3 aralik dunya engelliler gunu * 

kapat
  1. her yıl 3 aralık tarihine tekabül eden gündür. nerden mi biliyorum!? benim doğum günümdür efendim. bunun sıradan bir rastlantı olarak mı yoksa allah'ın bir işareti olarak mı tanımlanması doğru olur işte orası tam bir muamma..*
    #723044 (kaytan biyikli dilber, 11.10.2006 12:10)
  2. bu entry e kadar tek entryli bir başlık olmasından da anlaşılabileceği gibi pek ilgi uyandırmayan bir gündür. diğer bir çok meselede satırlar boyu entry giren yazarlarımız bu konuda suskun kalmışlardır. ama bu onların suçu değildir memleketin hali böyledir. her türlü gereksiz bilgi yüklemesi yapılırken toplumsal duyarlılığı geliştirme geri plana atılmaktadır. yalnız bu gerçekten duyarlı olunması gereken bir konudur; herkes bilirki sağlıktan değerli bir şey yoktur. bazıları engelinden dolayı hayattan normal faydayı alamıyor. bizim de sözlük başından sağlam kalkacağımız belli değil. demem o ki herkes bi engelli adayı. daha kötüsü de var bir gün engelli bir çocuğa sahip olabilir. bu günün tarihi 3 aralık belki ilgilenilir diye şe ettim.
    #936086 (asi, 01.12.2006 20:53 ~ 09.04.2008 22:40)
  3. kabaca bir hesaplama ile ülke nufusumuzun (70.000.000/8.500.000=) %8,2 sini oluşturan insanların benzer durumdaki diğer dünya engellileri ile birlikte hatırlandığı gün.

not: onlar hakkında özürlü diyenler 8 500 000 rakamına dahil değildir
    #940523 (kara hilal, 02.12.2006 20:09 ~ 03.12.2006 15:14)
  4. bu gün kapsamında bugün saat 12:00 de karşıyaka stadında karşıyaka ve bucaspor iletişim engelliler futbol maçı müsabakası yapılmıştır.
    #943590 (pink_floyd, 03.12.2006 15:18)
  5. engellilerin de bu toplumun bir parçası olduklarını bizlere hatırlatan ve onların yaşadıkları zorlukları, sıkıntıları nasıl bir hayat sürdüklerini görmemizi sağlayan anlamlı bir gündür.
    (bkz: keşke her gün onları görebilsek)
    #943598 (vend avesta, 03.12.2006 15:23 ~ 15:24)
  6. engelli vatandaşlarımızın tüm engelliler için kendi olanakları çapında çıkardıkları bir gazete için;

(bkz: doruk gazetesi)
    #1489963 (ditty, 04.04.2007 11:50)
  7. engel değil destek olmamız gerektiğini hatırlatan günlerden.
    #2657838 (ortamlarin yilani, 03.12.2007 15:55)
  8. engellilere acımak yerine onların da insan olduğunu unutmamak gerektiğini hatırlatan gündür. onların da bizim gibi hayalleri, başarıları ve kayıpları vardır. aralarından bazıları herbirimizin yapamayacağı eylemler yapan, ayakta alkışladığımız engellilerdir.onlar biraz daha şanssız doğmuştur sadece *.bizim de başımıza gelebileceği gerçeği unutulmamalıdır.
    #2657982 (agnostic, 03.12.2007 16:38)
  9. sadece bilinerek geçiştirilmemesi gereken, engellilerin eğitim, çalışma ve sosyal güvenlik hakları üzerine konferansların düzenlenmesi ile gelecek yıl engelliler için ne gibi uygulamaların geliştirileceğinin tartışıldığı, toplum içine çıkamayan engellilerin yanlarına gidilerek onların günlerinin kutlanması suretiyle mutlu edilmeleri ve tek bir günle sınırlı kalmayacak güzele yönelik adımların atılması gereken bir gün.
    tamam ben de bir engelli bireyim fakat o engelleri olabildiğince aştığımı düşünüyorum ve bu durumdayken bile kendimden daha kötü durumdakilere ve kendisini topluma açamamış engellilere yardım etmek için hala daha çabalıyorum. üniversite içinde engelli koordinasyon merkezi kapsamında sorunlara çözüm bulmaya gayret gösteriyorum ve en azından çevremdeki engellilere kendi yöntemlerimi anlatarak hayata tutunma cesaretini vermeye çalışıyorum. ben bu kadar çabalarken potansiyel engelli adaylarının bir şeyler yapmadığını görmek içler acısı. ama onlar malesef geleceklerini kararttıklarını bilmiyorlar, kendileri de ileride bu duruma gelirlerse onlara da uzatılmayan bir el gördüklerinde iş işten geçmiş olacaktır.
    ilgili olarak
    (bkz: engelli bireyin toplumla olan ilişkileri)
    #4312757 (otherside87, 03.12.2008 16:03 ~ 16:08)
  10. engelli zihinlerden henüz kurtulamadığımızın göstergesi olan gündür.

