ac kurt dagdan iner ac insan daga cikar 

kapat
  1. bir türk atasözüdür, efenim bu söz. çok manidardır üstelik. insanın kafasına kafasına vurur gibi bir şeydir. hani hep sorulur ya; insanı suça iten nedir diye ve hatta insanı, insana kırdırtan ve de insanı devletine başkaldırtan nedir diye. işte bu atasözü her şeyi kısacık bir cümlede ve karşılaştırmalı anlatım ile açıklamıştır, efendiler. öyle kılı kırk yararcasına cevap aramaya gerek yoktur üstelik, cevabı sokaklara şöyle bir dikkatli baktığınızda, varoşlara inip insanların suretini bir süzdüğünüzde, sokaklarda; yaşamak ve karnını doyurmak için üç kuruş elde etmek adına yaz kış demeden para kazanmak amacıyla çırpınan insanların yüzlerinde beliren derin izleri gördüğünüzde, işte cevabı bulmuşsunuzdur. çok acı verir ve bir o kadarda kahredercesinedir bu cevap. şoka sokar insanı ve alır savurur, çaresizlikler ile dolup taşmış koca bir ülkenin böğrüne böğrüne.

açlık başa gelmeye görsün efendiler, nasıl ki doğanın güçlü ve çevik yaratığını dağlardan yemek bulmak için kentlerin yamacına indiriyor ise, insanı da aynı biçimde ama bir fak ile kendisine yemek verip el uzatan her kim olur ise onun peşi sıra giderek bilinmeyene savurmaktadır. insan neden silaha sarılır ya da insan neden başka bir insanın canına kasteder veya dağlara vurup kendisini, neden gidilmez yollardan gidip, geçilmez uçurumlardan geçer. evet bunun tek ve gerçek bir nedeni vardır oda; açlıktır, yoksulluk ve çekilen sefalettir. aç olan, yoksul olan ve sefalet içinde eriyip kaybolmaya yüz tutan, çırpındıkça umutsuzluk içersinde sadece kendisini sürüklemez yokluk dehlizine, onu bu hale sokanı ya da ona bu hayatı layık görenleri de beraberinde çeker en dibe.

evet efenim, bu atasözü çok ama çok derin anlamlar içermektedir. her bir suret kendi bakışı eksenin de, kendi yorumlayışı çerçevesinde çekip alacaktır elbet bu anlamlardan bir tane. ama herkes için değişmez tek bir anlamı vardır elbette. o da şahsımın üstteki ilk iki paragraf da vurguladıklarıdır, nihayetinde.

neyse fazla edebi oldu sanırım yazım tarzı ama insan ülkesindeki yaşanılan bitmez tükenmek bilmez ağrıları ve bitmek tükenmek bilmez acıları görüp tanık oldukça duygusallaşıyor bir yerden sonra. aslında herkesin bildiği üzere insanların zorluklar karşısında yılması ve kurtulmak için art niyetli suretlerin onlara sunduğu karşı konulmaz imkanlara kapılması bildik bir şeydir. ve sonuçta terör olmaktadır, gasp olmaktadır, soygun olmaktadır. peki ya bunların olmasında devletin ve başındakilerin hiç mi sorumluluğu yoktur ? elbette ki vardır ve o dağa çıkanları o yola sokan da bir bakıma devletin ilgisizliği, ekonomik dengesizlikleri gideremeyişi ve yoksulu içine düştüğü yokluktan çekip çıkaramamasıdır.

benim diyeceklerim bunlardır. ya sizinkiler nedir ?
    #2533988 (bluevelve, 29.10.2007 21:35)
  2. (bkz: allah açlık ile sınamasın)
    #2534004 (DeLi BLuE, 29.10.2007 21:39)
  3. http://www.kalan.com/scri...ergi.asp?t=3&yid=3186
    #2549936 (patlamismisir, 03.11.2007 02:09)
  4. "aç kürt dağdan iner, aç insan dağa çıkar" şeklinde düşünülürse bambaşka anlamlar taşır. kürtleri insan yerine bile koymaz bir anlamda. Kürtlerin dağda karnı tok demektir. Bush amcaları onlara iyi bakıyor demek ki demektir.

Şaka tarafı bir yana. Doğru bir önerme olsa da eksikleri çoktur. Her aç olan dağa çıkar mı? çıkmış mıdır? Hepsi çıkmadıysa o zaman çıkanları haklı görerek çıkmayanlara haksızlık etmiş olmaz mıyız? Türkiye'nin en fakir bölgesi doğu karadenizdir. Güneydoğu anadolu değil. Bu durumda karadenizden de bir terör yaklaşımı haklı görülebilir mi?
    #2549954 (jacksparrow, 03.11.2007 02:15)
  5. (bkz: aç insan götünden atasözü uydurur, tok insan atasözü araştırması yapar)
    (bkz: insan da olsa aç açtır)

(bkz: tok mahmut aç mahmut'un halinden anlamaz)
    (bkz: ayağını mahmut'a göre uzat)

tanım: sanırım acıktım, dağa çıkacağım.
    #2579385 (markasiz, 11.11.2007 13:22)
  6. insandan insana değişen durum; avcı bir açsa bu kişi dağda avlanır tabi.
    valla aç hayvaların şehrin göbeğine iniyor bu doğru, aç insanı çıkaramadım. bir de bildiğim bir kaz dağı masalı var. ordada baba kızı dağda bırakıyor. kız ölüyor. valla çıkaramadım. ne demek ki.
    #2579404 (blonde mermaid, 11.11.2007 13:30)

© 2008 - uludağ sözlük

ac kurt dagdan iner ac insan daga cikar başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. ac kurt dagdan iner ac insan daga cikar ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ac kurt dagdan iner ac insan daga cikar nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» plastik fasulye » tarihteki unutulmaz ayarlar » maca sonradan giren futbolcu tavirlari » kizlari guzel gosteren detaylar » ilker basbug » vergil » yeni arcelik reklami » aklini kullanan gerizekali » philadelphia deneyi » kibris a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games