31 mart vakasi 


kapat
  1. Selanik'ten istanbul'a getirilen Avcı taburlarının 13 Nisan 1909'da çıkardığı isyan. Rumi takvimle 31 Mart 1325'te çıktığı için Otuzbir Mart Vakası denilmektedir. isyanın sonucunda Sultan Abdülhamid Han tahttan indirilmiştir.
    #142545 (july4th, 31.03.2006 23:51)
  2. (bkz: hareket ordusu)
    #142552 (child, 31.03.2006 23:53)
  3. (bkz: 31 mart vakasini 31 martta olmus zannetmek)
    #178627 (azorka, 18.04.2006 16:53 ~ 17:14)
  4. (bkz: kubilay olayı)
    #259112 (hasnicktir, 18.05.2006 22:12)
  5. 2. meşrutiyetin ilanından sonra eskiye dönme çabası içinde olanlar toprak kayıplarını bahane ederek ittihak ve terakki partisi ne karşı muhalefete başlamışlardır. bu muhalefet de istanbul da 31 mart olayı na dönüşmüştür.
    bu olay osmanlı tarihinde mevcut yönetimi ve anayasal düzeni değiştirmeye yönelik ilk ayaklanmadır. selanikten harekat ordusu nun istanbul a gelmesiyle bastırılmıştır.
    sonucunda 2. abdülhamit tahttan indirilmiş ve yerine 5. mehmet reşat getirilmiştir.
    böylece ilk kez meclis kararıyla bir padişah tahttan indirilmiştir ve meclisin aldığı kararla padişahın meclisi kapatma yetkisi elinden alınmıştır.
    #259139 (witch, 18.05.2006 22:19)
  6. sebebi;
    2 abdulhamit'in ittihat teraki partisi karsıtlarını kısıkıtması,
    ittihat teraki partisi içindeki cekişmeler
    #277243 (insensible, 25.05.2006 14:35)
  7. meşrutiyete karşı çıkan şeriatçilerin, selanikten gelen haraket ordusuyla * bastırılıp, onlarca bölücünün öldürülmesi.
    #292959 (geçmişi olmayan yazar, 30.05.2006 12:17)
  8. 31 mart olayı sisteme ve rejime karşı bir harekettir.. amacı, mevcut sistemden, tekrar padisahın egemen olduğu bir sisteme geçişi sağlamaktır.. türk siyasi tarihinde sistemi değiştirmeye yönelik çıkarılan ilk isyandır..
    #1951148 (celebi, 17.07.2007 08:18)
  9. 8. sınıfa kadar 31 martta gerçekleştiğini sandığım vaka.
    #1996981 (Johnberg, 24.07.2007 01:26)
  10. "halk burada, çoban nerede?" sloganlarının atıldığı; padişahın mutlak egemenliğini isteyen şeriatçıların çıkardığı; 'mustafa kemal' in başında olduğu hareket ordusu sayesinde bastırılan; pek çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ayaklanmadır.
    #2172655 (rojadroit, 21.08.2007 18:15)
  11. ingliz gizli servisinin destegiyle yaptiklari zulumleri, cinayetleri ortmek isteyen ve abdulhamit'in golgesinden bile korkan ittihatcilarin baslattigi bir fitne oldugu konusunda tarihciler ittifak ediyor. gerci yillarca resmi tarihte bir irtica ayaklanmasi oldugu anlatilmis olsa da meselenin oyle olmadigi, sadece kamil pasazade said pasa, dervis vahdeti ve mizanci murad gibi sozde dindar safdillerin yangina korukle gidip meseleyi bu hale getirdikleri biliniyor. zaten basta halife sultan varken cikip "seriat isteruk!" diye bagirmak bile ahmakliktan baska bir sey degil.

    zaten olayin gelisimine bakinca bir gariplik oldugu acik. yani ittihatci kafa hurriyet diye diye ne kadar cinayet zulum, fuhus, zina varsa isliyor. hatta kendilerine muhalif diye bir gazeteciyi, devlet adamini gunduz vakti istanbul'un gobeginde olduruyor. ordu da tam bir disiplinsizlik hakim. halk yapilan bu zulumlerden bikmis usanmis. padisah ise icraci degil sadece temsili bir makamda. birde selanikteki 3. ordudan gelen subaylar artislik edip milletin iflahini gevretiyor. sonra da cikip seriat isteriz diye ortaligi velveleye veriyorlar. ustelik bu 3. orduya mensup avci birliklerinin basinda tek bir subay yok. en rutbelisi bascavus. tabi bunlara bir kisim dindar belki ama cahil insanlarda katiliyor. o donemde basta bediuzzaman said nursi olmak uzere bir cok alim uyariyor ama dinletemiyorlar. is cigirindan cikiyor. zaten ittihatcilarin istedigide buydu.