http://www.yuruyus.com/ww...ages/engelliler01-165.jpg +

--spoiler--

3 Aralık, "Dünya Engelliler Günü"dür. Fakat, engelliler yılın bir günü bile hatırlanmayanlar, yılın bir gününde bile, hakları tanınmayanlardır.

Toplumumuzun yok sayılan kesimlerinin başta gelenlerinden biridir engelliler. Resmen yok sayılırlar. Fiilen yok sayılırlar. Sayıları tam bilinmez; 2002'de Başbakanlığa bağlı yürütülen "Türkiye Özürlüler Araştırması" sonuçlarına göre, 8,5 milyondur sayıları. Kimi araştırmalarda ise, bu rakam 11 milyona kadar çıkar. Hakkı olmayanın sayısı da yoktur. Engellilerin durumu da böyledir.

Resmi olarak ise, Türkiye nüfusunun % 12.3'ü, yani tam 8.5 milyon kişi engellidir. Bunların 2 milyon 250 bini konuşma özürlü, 1 milyon 270 bini zekâ, 892 bini ortopedik, 382 bini işitme, 127 bini görme özürlü ve 637 bini sürekli hastalığı olan durumundadır.

Rakam büyüktür, bu kadar büyük sayıdaki engelli için oligarşik düzenin politikası nedir? Bu sayıdaki engellilerin sorunları nasıl çözülüyor? Bu sayıdaki engelli, yaşamın neresindedir?

Bu soruların cevapları hayatın içindedir. Bunun cevabı, engellileri hayatın içinde göremiyor olmamızdadır. Sayıları milyonlarca olan engellileri, sokaklarda, işyerlerinde, sosyal alanlarda, ulaşım araçlarında ve benzeri yerlerde, sayıları oranında göremeyiz. Çünkü, yaşam onları hesaba katarak düzenlenmemiştir.

Oligarşik düzende tüm halk kesimlerinin hakları yok sayılmaktadır, engelliler ise, ek olarak bir de engelli olmanın haksızlığıyla karşı karşıyadırlar. işsizlik tüm halk için sorundur, engelliler için bir kaç kat daha büyük bir sorundur. işyerlerinde olması gereken yüzde 3 engelli kontenjanı uygulanmaz; ve hükümetler de bunu uygulatmaz. Eğitim tüm halk için sorundur, fakat engelliler için ise bir kaç kat daha fazla sorundur, örneğin okur yazar olmayan oranı engellilerde yüzde 36'dır; sağlık, ulaşım, barınma, pahalılık ve benzeri sorunlar da engelliler için bir kaç kat daha fazla sorundur. Kısacası, hiçbir alanda hesaba katılmayan engelliler için hayat daha fazla zorlaştırılmıştır.

AKP, Engellileri En Fazla istismar Eden, Haklarını Da En Fazla Gaspedendir

Düzen partileri için, engelliler, seçimlerde 'oy sayısı' olarak 'hatırlanırlar'. Dini, yoksulluğu, yardımlaşmayı, kısacası herşeyi istismar eden AKP, bir engelliyi milletvekili yaparak bu konuyu da istismar etmenin başını çekmiştir. Fakat, engellilerin hakları da en fazla AKP iktidarında yok edilmiştir.

