bugün

5. hastalık (Okul çocukluğu dönemi hastalığı): Kızamığa benzer bir hastalıktır. Solunum yolu salgıları ile veya kan yoluyla bulaşır. iyi seyirli bir hastalıktır. 3 dönem şeklinde seyreder.

Birinci dönem, orta derecede bir ateş ve tipik bir döküntü vardır. Yüzde kelebek şeklinde döküntü dikkat çeker. Yanaklar –tokat atılmış gibi- kırmızıdır. Ve ağız etrafında solukluk dikkati çeker.
ikinci evrede, önce kol ve bacaklarda beliren ve daha sonra gövdeye yayılan kırmızı deriden kabarık dantele benzer döküntüler gözlenir.
Üçüncü dönemde döküntüler kaybolur ve daha sonra tekrar belirir. Ateşin yükselmesi veya güneşe maruz kalma ile döküntüler yoğunlaşabilir.

Hastalık 3-5 gün sürer. Döküntü ortaya çıktıktan sonra hasta bulaştırıcı değildir. Nadir olarak döküntü el ve ayaklara has kalır ve eldiven-çorap görüntüsü oluşturur. Hamilelerde bu hastalık geçirilirse % 33 oranında bebeğine bulaşabilir. Özellikle ilk yirmi haftalık hamilede. Hamilenin bebeğinde kan hücrelerinin olgunlaşmasını durdurur ve ağır kansızlığa sebep olur. Onun için bu hastalığa yakalanan çocuklar hamile kadınlara yaklaştırılmamalıdır.

6. hastalık (Roseola infantum):

Süt çocukluğu ve oyun çocukluğu döneminde sık rastlanan iyi gidişli bir enfeksiyon hastalığıdır.
Hastalık 6 ay 3 yaş arası çocuklarda görülür.
Kuluçka dönemi 9-11 gündür. Bulaşma solunum yolu salgıları aracılığı ile olur. Birden hastada 39.5-41 dereceye yükselen bir ateş olur. Başka hiçbir belirti yoktur. Bazen ateşe bağlı havale görülebilir. Ateş birden bire düşer ve yaygın kırmızı deriden hafif kabarık döküntüler ortaya çıkar. Döküntü hızla kol, ense, yüz ve bacaklara yayılır ve 24 saat içinde solar.
Ateşli dönemde ateşi azaltmak amacıyla ateş düşürücüler kullanılır. Başka özel bir tedavisi yoktur.