    bu arada abdulhamit direktif veriyor isyancilari dagitin diye, ama ne hikmetse ordu komutani emri yerine getirmiyor. sonra padisahi korumak icin harekat ordusu selanikten yola cikiyor ki bunlarin basinda musluman bir turk var ama askerlerin cogu musluman katili mekadon ve yagmacilar. yani tam bir capulcu ordusu. zaten bunu duyunca isyancilari dagitmamakta direnen 1. ordu komutani padisaha gelip harekat ordusuna karsi koymak icin izin istiyor ama padisah "muslumani muslumana kirdiramam" diyerek musade etmiyor, tahttan indirilme pahasina.

    bu harekat ordusu istanbula girince herhalde unuttular asil amaclarini(!) basliyorlar yildiz sarayini yagmalamaya, kutuphaneleri dagitmaya hatta padisahin altin arabasini bile parcalayip goturuyorlar. abdulhamit tahttan indirildikten sonra birde tutup 31 mart vakasini tertip etmekle ve "muslumani muslumana kirdirmakla" suclaniyor(!).

    bu olayin gunumuze bakan cok taraflari var elbet ama sanirim en onemlilerinden biri ittihatci kafalarin bunun bir irtica olayi oldugunu yaymakla adeta devlet ile millet arasinda olusan ve gunumuze kadar gelen bir anlayisin mimari oldular. emellerine ulasmak icin once carsiyi karistirip ardindan da koca bir devleti tuzla buz etmeleri ise amacin sadece iktidar hirsi oldugu ve bundan sonra bir b planlari olmadigini acikca ortaya koyuyor.

    ayni zihniyetin uzantilarinin cumhuriyet turkiyesinde de devam ettigi ve bir cok hadisede ortaya ciktikalrini goruyoruz ama insallah bir dervis vahdeti veya mizanci murad bulamazlar kukla yapacaklari. gerci 28 subat doneminde muslum gunduz vardi icad ettikleri ama insallah bundan sonra olmaz...
    #3196587 (el erzurumi, 27.03.2008 13:23)
  12. mustafa kemal'in hareket ordusu başında bastırdığı isyandır.
    #3196614 (unexpected, 27.03.2008 13:29)
  13. sonuçta ittihatçıların devletin içine edip bırakıp kaçacakları dönem başlayacaktır bu olaydan sonra. ittihatçılar nasıl bir darbe ile 2. meşrutiyeti kurdurdularsa, halk da o şekilde tepkisini koymuştur.
    #3196618 (westphalia, 27.03.2008 13:29)
  14. bu vakanin hemen oncesinde yani ii. mesrutiyetin ilaniyla birlikte idare ittihatcilara kalmis, akli basinda adamlar ya surgune gonderilmis, ya hapsedilmis ya da idam edilmistir. o yuzden devlet ricali tam bir cahiller topluluguydu. mesela buyuk asker(!), komutan enver pasa ruslara karsi intikam atesiyle yanip tutsuyor belki de ingiliz muhiplerine bir kiyak gecmek istediginden tutup mart ayindan sonra gidelim nasihatlerine kulak tikayip 90 bin askeri allahuekber daglarinda telef ediyor. sonra da hicbir sey olmamnis gibi istanbul'a donuyor. ne de olsa sansur oldugundan ancak savastan yillar sonra ogreniliyor mesele.

    bu ittihatci kafa 33 yil devleti yoneten koca padisahin hal kararini bildirmek uzere Yahudi Emanuel Karasu, Ermeni Komitecisi Aram Efendi, Arnavud Esad Toptani Pasa ve Gürcü arif Hikmet Pasa'dan olusan ve icinde tek bir musluman turk olmayan heyeti gonderecek kadar alcaklasiyor. ustune birde divan-i harbi orfi'de harekat ordusu kumandani mahmut sevket pasa yuzlerce belki binlerce insani suclu diye idama gonderiyor.