AKP tarafından 2005 yılı, "engellilerin istihdam yılı" ilan edildi, 2008 yılı bitti, hâlâ engellilerin istihdamında tek bir adım atılmadı. Engellilerin talepleri dinlenmedi bile. Ama buna karşın;
    2005'te çıkarılan engelliler yasası ile, engelli maaşı alabilmek için, özür oranı % 70'e çıkarıldı.
    istanbul Büyükşehir Belediyesi, Emirgan'daki rehabilitasyon merkezinde kalan engellileri, bu binadan çıkarma kararı aldı.
    Milli Eğitim Bakanlığı, Niğde Cemil Meriç Görme Engelliler ilköğretim Okulu'nu kapattı.
    işitme engellilerin, işitme cihazı alımı durduruldu.
    Engellilerin eğitim süresini sınırlama kararı alındı.
    Engelli çocuklara eğitim desteği olarak verilen parayı kesme kararı alındı.
    Görüldüğü gibi, bir engelliyi milletvekili yapan AKP, vitrini süsledikten sonra, engellilerin zaten kırıntı düzeyindeki haklarını da yok etmeye girişti.

Sorun Düzende Çözüm Mücadelededir

Ülkemizde engellilere yaklaşımdaki bu çarpıklık, salt AKP iktidarı ile sınırlı bir sorun da değildir. Sistem engellileri dışlama üzerine kurulmuştur. Engelliler yok sayılmış ve hâlâ yok sayılmaktadır.

Gerçekte oligarşik düzenin engelli politikası, Hitler politikasıdır. Hitler, engellileri "topluma yük" olarak görmüş ve katletmiştir. Bu düzen de, engellileri topluma yük olarak görmekte ve açıktan katletmese de, çeşitli biçimlerde ölüme veya yokluğa terketmektedir.

Çünkü, bu düzen, kâr getirmeyecek hiçbir yere yatırım yapmayı düşünmez. Engelliler için yatırım yapmak, düzenin egemenleri için "ölü yatırım"dır. Onlar için, halk da, engelliler de insan değildir, emekleri sömürülen, üzerinden kâr edilenlerdir. Bu işlevi olmayanların, yaşam hakkı da yoktur.

Oligarşik düzende, hiçbir kesimin taleplerinin mücadele etmeden karşılanması söz konusu değildir. Bu durum, elbette engelliler için de geçerlidir. Engelliler sorunun kaynağını bu düzende, çözümünü düzene karşı mücadelede görmelidirler.

Sayılarının ve sorunlarının büyüklüğü nedeniyle, ülkemizdeki engelliler, haklarına özgürlüklerine sahip çıkmamız, örgütleyerek, hakları için mücadeleye sevketmemiz gereken kesimlerden biridir. Milyonlarca engelli, ancak güçlerini birleştirdiklerinde, varolduklarını sokaklara çıkarak gösterdiklerinde, sorunlarına çözüm bulmaya da başlayabileceklerdir.

Yuruyus.com
    --spoiler--
    #4313579 (LocK, 03.12.2008 20:28 ~ 22:53)
  11. engelliler için engellerin katıldığı bir türkiye dileğiyle andığımız gün.
    #4313970 (enemyof, 03.12.2008 22:06 ~ 15.12.2008 21:23)
  12. ismi ile uyumsuz görüntüler yaşanan, engellilerin engellerinin bir türlü ortadan kalkmadığı gündür.
    onlar için düzenlenen faaliyetlere, ancak sürünerek veya kucakta binebilecekleri eski otobüslerle getirilmeleri çok acıdır.
    #4316217 (LADYinRED, 04.12.2008 14:21)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

3 aralik dunya engelliler gunu başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. 3 aralik dunya engelliler gunu ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 3 aralik dunya engelliler gunu nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about 3 aralik dunya engelliler gunu. Copyrights of the articles are belong to their authors.