler tarafından da benimsenebilirler.

Allah, sözün en güzelini; âyetleri, (güzellikte) birbirine benzeyen ve (hükümleri, öğütleri, kıssaları) tekrarlanan bir kitap olarak indirmiştir. Rablerinden korkanların derileri (vücutları) ondan dolayı gerginleşir. Sonra derileri de (vücutları da) kalpleri de Allah'ın zikrine karşı yumuşar. işte bu Kur'an Allah'ın hidayet rehberidir.....(ZÜMER suresi 23. ayet)

herkesin aynı duyguları hissetmesi elbette mümkün değildir kur'an okurken, ama ali şeriati'nin uğraşı önemlidir. kur'an okundukça nazil olan bir kitaptır, ama nüzul için önce okunması gerekmektedir. yüz yıllardır saklanan, gizlenen, diriler için inmiş olduğunu vurgularken yalnızca ölülere okunan bu kitabı yer yüzüne indirme, insan için raflardan indirme çabasıdır onun çabası.

aynı zamanda, körelmiş dimağların düşünceye yelken açmasını sağlama çabasıdır. Farklı perspektiften bakma, çağı yakalama, zaman üstü hitabı zamana konuşturma amacı güder; büyük ölçüde de başarılı olur. Bu açılımı sağlayamayan ulemayla da arası bozuktur. Fakat o heyecanlıdır, enerjiktir, o yıllardır susan koca bir toplumun konuşmacısı gibi hisseder kendini. Bu yüzden imam humeyni bile onun tüm eksiklerini ve hatalarını hoş görür ve bunları gençliğine yorar.

Onun batı etkisinden uzak bir uygarlık arayışı vardır, kendi ayakları üzerinde durabilen bu medeniyetin ise çıkış noktası aynı zamanda dayanacağı sağlam temel bellidir. Kur'an... yıllardır içi boşaltılan bir kavram olan kur'an'ın diri insanlar tarafından tekrar gün yüzüne çıkarılmasıdır isteği. Çünkü o bilir ki, kur'an'i vizyona sahip olan bir insanın kapsama alanı dışında kalan hiçbir alan yoktur, kur'an en geniş hüküm verme yetisini insana kazandırır, bilgiye bakış açısının nasıl olması gerektiğini gösterir, hikmet ve ilim kazandırır kısaca. insana sosyal ve bireysel bazda doğru ve yanlışı ayırt edecek kabiliyet verir.

O eylem adamıdır, marx'la bu yüzden uyuşur. O, kur'an'ın anlattığı dinin, afyonun tam zıddı bir din olduğunu anladığı için hayatı pahasına bu yolda kalmıştır. Çünkü kur'an her an aktif, hep müteyakkız bir bilinci inşa eden kitaptır.

Hataları var mıdır, elbette, hatta boldur, her insan/her kulda olduğu gibi. Bazen hiç benimsemediğim görüşleri de olur. Ama küçük taşlar için koskoca bir dağı görmezden gelemez insan, gelen bağnazdır. (bkz: gelen beri gelsin)

Ali Şeriati'nin iran islam devrimine olan etkisi yadsınamazdır. Yalnız; iran islam cumhuriyeti, fikri açıdan onun tarzının biraz gerisinde kalmıştır, aşılamamış engeller çoktur, hatalı kararlar çoktur, eksikler gedikler vardır. Daha profesyonel ve mantıklı bir hukuk düzenlenmelidir, Kur'an'i mantığa aykırı yerler rötuşlanmalı, peygamberin engin insan hakkı anlayışı yerleştirilmeli ve "sizin dininiz size, benim dinim banadır" (senin yaşam tarzın sana, benimki bana) düsturu filizlenmelidir. bunun oluşumunda da ali şeriati gibi düşünürler rol almalıdır. işin kötüsü onun gibiler de az çıkar, çıktığında da amerikan uşağı, kaypak köpek şah gibiler tarafından öldürülür. Nitekim o da 44 yaşında (Allah'ın izniyle) şehit edilmiştir, mekanı cennet, günahları affolsun. Hesap günü Allah onu bağışlasın, rabb'i ondan, o rabb'inden razı cennete dahil olsun. Dualarımız onunla...
    #2992507 (aklini kullanan gerizekali, 12.02.2008 15:38 ~ 05.08.2008 16:38)
  20. ortaya attığı fikirlerle ortadoğu da bir nesli etkilemeyi başarmış müslüman devrimci.
    #3334976 (gulce, 29.04.2008 15:52)
  21. bir müslümanın muhafazakar olması gerekliliği sanrısını tarihin derinliklerine gömmeyi başarmış büyük ideolog. dine karsi din ve insanin dort zindani isimli kitaplarında günümüz islamı ile gerçek islamı ayırmayı başarmış, gerçek bir insan'ın(beşer olmaktan kurtulmuş)sahip olduğu erdemleri birbir anlatmış güzel insandır kendisi. değerinin çok daha fazla anlaşılmasını temenni ediyorum.
    #3552465 (2 ile bolunmeyen tek sayilar, 18.06.2008 01:59)
  22. şiilerin sünni,sünnilerin de şii olduğu iddiasıyla sıcak bakmadıkları büyük mütefekkir.

iran devrimi'nin ideolojik arka planının hazırlayıcısı olduğu söylenir,halbuki bu doğru değildir.çünkü ali şeriati'nin birçok eseri iran'da yasaklanmıştır,hatta bazı kitapları 20 yıl boyunca yayınlanamamıştır bile.

son dönemde yetişen en büyük entelektüellerdendir.ben kendisine "nefer düşünür"diyorum,çünkü fikirlerinin yanında bir aksiyoner kişiliği de vardır.

kitaplarından biri "sizi rahatsız etmeye geldim"cümlesiyle başlar.

ingiltere gizli servisi tarafından şehid edilmiştir,Allah rahmet eylesin.
    #3778917 (munferit kalabalik, 06.08.2008 14:58)
  23. Savak tarafından öldürülmüş eski bir Savak ajanı. " Allah gerçek bir Janustur * demesiyle Allah'ı puta benzeterek ne kadar müslüman olduğunu göstermiş.
    #3816309 (lebejola, 14.08.2008 10:19)
  24. yığın yığın kitapları arasında en çok kapitalizm adlın kitabını beğendiğim gerçekten aşmış yazar. islam reformu üzerine görüşleri çevresindekileri rahatsız etmiş ve sonunda faili mechul bir şekilde bu dünyadan ayrılmıştır. kimilerine göre savak'ın, kimilerine göre pehlevinin kimilerine göre ise ingiliz gizli servisinin kurbanı olmuştur. ha bana sorarsanız öldürüldüğü tarih ve sosyal şartlar düşünüldüğünde katillerinin islamcı ihtilalciler olması kuvvetle muhtemeldir.
    #3828625 (eshgal nadarad, 17.08.2008 00:19)

© 2008 - uludağ sözlük

ali seriati başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. ali seriati ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ali seriati nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» size dokunan sizin gibi olsun » petek dincoz » bak yuru git kavga etmek istemiyorum » germencik » radyo » tufan ersoz » sakatlanan basketci icin topu disari atmak » cowon » yaran entry silinme sebepleri » yalnizligin anlasildigi anlar a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games