bugün

dunyadaki en unlu kuşaklardan biri.bir diğeri (bkz: 69 kuşağı)
(bkz: daragacında uc fıdan)
(bkz: gulunun soldugu aksam)
60lı yılların sonlarında üniversite ögrencisi caglarında olup tüm dünyada esen barış, özgürlük, demokrasi mücadelesine kendini adamış, güzel bir dünya özlemiyle yanıp tutuşan kuşağın türkiye ayagındaki ismi..amerika'daki örneği için;
(bkz: hair)
turkiye'de bazı seyleri dillendirmiş nesile verilen isim, yankee go home derken ne kadar haklı oldukları bugun asikardır, "tam bagımsızlık" derken, "karanlıga gecit yok" derken ne kadar ileri goruslu oldukları bugun anlasılmaktadır, lakin anlamayanlar malesef hala mevcuttur, onlar bu yolda daragacına gitmişlerdir, anlamayanlar hala ceplerini doldurmaktadır.
işte bu yuzden saygı duyulmalıdır, olması gerekenleri savundukları için, cebindekileri degil
düşünce ve davranışlar ait olduğu zaman diliminin şartlarına ve şekline göre değerlendirilmelidir. her şeyin şekli zamanla değişir. geçmişin biriktirdikleri bir nokta da patlar değişime ön ayak olur ve her değişimde birilerinin canı yanar, 68'de bir modayı takip eder gibi politize olmuş gençliği alıp götüren rüzgar** bir yerde dinmiştir. 68'in sonrasında 70'ler 80'ler yaşanmıştır, bilinçli bilinçsiz düşünce patlamaları kötü yönetimlerle birleşince az canlar almamıştır. toplumsal değişim her zaman var olacaktır. içinde yaşadığımız şu anki global düzene* gelirsek, tüm yönetimsel işlerin* ekonomik yeterliliklere bağlı olduğu bir zaman diliminde* hala 68 kuşağını geri çağırmak çok duygusaldır, iyi niyetlidir fakat zamansızdır ve boştur*. demem o ki, zaman; düşüncesini de, davranışını da, ideolojisini de, düzenini de toplumu önüne katarak yanında getirir. mühim olan eğitilmiş beyinleri çoğaltmaktır**.
ölerek bitmelerini beklediğimiz malesef suyun başını tutmuş insanlar topluluğu.
şimdiki devrimci kuşağın yaşamak istediği hasretle özlenen dönem. (bkz: nerede o eski günler)
1968 senesinde onsekiz ve yakın yaşlarda olan insanların kuşağıdır.
1968. entrymi ithaf ettiğim kuşak. şimdiki benim de dahil olduğum kuşağa bakıyorum da;
(bkz: sen ne güzel kuşaktın 68 kuşağı)
bireylerinin cogunlugunun göge yukseldigi kusaktır.
(bkz: gökkusagı)
bir şeyleri değiştirmeye çalışanların, düşünceleri için mücadele eden ve her şeyi göze alan insanların dönemi..
aklı sıra t.şak geçen lavuklar anlamaz ama yine de sorayım;

a- t.şak geçilen o kuşak, basitçe amerikan karşıtlığı ile bilinir. sen şu an çok mu seviyorsun amerika'yı? *
b- annen, baban kaç kuşağı oluyor?

ayrıca, senin gibi bir nesil yetiştirdikleri için, hakikaten boş beleş geçen yıllarına yanarlar. buna eminim.
nedenini anlayamadığım bir şekilde,o yıllarda genç oldukları için özel bir saygı görmeleri gerektiğini düşünen kuşak.
^ 68 ku$ağına değil, gökku$ağına inanın ^ küçük iskender..
(bkz: devrimci)
köy enstitüleri'nde yetişmiş, dolayısıyla din iman tertemiz olan kuşak...
Ellerinde Türk bayraklarıyla dolaşan ve davalarında samimi olan insanlardır*.
68 Kuşağı, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, ibrahim Kaypakkaya gibi devrimci önderlerin liderliğinde oluşturulan Türkiye'de ki sol hareketin adıdır.

