bugün

omayra ve cıleklı pasta arkadaşlarımızın doğumgününe denk gelen gün.
27 mayis 1960 darbesinin yıldönümü

(bkz: 1960 askeri darbesi)
(bkz: 27 mayis 1960)
an itibariyle 57 dakikasını tükettiğimiz gün.
1963 ve 1982 yılları arasında "hürriyet ve anayasa bayramı" olarak kutlanmıştır.
1985 senesinde Papa suikastı davasında Mehmet Ali Ağca "Ben Hazreti isa'yım, Allahın oğluyum" dediği gün.
bu gün "birilerinin" asılmasına sebep olan bir gün. türkiyeyi küçük amerikan yapacak uşakların asıldığı gün. ancak onlar şimdilerde kahraman olmuşlar, türk subaylarına sövenler, memleketi borçlandıranlar, enflasyonu ilk patlatanlar bu günlerde kahraman olmuşlar. 27 mayıs büyük bir gün türkiye için.

sayın başbakan, kendisine adnan menderes hatırlatıldı mı ne alakası var diyordu, bir sene sonra seçim boardlarında adnan menderesle boy gösterdi. insanın kendini bilmesi güzel.
türkiye'de konuştukları zaman demokrasiden kırım kırım kırılan kişilerin "o darbe değil devrimdi" şeklinde nitelendirdikleri 1960 yılında vuku bulmuş darbenin-ihtilalin günü. devrimmiş bunun adı; sana yapılınca ihtilal, vahşet; başkasına yapılınca devrim, büyük gün. bu mu anlayış yani. yapmayın bu ülke hangi darbelerden bir fayda görmüş.
bir kısım komutanların ceplerinin şişmesine vesile olan darbedir. ceplerine tank paleti sıkışmadı mantıklı ol. 27 mayıs darbe değil devrimdir diyen junior nadir nadi'leri çok iyi anlıyoruz. zırvalarına da şapka çıkartıyoruz. isterlerse şapkayı kastamonuda çıkartabiliriz. bu da anti - devrimcilik olur he?

27 mayısa itiraz demek diğer darbeleri mübah görmek değildir. adnan menderes öldü demek ülke devrimci oldu, huruç etti demek değildir. "sindirenin başkaldırısı" kadar komik laf olamaz. bilmem anlayabildin mi?
bazı kişiler için çok anlamlı olabilecek bir gün, bir de çarşamba gününe denk geliyorsa üstelik. (bkz: emma).
ntv tarih' in mayıs sayısında detaylı bir şekilde incelenmiş ve özetlenmiş olan gündür.
1960 darbesi nin yapıldığı gündür.*
kimse için kına özelliği olmayan gündür.(#8173246)
türk ihtilalleri tarihi'nde yer alan önemli günlerden biridir.
görsel

aşağıdaki bilgileri, izinsiz gösteri grubu radikal'in demokrasinin 50 yılı ansiklopedisi'nden (1945-1995, cilt 1) derlemişler; grubun ruhu gereği izinsiz paylaşıyorum:
.
--alıntı--
27 mayıs darbesi kronolojisi:

1 mayıs'ta sokağa çıkma yasağıyla başlayan süreç 27 mayıs'ta darbeyle ve darbe ardından gelen yassıada duruşmalarıyla sürdü. 592 sanıktan 288'i için idam istendi. 15 sanık idam cezası alırken, 31'i müebbetle cezalandırıldı.

27 mayıs darbesi, 1950'de iktidara gelen demokrat parti'nin (dp) türkiye'yi gitgide bir baskı rejimine ve kardeş kavgasına götürdüğü gerekçesi ile türk silahlı kuvvetleri içerisindeki bir grup subayın 27 mayıs 1960 sabahı ülke yönetimine tamamıyla el koyması sonucu gerçekleşen darbedir. 1950'den itibaren seçimleri düzenli olarak kazanan dp, 10 yıl boyunca iktidarda kaldı. bu süreçte, erken seçim ve yoğun muhalefete rağmen, adnan menderes'in başbakanlığında kurulan son hükümet; 27 mayıs 1960'ta ordunun yönetime el koymasıyla devrildi. 1961'de, yassıada'da kurulan askeri mahkemede yargılanan menderes, fatin rüştü zorlu ve hasan polatkan idam edildi. menderes'in yönetimindeki dp'nin iktidarı sırasında 1955'te gerçekleşen, 6-7 eylül olayları da yaşandı.