    on yila kalmadanda o koca cinar devrilip gidiyor...
    #3196685 (el erzurumi, 27.03.2008 13:53 ~ 13:55)
  15. vaka sayılırsa celibon kişisinin doğduğu gündür.
    #3196744 (celibon, 27.03.2008 14:11)
  16. osmanlının asıl çöküşü.abdülhamit bir trene bindirilip selanikte köhne bir köşke yollanıyor.gazetelerde ayrı haberler çıkıyor.1912 de ordu ikiye ayrılıyor.balkan savaşı kaybediliyor.asker sivil oluyor.devler idaresini bilmiyorlar.
    #3245681 (balmsd, 08.04.2008 15:59)
  17. sanılanın aksine ittihat ve terakki partisiyle masonların birlikte çıkarttığı, sonra suçlu olarak II. abdülhamit'i gösterdikleri isyandır. burada masonlar ve ittihat terakki partisi iş birliği yaparak II. abdülhamit'i indirmişlerdir. çünkü II. abdülhamit masonların osmanlı'nın borçlarını silme, 120 bin frank değerinde savunma amaçlı deniz donanması yaptırma ve osmanlı ekonomisinin kalkınması için düşük faizle borç para verme karşılığında filistin'den toprak istemeleri teklifini geri çevirmiştir. Yahudiler bu tekliflerini bizzat ittihat ve terakki partisinin ileri gelenlerinden tahsin paşa ile II. abdülhamit'e iletmiştir. -ki tahsin paşa masondur. ittihat ve terakki partisinden en son mason olan kişi enver paşadır.- 1897 yılında kendi isteğiyle kudüs valiliğine yerleştirilen mehmet tevfik biren, II. abdülhamit'in koyduğu yasaları çiğnememiştir ve yahudilerin kudüs'ten toprak almasını yasaklamıştır. -giren yahudiler pasaportlarını gümrükte bırakıp dönüşte almışlardır.- her neyse; en ilgi çekici kısım ise, 31 mart vak'a sından sonra II. abdülhamit'i tahtından indirmek isteyenler, yani görünen tarafıyla ittihat ve terraki partisidir. fakat enteresan taraf, II. abdülhamit'in indirilmesinde imzalanan kararnamede ittihat ve terakki partisinden veya dışından hiç bir türk'ün ismi bulunmamasıdır. ismi bulunan önemli kişiler ise: siyonizmin babası teodor hertzl ve masonların başı emanuel karaso'dur. zira gerek jöntürk'ler, gerek ittihat ve terakki cemiyetinin oluşmasına yardım eden en büyük kişi de emanuel karaso'nun ta kendisidir. dip not olarak da, israil'in ilk başbakanı ben gurion, II. abdülhamit döneminde istanbul hukuk fakültesinde okumuş, ittihat ve terakki cemiyetinin bünyesinde padişah aleyhinde çalışmalarda bulunmuştur. sonuç olarak lise tarih kitaplarında anlatıldığı gibi, ittihat ve terakki cemiyeti iyi, güzel, hoş, cici bir oluşum değil; ülkeye ihanet eden zararlı oluşumların en büyüğüdür.
    #3245754 (ozix, 08.04.2008 16:24)
  18. osmanlı tarihinde ilk kez yönetimi değiştirmeye yönelik çıkan ayaklanmadır.

    hareket ordusunun bu ayaklanmayı basıtmasından sonra ittihatçılar ayaklanmayı bastırmak için bir çaba göstermediği ve isyanı desteklediği gerekçeleriyle ikinci abdülhamit' i tahttan indirerek yerine mehmet reşat' ı padişah yaptılar. böylece de osmanlı devleti' nin yönetimie ittihat ve terraki partisi egemen oldu.
    #3331863 (devrimim, 28.04.2008 20:56)
  19. 3. ordu ve 1.ordunun savaşı ve nihayetinde istanbul'un 2. kez fethi ile biten olay.*
    #3331868 (venividivici, 28.04.2008 20:58)
  20. "hareket ordusu, bereket ordusu" şeklinde bir marş ile bastırılan ayaklanma.
    #3331870 (gulce, 28.04.2008 20:58)
  21. resmi ideolojide oldukça taraflı ele alınan isyandır.isyana "salt" gerici ayaklanması diyenleri "ittihat ve terakki'nin" yapmış olduğu baskıları incelemeye davet ediyorum.ayrıca isyandan önce ittihat ve terakki muhalifi bir gazeteci malum cemiyet tarafından öldürülmüştür.
    #3331889 (stratosfer, 28.04.2008 21:02)
  22. türk tarihinde yönetime karşı çıkan 3 ayaklanmadan ilkidir.
    #3331901 (unique270, 28.04.2008 21:04)
  23. "gerici bir ayaklanmayı" bastırmak için yola çıkmışlardır ancak darbe yapmışlardır. yani günümüze ne kadar da benziyor. boşuna demiyorlar tarih tekerrür eder diye. "gerici" dedikleri insanlar imtiyazlarını kaybetmek istemeyen gafillerdi. askerlik yapmayan ilim okuyan medrese öğrencilerinin askere alınmak istemesi üzerine medrese öğrencilerinin çıkarlarını kaybetmek istememeleri "gerici" ayaklanmanın asıl sebebidir.
    #3332189 (42084615915626521626735238742, 28.04.2008 22:06)
  24. ittihat ve terakki nin komitacı kanadının el altından desteklediği iddiaları olan ayaklanma.

    o dönem ittihat ve terakki ye yönelik eleştriler had safhaya çıkmış ve homurtular yükselmeye başlamıştı. üzerine bir de komitacı kanadın provakatif eylemleri eklenince, ortaya danışıklı dövüş tablosu çıkmaktadır.
    #3332201 (gulce, 28.04.2008 22:09)

© 2008 - uludağ sözlük

31 mart vakasi başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. 31 mart vakasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 31 mart vakasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» sporx com tahmin ligi » kopeklerdeki son dedigini anlamadim bakisi » ufuk ozkan » ulkuculerin kosta rika yi isgal etme plani » yavru balinanin drami » psikoloji » yuri » duvara asilmasi gereken sozler » burcix » esra erol a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games