1960'lı yılların içinde bulunduğu ve tüm dünyada esen özgürlük akımından ve savaş karşıtlığından etkilenmiş ve Türkiye'de sol görüşlü 60 gençliğinin oluşturduğu bir akım olarak bilinir.

Aynı dönemde kapitalist birçok ülkede ve özellikle Amerika'da sisteme aykırı hareketleriyle ön plana çıkan Hippiler gibi özgürlükçü ve antimilitarist akımlar oluşmuştu. Amerikadaki 60 kuşağının en önemli hareketi o zaman Amerika'nın yürüttüğü Vietnam Savaşı'na karşı yaptıkları protestolardı ve hem Amerika'nın verdiği kayıpların aşırı artması hem de hippiler ile birlikte tüm Amerikada ve dünyada yayılan savaş ve Amerikan karşıtı gösteriler sayesinde Amerika Savaşı sonuçlandırmadan geri çekilmek zorunda kalmıştı.

68 kuşağını başlatan olayların ilki Fransa'daki Sourbonue Üniversitesi'nde meydana gelen öğrenci isyanıdır.Ayrıca Latin Amerikalı devrimci E.Che Guevera'nın 1967 yılında Bolivya dağlarında yakalanarak öldürülmesi de bu olayların başlangıcına neden olarak gösterilebilir.

68 kuşağının Türkiye'deki uzantısını ise Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, ibrahim Kaypakkaya gibi solu kendi içinde çeşitli fraksiyonlara bölen devrimci ve eylemci öğrenciler oluşturmuştur.
deniz gezmiş, mahir çayan, ibrahim kaypakkaya gibi devrimci önderlerin liderliğinde oluşturulan türkiye'de ki sol hareketin adıdır.
68 kuşağını başlatan olaylardan en önemlisi de latin amerikalı devrimci che guevera'nın 1967 yılında bolivya dağlarında yakalanarak öldürülmesidir.
dünyada esen antiemperyalist rüzgarın türkiyede yarattığı kuşaktır. bağımsızlıkçıdır. eşitliği ve özgürlüğü savunur.
68 kuşağının asi seslerinin uyuşturucu yüzünden hayatı kaydığı için aynı yıllarda farklı akımlarda yüzenler şimdi dünyayı yönetmektedir. ne yazık ki bush da bir 68 gencidir.
(bkz: Deniz Gezmis)
türkiye'nin görüp görebileceği belkide en özel kuşaklardan birisidir. ayrıca deniz gezmiş, hüseyin inan, mahir çayan, hüseyin cevahir, ulaş bardakçı, taylan özgür, sinan cemgil, kadir manga, alparslan özdogan gibi harika ve çok büyük isimlere sahiplik yapmış kuşaktır.. yüreğimizin diğer tarafıdır.. *
sozde vatansever, ozde moskof usagi zibidi makulesidir. Bu nasil vatanseverliktir ki universiteyi isgal edip icindeki o gunlerin parasiyla milyonlar eden cihazlari kiriyor, o okula sadece egitim almaya, okuyup adam olmaya gelen ogrencilerin egitim haklarini gaspediyor, turlu rezalet ve capulculuk ornekleri sergilenerek devlet ve millet aleyhinde hezeyanlar savruluyordu. Hatta bu hain zibidi makulesi Beyazit kulesinden sanli turk bayragini indirip, kizil caput parcasini asmaya kadar isi ilerletiyordu. 3-5 tanesinin o begenmedikleri devletin mezarliginda yatiyor olmasi da Turk devleti'nin erdemidir. Ben olsam izin vermezdim. artik kizil meydan'a mi, Ho amca'nin yanina mi, yoksa lumumba'nin yanina mi gomulurlerdi orasi beni ilgilindirmezdi.
bir devrin özgürlük savaşçılarıdır. ve o devir ki savsşın ilimle, bilimle, düşünceyle verilebileceğine inanmışlardır, lakin zincirlere, zindanlara, darağaçlarına mahkum olmuşlardır..