bugün

duru hareketi diye bilinen eski, güncel ve derinden derine yayılan bir hareketin merhum lideri. eserleri örgünöz başlığı altında sıralanır. ayrıca 1970 yılında özden gazetesini kurmuştur. özden gazetesi haricinde onlarca kitap yazmıştır. yüksek okul okumamasına rağmen son derece akıcı bir türkçe ile kaleme aldığı kitapları halen okunmaktadır. türk'ün herşeyi özünde bulabileceğini anlatan abdülkadir duru her kitabına aynı sözlerle başlar..

"inanmadan evvel tespit ile bir dene
Kendin tecrübe etmeden bu tamam deme
Evvel bildiklerin doğru mu bir bak
Gel muayene edek de , kötüyü atak."

(bkz: Dost mektubu)
(bkz: Anaman insan): insan ve insanlik anasina mahsustur
(bkz: Iyi sorun saglam cevap alin) *
(bkz: 41 nci kitap)
(bkz: Serefbulim)
(bkz: Örgünöz besli dizgeler)
(bkz: Nereden oyuna geliyoruz)
(bkz: Evlenmenin yöntemi)
(bkz: Sifir dan otuzbes e)
(bkz: Saglamolim zügürtlüge paydos)
(bkz: Kimligimiz)
(bkz: Iktidara nasil geçecegiz)
(bkz: Kanindan güçlen)
(bkz: Anbul)
(bkz: Iktisatta monarsi mi demokrasi mi)
(bkz: Izhar)
(bkz: Ipucu)
(bkz: Sohbetler)
(bkz: Hasta toplum güçlü millet)
(bkz: Asaran 4)
(bkz: Asaran 3)
(bkz: Asaran 2)
(bkz: Asaran 1)
(bkz: Tam demokratik seçim)
(bkz: Can adamlarinin maceralari)
(bkz: Anini yasa kendini yasa) II cilt
(bkz: Herkes kendi yerini bulur)
(bkz: Gadirbilim)
(bkz: niye kurşunluyoruz)
(bkz: ekonomi örgünöz)
(bkz: şahsiyetimizle yaşamk zorundayız)
(bkz: KULAĞIMIZDAN BiZi KiMLER YÖNETiYOR)
(bkz: türk kimdir)
(bkz: kim alevi)
(bkz: insanın hedefi şereftir)
(bkz: kadının toplumdaki yeri)
(bkz: mutluluk anahtarı)
(bkz: tanış)
(bkz: sadeleşsin zihnimiz)
(bkz: titremesin elimiz)
(bkz: kemer tutsun belimiz)
(bkz: ferahlasın kalbimiz)
(bkz: bir yön bulsun sevgimiz)
(bkz: büyük hanım)
(bkz: örgünöz de iş içinde eğitim)
(bkz: muhammed ül emin)
(bkz: biz kapattık biz açalım)
(bkz: erkeklerin ipi kızların elinde)
(bkz: insan)
(bkz: kötülüğü paylaşma)
(bkz: kadir gecemiz)
(bkz: önem kazan)
(bkz: mutluluk anahtarı)
(bkz: KEMALiYE DE BiR GÖNÜL MACERASI)
(bkz: DÜNYAYI HAYVANLAR iDARE EDiYOR)
(bkz: akıl olsun hassımız)

http://www.ozdengazetesi.com.tr/kitap.php
Abdulkadir Duru - iŞADAMI-YAZAR-ŞAiR (1920-1989)

Erzincan- Kemaliye'nin (Eğin) Apçağa köyünde 1920 yılında doğan Duru, Eminağagil lakabıyla anılan ailedendir. Ailenin diğer mensupları farklı illere giderken Sandık Emini olarak görev yapan dedesi Eğin'de yerleşmeyi tercih etmiştir. Çünkü Yavuz Sultan Selim zamanında verilen bir ferman ile et kethüdalığına, IV. Murad döneminde de odun ve kömür kethüdalığına sahip olan Eğin, zamanın ticaret merkezlerinden biri olarak ekonomik kalkınmışlığı ile cazip bir şehir durumundadır. Nitekim oğlu Osman Bey, istanbul'da sarayın et ihtiyacını karşılayan tüccarlardan biri olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nın yokluk, acı ve kederinden bu şehir de nasibini almış, ticaret ve zanaat hayatı sönmüş ve göç veren bir şehir haline gelmiştir. Abdulkadir Duru, babasının göç etmemesi ve istanbul'da eğitim imkanı da sağlayamaması nedeniyle, mevcut mesleklerden birini seçmek mecburiyetinde kalmış ve kunduracılığı seçmiştir. Önceki dönemde Anadolu'nun ayakkabı ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Eğin'de kunduracılık mesleği değerini korumakla birlikte, sanayileşmenin gerisinde kaldığı için yerel ihtiyaca cevap verir niteliktedir. Eğitimini sürdürememeyi ve yerel bir zanaatkar olmayı daha fazla kabullenemeyerek 16 yaşında tek başına istanbul'a gitmiş, gündüzleri ünlü bir ayakkabı ustasına ücret almaksızın çırak olmuş, geceleri de hamal postalları vb. para kazanabileceği iş yaparak hayatını kazanmıştır. Ustasının verdiği onay ile kendi işini kurarak kısa zamanda aranılan bir ayakkabı imalatçısı olmuştur. Amcazadesi Ahmet Kutsi Tecer'in milletvekili olduğu dönemde Ankara'ya gelerek eğitimini sürdürmek için imkan aradıysa da, babasından bile maddi destek almayacak kadar özgür bir ruha sahip olan Duru, istanbul'a ilk geldiği zaman kendi kendine verdiği; kimseden para da dahil hiçbir destek almayacağım; sözünün esiri olarak bu kez izmir'e giderek mesleğinde ilerlemeye devam etmiştir.

