acirim tukruge billahi tukursem yuzune 

kapat
  1. bilinen hali, "bacımın örtüsü batmakta rezilin gözüne, acırım tükrüğe billahi tükürsem yüzüne.." dir.

oysa aslında örtü iffet olarak telafuz edilmiş. yani, "bacımın iffeti batmakta rezilin gözüne, acırım tükrüğe billahi tükürsem yüzüne.."

iffeti başörtüsüne indirgeyen keleklere bol kabaklar diliyorum...
    #3253276 (bl, 10.04.2008 13:23 ~ 13:24)
  2. istiklal marsi sairi mehmet akif'in dizeleridir...
    #3253296 (el erzurumi, 10.04.2008 13:28)
  3. sadece bu kadar değildir, bildiğim kadarıyla devamı da vardır. devamı da okunduktan sonra manası üzerinde yorum yapılabilir.

"medeni olmak eğer açmaksa bedeni
    desenize hayvanlar bizden daha medeni"

edit: kötüleyen arkadaşım, ilk iki mısrayı akif yazmış da, sonraki ikisini başkası mı yazmış? hayır yani başkası yazmışsa söyle de bilelim.
    #3253354 (twilightismyrobe, 10.04.2008 13:39 ~ 14:01)
  4. merhum akif'in şiirlerini kafasına göre şerh etmeye girişen anlayışın pek de anlayamadığı mısra.

baksana,adam şiiri bile değiştirmiş,yerine başka kelime koymuş,akif'in niyetini de okuyuvermiş.

"bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine"diyen nazım hikmet de,Kur'an-ı Kerim'deki "Ancak mü'minler kardeştir"ayetine atıfta bulunuyor demek kadar itibari değeri yüksek bir başlıktır aynı zamanda..
    #3253393 (munferit kalabalik, 10.04.2008 13:47)
  5. bugun istiklal marşı yerine başka marşları önceleyen zihniyetin akif'e,

işte ben mürteciyim gelsin işitsin dünya
    hem de baş mürteciyim çatlasanız patlasanız
    hadi assın beni kanununuz yahut yasanız

diyen akif'e neden düşman olduğunu, onu neden unutturmaya çalıştığını gösteren dizelerden biri.

bacımın iffeti batmakta rezilin gözüne,
    acırım tükrüğe billahi tükürsem yüzüne.

bacimin iffeti yerine bacimin ortusu diyen kişi, örtünün siyasi bir sembol değil, iffet sembolü olduğunu düşünmüş olmalı. bunun böyle olduğu, başı örtülü bacılarımızın da bilmesi gereken önemli bir husustur zannederim. yani saçını bezle örtmek değil başörtüsü... aynı zamanda yüzün de iffet peçesiyle namahremden korunmasıdır önemli olan. hatta iffet, başını örtmeyende de, erkekte de güzeldir. ve iffet laikliğe de aykırı değildir.
    #3253495 (tutiimucizegu, 10.04.2008 14:16 ~ 14:17)
  6. keleklere bol bol kabaklar... örtüsünler uygun şekillerde ve böylece iffet kazansınlar...

bacının iffeti sadece örtüsü... örtü, iffet bu kadar basit. m. akif'den de gelen bu gerici yobaz zihniyet, ancak ve ancak m. akif'in şairliği ile örtülebilir.

"değil mi bir anasın sen?
    değil mi alman'sın?
    o halde fikr ile vicdana sahip insansın"

gerçekçilikten uzak, hayal dünyalarında rabıtalarla coşan arabik güllerimize en kısa zamanda fikr ve vicdan ile donanmalarını önermekten başka yapacak bir şey yok.

m. akif diyor canım, alman'laşalım...
    #3266197 (bl, 13.04.2008 21:08)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

acirim tukruge billahi tukursem yuzune başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. acirim tukruge billahi tukursem yuzune ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu acirim tukruge billahi tukursem yuzune nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about acirim tukruge billahi tukursem yuzune. Copyright of the articles are belong to their authors.