aikido teknikleri 

kapat
  1. aikido tekniklerinin özü, rakibin belirli bir amaca yönelmiş olarak uyguladığı gücü (ki)
    bir anlamda ödünç alarak, yani ona uyumlanarak (aiki) o gücün rakibi kontrol etmede kullanılmasıdır.
    bu gücün en önemli özelliği, biçimi ya da ölçüsü değil, akışıdır. bu gücün akışını durdurmadan, yolunu kesmeden, çarpışmadan onunla birlikte giderek onu kontrol altına almaktır. bu şekilde yapılmayan, çatışarak ve kas gücü üstünlüğü ile gerçekleştirilen hiçbir teknik 'aiki' içermez, yani aikido değildir.
    başlıca aikido teknikleri şunlardır;

- shiho nage

- kote gaeshi

- irimi nage

- koshi nage

- ten chi nage

- juji garami

- aiki otoshi

- sumi otoshi

- kaiten nage

- sokumen irimi nage

- ikkyo

- nikyo

- sankyo

- yonkyo

- gokyo

- hiji jime

- kokyu ho

bu tekniklerin hepsi kendi başlıkları altında kısaca anlatılacaktır.

*** sensei aikikai 3. dan sahibi haluk emçioğlu'nun derslerinden faydalanılmıştır.
    #2477431 (ditty, 16.10.2007 18:30 ~ 21.10.2007 22:51)
  2. aikidoda temel tekniklerin 10 tane olduğu dile getirilir, dojoda yalnız ilk beşi üzerinde yoğunlaşılır. bunlar ; ikkyo, nikyo, sankyo, yonkyo ve gokyo'dur. geri kalan 5 teknik, saylonların gizli 5 modeli gibidir. erişim shihan ve üstü için geçerlidir muhtemelen, o yüzden bu mevzuda kelam etmek bana düşmez, ben ilk beşe bakarım.

bilinen şudur; aikido'da bu beş teknik bilinmeden hiç bir şey yapılamaz. bu tekniklerin ilk uygulanışı genellikle kilitlemedir (kansetsu). teknik oturdukça ve beden tarafından algılandıkça bunların nage (fırlatma)lerine geçilir. Bunun dışında dört yön atışı (shihonage), juji (çapraz kilit), kotegaeshi (bileğin döndürülmesi) gibi teknikler aslen temel tekniklerin uygulanışlarıdır.

bunun dışında teknikler temelde ikiye ayrılarak sayıları 20'ye çıkarılabilir; yani her temel tekniği, irimi (giriş) ve tenkan(dönüş) olarak iki farklı şekilde uygulamak mümkündür.

irimi - aikidoka, kendisine yönlenen enerjiye bir noktasından dahil olur. o noktada enerjiyi kesip enerjinin aktığı noktaya geri döndürür. enerji ne kadar büyükse geri dönen enerji de o kadar büyük olacağından sonuç ölüm bile olabilir. irimi sadece ustaların güzel eylediği bir yoldur. dojoda acemi ellerde sakatlanmaya çok kolay yol açabilir.

tenkan - aikidoka, kendisine yönlenen enerjiyi kesmez, sadece dairesel bir yarım ya da tam dönüş ile sadece istediği noktaya getirene kadar geciktirir. sonra gerektiğini düşündüğü noktada tüm bu dönme enerjisini karşı tarafa yönlendirir. enerji yönlendiği için, saldıranın akıbeti aikidoka tarafından belirlenir. fırlatma (gönlü zenginler için), kilitleme (tam duyamadım ne dedinciler için) ya da çakma (peki öyle olsuncular için) olabilir bu akıbet. tenkan, aikidoyu yeni öğrenenler (kyu) için idealdir, zira zamanlama(fırlatma,kilitleme ya da çakma) için dairesel yönlendirme size gerekli zamanı sağlayacaktır.
    #2693173 (Kackelacka, 13.12.2007 16:25)

Copyright © 2008 - uludağ sözlük

aikido teknikleri başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. aikido teknikleri ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu aikido teknikleri nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about aikido teknikleri. Copyright of the articles are belong to their authors.

» kaiten nage » ataturkcu dusunce dernegi » dersaneye hic para odememis ogrenci » sumi otoshi » gokyo » sankyo » yonkyo » aiki otoshi » kote gaeshi » aikido » ikkyo » shiho nage » roger federer » kokyu ho » sahne tozu yutmak » koshi nage » juji garami » irimi nage » ideal vajina derinligi » seni sorana her yanim derim » inhalasyon » aduket » erkek g stringsiz de her an cinselligi dusunur » 89 com » ogrenci kredi karti » kamyoncu sozleri » vahap yilmaz dershanesi » kirmizi nokta » niksar kalesi » karamanoglu mehmet bey i ariyorum » prezervatifin vajina icerisinde kalmasi » got deligi » zeynep talu » entel kuntel » sisman insan neseli olur » ataturk ile ilgili siirler » bu terlik tam benlik » siddetle tavsiye edilen kitaplar top 10 listesi » emre karayel » ediz » okyanustaki fiberoptik kablolardan kaynakli sorun » kirmizi bayrak » 325 inci donem askere gidecek sozluk yazarlari » diyorum ki » quando a chuva passar » x i bulduk » ngark » cikolata reklamlarindaki erotizm » a » b » c » d » e » f » g » h » i » k » l » m » n » o » p » r » s » t » u » v » w » y » z » sitemap » kısa » faruk yalcin » tanriyi kim yaratti » emperyalizm » sevgiliye armagan edilebilecek sarkilar » winnie the pooh » bilkent te okuyup makarna yiyen ogrenci » orta sinif » islamiyette kadinin yeri » murat gogebakan » kendi kendini gammazlamak