27 mayıs sabahının kısa kronolojisi:

1 mayıs'taki sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinde kalan istanbullara rağmen, dışarıda iki protesto gösterisi düzenlendi. başbakan menderes, radyodan bir açıklama yaparak "memleketimiz ne bir ihtilal karşısındadır, ne de ihtilalin sözde haklı sebepleri bu ülkede mevcuttur" dedi. bunalımın aşılması için cumhurbaşkanının istifasını isteyen kara kuvvetleri komutanı orgeneral cemal gürsel'e iki ay zorunlu izin verildi ve izin sonunda emekliye ayrılacağı bildirildi.

5 mayıs'ta ankara kızılay meydanı'nda üniversite gençliği büyük bir protesto gösterisi düzenledi. göstericilere hitap etmek isteyen menderes itilip kakıldı. 6 mayıs'ta ismet inönü, nato ülkeleri gazetecileriyle bir basın toplantısı düzenledi ve serbest seçimle iktidarın değişmesini istedi. bu sırada gezilerine devam eden adnan menderes 15 mayıs'ta izmir'de, 17 mayıs'ta manisa'da konuştu. 21 mayıs'ta harp okulu öğrencileri sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. bunun üzerine, menderes, yunanistan gezisini iptal etti.

22 mayıs'ta ankara sıkıyönetim komutanlığı haberleşmeye sansür koydu. gece 20:00'den sabah 05:00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

24 mayıs günü muhalefet meclisi terk etti ve mecliste konuşmalar yasaklandı. ülkenin içinde bulunduğu durumu açıklamak için yurt genelinde gezilere çıkan menderes, 25 mayıs'ta eskişehir'de bir açıklama yaptı. tahkikat komisyonu'nun üç ay sürecek çalışmasını kısa sürede bitireceğini belirtti. tahkikat komisyonu, nisan 1960'da oluşturuldu ve mecliste ismet inönü'nün kuvvetli tepkisiyle karşılaştı. komisyon üyeleri, askeri adli amirler ile sorgu ve sulh hakimlerine verilen yetkilerin tamamına sahip olarak, soruşturmanın yürütülmesi için her türlü yayını yasaklama hakkına sahipti.

soruşturmaya itiraz edenlerin hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngören komisyon, menderes'in çalışmalarını erken bitireceğini açıkladığı komisyon.
(aynı komisyon üyeleri, darbe sonrası bakanlar kurulu üyeleriyle birlikte harp okulu'na götürüldü. genelkurmay başkanı rüştü erdelhun da gözetim alındı.)

27 mayıs günü menderes kütahya yolunda tutuklandı ve ankara'ya getirildi.

ordu yönetime el koydu!

27 mayıs saat 04:36'da ankara radyosu'ndan yapılan bir anonsla ordunun yönetime el koyduğu bildirildi. başlangıçta kısa bir süre belirsizlik olsa da, bir süre sonra ihtilalcilerin istanbul ve ankara'da yönetime el koydukları anlaşıldı. cumhurbaşkanı celal bayar ve o sırada eskişehir'den kütahya'ya geçen başbakan menderes gözaltına alındı. girişimin lideri ilan edilen orgeneral cemal gürsel, saat 16:00'da radyoya bir açıklamada daha bulundu ve ihtilal süresince meclis yerine yasama organı şeklinde çalışması için kurulan milli birlik komitesi'nin üyelerini açıkladı. yeni bir anayasa hazırlanması istedi. 28 mayıs'ta milli birlik hükümeti kuruldu.

30 mayıs'ta içişleri bakanı namık gedik intihar etti. yassıada duruşmaları
ekim 1960'ta başlayan yassıada duruşmalarında, demokrat parti yöneticileri yargılanmaya başladı.

14 ekim'de gerçekleşen ilk davada konuşan adnan menderes'in ardından öğleden sonra gerçekleşen celsede konuşan eski cumhurbaşkanı celal bayar, afganistan kralının kendisine görevi sırasında hediye ettiği afgan tazısını bin liraya bir iktisadi devlet teşebbüsüne neden sattığını açıkladı. sebep olarak "çeşme yaptırmasını" gösteren bayar'ın davası, anayasayı ihlal davasına bağlandı. bayar ayrıca, kurtuluş savaşı'ndan kaçmak ve istanbul'daki 6-7 eylül olaylarından sorumlu tutularak, dışişleri bakanı fuat köprülü ve eski istanbul valisi fahrettin kerim gökay'la birlikte yargılandı. gizli yapılmasına karar verilen bu dava sonunda ilk celse tamamlandı.

