abdulezel pasa 

kapat
  1. Kayıtlara göre 1831 yılında Konya vilayetinin Hadım ilçesinin bir köyünde doğdu. Zekası sayesinde okuma yazma dahil kendini yetiştirdi ve 16 yaşında orduya nefer olarak girdi. imparatorluğun öbür ucuna gönderildi. Arabistan ordusundaki yararlılıklarıyla yükseldi, subay oldu. Kırım savaşı'na katıldı, Karadağ ve Girit isyanlarında şecaatini gösterdi. 1876'da Sırbistan Savaşı'nda Aleksinaç mevkiinde cesurane ve fedakarca çarpışmasıyla şöhret kazandı. Plevne Savaşı'nda Gazi Osman Paşa'nın en yakın ve güvendiği kumandan ve silah arkadaşıydı. Bu general subayları ve neferleri fevkalade severdi. Yunan Savaşı'nda 17 Nisan 1896'da Pınartepe mevkiini almak için yaptığı hücumda askerlerinin başında şehit düştü. Alasonya kazasında defnedilen Abdülezel Paşa'nın hatırasını yaşatmak için; cumhuriyet devrinin istanbul Belediyesi, Unkapanı Gazi Meydanı ile Fener iskelesi arasında kıyıya paralel ana caddeye onun ismini verdi. Günümüz istanbul Belediyesi ise onun ismini kaldırdı ve Kadir Has caddesi yaptı.
    #3878909 (Rick Blaine, 27.08.2008 18:47)
  2. geçen pazar milliyet'te ilber ortaylı'nın yazmasıyla haberdar olduk caddeden isminin kaldırıldığını.
    bu tür hareketler i.ortaylı'nın da dediği gibi vahim bir değişiklikti, hatta daha da ötesiydi bence.
    tarihin, kültürün yok olması gibi bir $ey.

http://www.milliyet.com.t...p;b=&a=ilber%20Ortayl ı&ver=02
    #3883532 (darkness nights, 28.08.2008 18:41)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

abdulezel pasa başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. abdulezel pasa ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu abdulezel pasa nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about abdulezel pasa. Copyrights of the articles are belong to their authors.