bugün

bize bulun gelişi 5000 $ diye girdiyse pazarlığa, bi bitmediniz diyip kafasına sıkmış olabilirler ne diyim.

bu tarz şeyleri müzeye bağışlamak yerine pazarlamaya çalışırsa böyle olur.
ibrani ve arami dillerinde yazılan ve tevrat ile zebur'u da kapsayan tanah, mö. 1200 ile ms. 100 arasında tamamlanmıştır.

tevrat, yani tora ise aşağı yukarı isa hazret'in doğduğu dönemlerde tamamlanmıştır.

yahudi şeriatı, yani bir bakıma yahudi medeni kanunu olan talmud iki bölümden oluşmaktadır. bunlardan mişna mö. 200 ile ms. 100 arasında yazılmıştır. talmud'un diğer parçası olan gemera ise mişna'dan yaklaşık 200-300 yıl kadar sonra yazılmıştır.

şimdi tüm bunlara, musa hazret'in tahmini olarak mö. 1400 yıllarında doğduğu gerçeğini de eklersek, musevi kutsal kaynaklarının en geç milat dönemde tamamlandığı ve yazma çizme ekleme işlerinin kapandığı rahatlıkla söylenilebilir.
yani haliyle 1400 yıllık tevrat diye bir şey olamaz. ya tıpkıyazım kopyasıdır ya da tarihlemesi yanlıştır, daha eski bir kopyadır. mevcut kaynaklardan farklı olacağı kanaatinde değilim. öyle farklı ve yeni bilgiler getirme olasılığı ise sıfıra yakındır.

heyecan yapmaya lüzum yok.

Hasılı kelam adamı mossad falan almamıştır yani. Ha, yahudiler için önemli midir? Kesinlikle!ama Her tarihi eser kaçakçılığı mevzusunda olduğu üzere bir aç gözLülüğe kurban gitmiş olması çok daha muhtemeldir.
ben de olsam kaybolurdum, ona verecekleri parayı bir bilseniz değil kaybolmak ışınlanırsınız amk.

umarım esere zarar vermez, hem dinler hem de kültür tarihi açısından çok değerli çünkü.
(bkz: paketlenmek)