31 ekim'deki duruşma bebek davasıyla başladı. eski başbakan menderes'in soprano aynur aydan'la olan ilişkisinden doğan gayri meşru bebeğin, doğumdan hemen sonra ölümüyle ilgili olan davada, doktorlar çocuğun erken doğduğu için yaşayamadığını belirtti. davalar sürerken milli birlik komitesi tasfiye edildi ve ikinci gürsel hükümeti kuruldu.

idam kararları:

bu sırada yassıada duruşmalarına, cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkanı inönü'ye topkapı olayları sırasında düzenlenen suikast girişimi davasıyla devam edildi. dava sonunda, anayasa ihlaliyle suçlanan celal bayar ve adnan menderes'in de aralarında bulunduğu 15 kişinin idamı istendi. duruşmalar sırasında kalp krizi geçiren lütfi kırdar öldü. 14 ekim 1960'ta başlayan yassıada davaları, 15 eylül 1961'de karara bağlandı ve toplam 19 dosyada toplanan davalar anayasayı ihlal davasıyla birleştirildi. 592 sanıktan 288'i için idam istendi. 15 sanık idam cezası alırken, 31'i müebbetle cezalandırıldı. 418 sanıkta çeşitli cezalara çarptırıldı. menderes, intihara kalkıştı. cezaları onaylanan fatin rüştü zorlu ve hasan polatkan 16 eylül günü sabaha karşı idam edildi.

17 eylül'de, de adnan menderes imralı adasında idam edildi. idamların ardından, ekim ayında seçimler yapıldı ve ordu müdahalesiyle cemal gürsel cumhurbaşkanı seçildi. kasım ayında da, chp-ap koalisyonu kuruldu. böylelikle on yıl boyunca iktidarda kalan demokrat parti'li menderes yönetimi, türkiye tarihinin ilk askeri müdahalesi sayılan 27 mayıs ihtilaliyle devrilmiş oldu. idam kararları tarihe, türkiye demokrasinin bir utancı olarak geçerken, ingiltere kraliçesi elizabeth ve amerika birleşik devletleri (abd) başkanı kennedy'in idamları önleme çabaları da sonuçsuz kaldı.
--alıntı--
HATIRLANMASI VE HATIRLATILMASI GEREKEN TARiHi GÜNDÜR.
günümüzde, 12 eylülden daha çok tepki gören darbedir. çünkü günümüzün iktidarıyla aynı zihniyete, karşı yapılmıştır. darbe karşıtı bir insan olarak sadece şunu merak etmekteyim, 12 eylül de darbe, 27 mayısta... neden 27 mayısın üzerinde bu kadar çok durulmaktadır.

ayrıca karşı olduğum sadece darbeler değildir. adnan menderesin politikasına da karışıyımdır. adnan menderes sütten çıkmış ak kaşık değildir. abd uşağıdır.
2. cumhuriyetçiler'in özgürleştirici buldukları, askeri tahakküm'ün tarihi.(bu nasıl cumhuriyetçilikse?)
1703 - rus çarı i. petro, sankt petersburg şehrini kurdu.(şehir rus i̇ç savaşı sırasında petrograd, sscb döneminde de leningrad olarak adlandırılıyordu)
1907 - san francisco, california'da veba salgını başgösterdi.
1935 - hafta tatili cuma'dan pazar'a alındı.
1941 - alman zırhlısı bismarck, i̇ngiliz donanması tarafından batırıldı.
1944 - latin harfleri ile ilk cumhuriyet altını basıldı.
1953 - paris'te belçika, fransa, i̇talya, lüksemburg, hollanda ve federal almanya arasında avrupa savunma birliği antlaşması imzalandı.
1956 - i̇stanbul'da yapılan dünya güreş şampiyonası'nda türkiye milli güreş takımı, serbestte altı birincilikle dünya şampiyonu oldu.
1958 - amerikan f-4 phantom ii çok amaçlı avcı-bombardıman uçağı ilk uçuşunu yaptı.
1960 - 27 mayıs darbesi: türk silahlı kuvvetleri yönetime el koydu. silahlı kuvvetler adına ülke yönetimini milli birlik komitesi üstlendi. orgeneral cemal gürsel milli birlik komitesi'nin başına getirildi. milli birlik komitesi ilk iş olarak türkiye büyük millet meclisi'ni ve hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.
1961 - anayasa, kurucu meclis'te oylamaya katılan 262 üyeden 260'ının oyuyla kabul edildi.
1962 - çekmece nükleer araştırma merkezi açıldı.
1964 - hindistan başbakanı cavaharlal nehru 75 yaşında öldü.
1980 - milliyetçi hareket partisi genel başkan yardımcısı gün sazak, ankara'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti.
1985 - papa suikastı davasında mehmet ali ağca, "ben hazreti i̇sa'yım, tanrı'nın oğluyum" dedi.
1986 - tütün tekelini kaldıran yasa onaylandı.
1992 - iğdır ve ardahan il oldu.
1993 - pkk, 33 askeri pusuya düşürerek öldürdü.
1994 - abd'de 20 yıldır sürgünde bulunan sovyet yazar aleksandr soljenitsin ülkesine döndü.
tarihte kara bir lekedir fakat aynı zamanda benimde doğduğum gündür. hüzünlü bir sevinç yaşatıyor bünyeme.
cumhuriyet tarihinin en acı ve karanlık günlerinden birinin yıl dönümüdür.

