10000 days 

kapat

1. tool'un son albümü.**

tek kelimeyle inanılmaz bir albümdür. lateralus ile karıştırılmamalı ve kıyaslanmamalıdır. çoğu kişinin lateralus'dan daha az gizemli olduğu ve biraz daha sıradan bir albüm olduğu konusuna hiç katılmıyorum. albümün kapağı bile çözülmeyi bekleyen sorularla dolu bırakın şarkıları. diğer balon albümlerden farklı olarak kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. albüm siyah karton bir kaba sahip ve üzerinde ne tool yazısı ne de 10000 days yazısı görebilirsiniz. görebildiğiniz tek şey iç içe geçmiş suratlar,gözler ve saymaya kalktığınızda bunlardan binlerce çıkabilecek ufak detay ve kapağın üzerinde bulunan bir çift göze benzer mercek. bu mercekle albüm içinde bulunan alegorik resimlere dikkatlice baktığınızda aslında çift olan resimlerin tek ve daha büyük gözükmesi bilinçli bir biçimde ve muhteşem bir yaratıcılıkla tasarlanmış. lateralus'un kabındaki insan anatomisine benzeyen resme daha dikkatlice bakmanızı öneririm.
    şarkılar içinse söylenebilecek pek fazla şey yok hepsi harika ve toola yakışır bir biçimde hazırlanmış.

vicarious başladığında dikkatinizi çeken ilk şey vokal oluyor. yorumlama tarzı kesinlikle maynard ancak ses başlarda çok daha etkileyici ve gırtlaktan söyleniyor. ancak youtubeden izleyebileceğiniz konser versiyonlarında da maynard'ın aynı sesi verebilmesi nasıl bir ilah olduğunun göstergesidir. kesinlikle kusursuz hazırlanmış bir parça ve kendini yavaş yavaş sevdiriyor. yaklaşık 200 dinleyişten sonra söyleyebilirim ki, parçayı açtığınızda halen ilk dinleyişinizde aldığınız o duyguları hissedebiliyorsunuz. maynard harika yorumlamış ancak bu şarkıyı sıradan bir bateristin de çalamayacağı aşikar.*

jambi tool'un gaz başlayıp tavan yaptırdıktan sonra normal bir hızda seyiren parçası, aslında vicarious'a benzediğini söyleyebilirim.*

wings for marie şarkı progressive kalıplardan çıkıyor ve dinleyiciyi derin düşüncelere sürüklüyor, fazla dinlerseniz günün tamamını farklı bir dünyada yaşıyormuş gibi hissetmenize neden oluyor.

10000 days albümle aynı adı taşıyan wings for marie'nin devamı niteliğindeki aşmış bir parça... maynard sesiyle insanı gerçekten de büyülüyor ve marie'nin acıklı öyküsünü bir evladın haykırışlarını anlatıyor. sonu ise wings for marie ile aynı.

the pot wings for marie ve 10000 days in havası üzerinizdeyken çok farklı izlenimler yaratan tool parçası. vicarious'da ki bunu maynard mı söylüyor sorusunu belki de üç-beş kat daha şaşkınlıkla sormanıza neden olan parça. maynard'ın sesinin hangi perdelere ulaşabileceğinin bir göstergesi, yine vicarious'da ki gibi sesin sahibinin şarkı ilerledikçe maynard olduğuna karar kılıyorsunuz ancak şarkıyı yeniden başlattığınızda aynı soru bir kez daha kafanızda beliriyor.

lipan conjuring lipan bir bir apaçi kabilesinin adı imiş. şarkıya dönecek olursak lateralus'da ki disposition havasını veriyor. bunu albüme eklemekle ne anlatmaya çalıştıkları hakkında henüz benim kesin bir bilgim yok ancak lipanların inançlarıyla ilgili olabileceğini düşünmemizi sağlıyor.maynard işte vardır bir bildiği deyip geçiyoruz.

lost keysblame hoffman rosetta stoned gibi karmaşık bir esere karmaşık bir intro niteliği taşıyor. albert hoffman'ın lsd'yi bulması ile bağlantılı imiş.*

rosetta stoned bildiğim bir tek şey varsa o da sadece bir şarkı olmadığı lost keys ve lipan conjuring'le birlikte çoğu şeyi veya herşeyi anlattığıdır. (bkz: rosetta stoned)*

intension başlardaki sözleri tersten okunan parçadır. wikipedia'ya göre o ters okunan sözler "work hard," "stay in school," "listen to your mother," "your father is right" imiş. en az rosetta stoned kadar çözülmesi beklenen sorularla dolu...

right in two belkide albümün en güzel parçası. sadece müzikal anlamda değil bir serdir right in two. insanlığın nasıl maymunlaştırıldığını nasıl maymunca yaşadığımızı anlatır. adı sözlerle birleşen ve bize ying yang arasında bir seçim yapmamız gerektiğini anlatan parçadır. bir yaratılış hikayesidir belki de. meleklerin insanlar önünde diz çökmesinin nedenini anlatır bu parça. meleklerden ve diğer tüm yaratılanlardan farklı olarak insana verilen özgür iradeyi anlatır, şeytanla tanrı'nın tutuştuğu bahsi ve şeytanın belki de görevini en iyi şekilde yerine getirerek sunduğu armağanı ying yang'ı öyle güzel anlatır ki maynard'ın ağzından söylenen en güzel parçadır kanımca. insanoğlunun dünyaya vardığı günden beri aradığı tek şeyi anlatır. şarkı çok şey anlatır da ben buraya sığdıramam o yüzden koskoca albüm dururken yazımı sadece bu şarkıyı anlatarak geçirmek istemem. (bkz: right in two)

viginti tres artık bunun için ne dersiniz bilemiyorum. ister tanrı'nın sesi deyin ister 10000 days'in faaip de oiad ı deyin ne derseniz deyin ancak gizemli olduğu kesin. lateralus'u hatırlarsanız albümün dinleniş sırası 1,2,3 diye gitmek yerine fibonacci sayilarinın sıralanışıyla dinlemek gerekiyordu. belki aynı durum özel ve biraz daha karmaşık olarak viginti tres için de geçerli olabilir, zira tek başına bir anlam ifade etmediği gibi dinlendiği zaman da istenildiği kadar çok anlam çıkartılabiliyor. bu yüzden viginti tres'i açın aynı anda wings for marie'yi ve 10000 days'i de açın, bir de şimdi dinleyin nasıl bir parça çıkıyor.gök gürültüsünün kattığı anlam ve yeni çıkan şarkı oldukça değişik bunun esrarı henüz çözülmedibende bekliyorum ancak albüm artık lateralus'dan daha karmaşık oldu.* benim görebildiklerim ve bulabildiklerim şimdilik bu kadar ve sabırsızlıkla albümün sırlarının açığa çıkmasını bekliyorum. sonuç olarak yine bize çok şey anlatılıyor.
    #907011 (the franchise, 25.11.2006 12:19 ~ 26.11.2006 21:38)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

10000 days başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. 10000 days ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 10000 days nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about 10000 days. Copyright of the articles are belong to their authors.