Kültürel ve genetik mirasının dürtüsüyle iş ve meslek hayatında iddialı ürünler ortaya koyarak adını duyurmakla kalmamış, düşünce ve eylemleriyle de çevresindeki insanlara; ne iş yapıyorsan mutlaka en iyisini yap; ilkesini benimsetmeye çalışmıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte emeklemeye başlayan bir birey olarak, o güne kadarki hayatı boyunca edindiği tecrübeleriyle; muasır medeniyetler düzeyine ulaşmak için asıl engelin Girişimcilik ve Yenilikçiliğe imkan vermeyen zihniyet olduğunu görmüş ve bunun için Kültür ve Fikirle Aydınlatma derneğini kurmuştur. Herhangi bir akademik kariyeri olmaması sebebiyle ve ergin insanlara özgü tevazusuyla, vatandaşlık görevi bilinci içerisinde düşünce ve görüşlerini paylaştığı dernek çalışmaları sırasında, bazı sözlerinin yanlış anlaşıldığını, bunun da fayda yerine zarar vereceğini düşünerek yazmaya başlamıştır. Örgünöz Fikir Sistemi tanımlamasıyla ortaya koyduğu dünya görüşünü, Fikir kulaktan önce eylemden girer; diyerek kendisi uygulamak üzere, memleketi olan Kemaliye'de kendine ait şifa bağı mevkiinde bir Teknokent kurmuştur. Ulaşım zorluğuna ve arazinin elverişsiz olmasına rağmen kunduracılık hayatı boyunca kazandıklarını harcayarak 1975 yılında başlattığı faaliyetine, 1980 yılına kadar devam ederek, çeşitli sanayi dallarında ar-ge çalışmaları ve üretim yapmaya imkan sağlayan atölyelerin bulunduğu, matbaa , ilkokul , lojman ve dinlenme tesisinin de yer aldığı bir yerleşke oluşturmuştur.

Boşa akan suları değerlendirmeye örnek olarak hidroelektrik santralı, atıkların değerlendirilmesi ve çevrenin korunması için örnek bir biyogaz tesisi, verimli arazilerin betonlaşmaması görüşünün örneği bir yerleşke ve ar-ge faaliyetlerinin önemine dair görüşünün örneği bir metal atölyesi kuran Duru, burada sanayinin gelişmesi için yeni ürünler yapmak isteyen genç girişimcilere imkan vermiştir. Girişimci yeteneğine sahip olan yenilikçilere ortam sağlamak olarak adlandırdığı bu çabalarını sürdürürken, bir yandan da izmir, Ankara ve istanbul'da iş hayatına devam etmiştir.

Çeşitli sanayi dallarında, inşaat ve basın- yayın alanında faaliyet gösteren sekiz şirketin kurucu ortağı olarak koordinatörlük görevlerini de yerine getirmiştır. 1980 den itibaren sağlık nedeniyle Ankara'da bulunmuş, 1984'de de Ankara'ya yerleşmiştir.

Bütün yapmak istediğim insanların zihinsel tabulardan kurtulup kendi yeteneklerini keşfetmesi ve bunu hayata geçirmekte tereddüt etmemesidir. Çünkü Türk insanının tek zaafı kulağından yönetilmesi, tek eksiği de iş, ürün sahibi olmayı bilmemesi, ekonomik oyunlara gelmesidir ifadesiyle yaptıklarını özetleyen Duru, 48 kitap yazmıştır. 1989'da vefatından sonra da çeşitli gazete yazıları vb. derlenerek kitapları yayınlanmıştır.
Ortaya koyduğu örgünöz fikri ile yeni bir çağ açmıştır.