(bkz: 27 mayıs 1960)
(bkz: adnan menderes)
(bkz: fatin rüştü zorlu)
(bkz: hasan polatkan)
bazi hanzolarin devrim olarak kutladiklari darbenin yil donumu.
Taraflı olursak ve anlayışsız olursak birbirimize hanzo diyecek kadar hanzolaşırız..
Öncelikle CHP.. 1957'de Dp.'nin oyları %57'den 47'e düşmüş bir halde yani herşey CHP. lehine.. Niye sen darbeyi kışkırtırsın ki be adam.. Bunu söylemek gerekiyor.Chp de kışkırttı askerimizi.
Ayrıca şunu söylemeden geçmek doğru olmaz.Bugün Fransa Ermeni Soykırımını reddedenlere ceza veriyor diye ortalığı ayağa kaldıranlar niye Adnan Menderes 1960 Nisanında Tahkikat Komisyonu kurup kendisini eleştirenleri cezalandırma girişimine ses çıkarmıyor..Sayın rte hep ismet e atacağına arkadan birde şu Tahkikat Komisyonundan, sıkıyönetimden, 555k dan, Vatan Cephesi ve 6-7 Eylül'den bahset..
kendini padişah zanneden bir kısım askerin başta başbakan olmak üzere yüzbinlerce kişinin hayatını sikip attığı milyarlarca liranın yanıp gittiği darbe. ezik adamları da subay yaparsan gün gelir güç eline geçtiğinde tam iktidar için her haltı yer. sonra adamı yargılayamazsın bile.
1960 yılında memleketin her bir üreten işleyen işe yarayan değer kazanan yerinin kapatılmaya çalışılması, amerikanın ortadoğu projeleri ile adnan menderesi kullanmasına karşı ordu'nun amerikanın emperyalizmine karşı yaptığı darbedir... başarılı olmuştur elbette, adnan menderes'in bu ülkeye verdiği zararlar tartışılamaz bile, idamı doğru bir karardır demiyorum tabi, ancak vatana ihanet suçundan cezalandırılmıştır.

örnek vermek gerekirse, eskişehir üçak fabrikamız kurulduğu 1924 yılından adnan menderes döneminden kapatılana dek1 yüzün üzerinden uçak üretmiş, ancak nedensiz yere kapatılmış ve sahip olduğu tüm demirbaşlar dağıtılmıştır. yani 1920 lerde uçak üreten bizler şuanda izmir kemalpaşa bisiklet ve motorsiklet üretmekten ileri gidememekteyiz bu amerikan uşağı sayesinde.

27 mayıs 1960 ihtilali amerikaya karşı yapılmış amerikayı adeta göt etmiş bir ihtilaldir, 1980 ihtilali ise amerika tarafından türkiyede sosyalizmin ve adaletin gelişmemesi tarafından yaptırılmış, günümüzde gördüğümüz gibi ne yazık ki başarılı olmuştur.

(bkz: 1960 ihtilali)
kendisini padişah sanan bir başbakanın ağzının payını aldığı gündür. demokrasiyi yok eden Menderes'in, Türkiye'nin en demokratik anayasasını hazırlayan cunta yönetiminden tek farkı seçimle gelmiş olmasıdır. Hitler'in de seçimle geldiği bilindiğinden, demek ki "demokrasi seçimle iş başına gelinen sistem" demek değilmiş.
(#27055217)